Jump to content

Mirovina smanjena 10% Pomoć molim!

beholder

Preporučene objave

Radi se o mojoj baki. Prije nekoliko dana sjela joj je mirovina umanjena za 10% (s 4.200 kn na 3.800). U izvodu Banke stoji da je mirovina smanjena temeljem Zakona o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih po posebnim propisima o mirovinskom osiguranju proglašenog u svibnju ove godine.

Baka ostvaruje mirovinu po osnovi pokojnog djeda (70% njegove mirovine). Deda je ostvario pravo na mirovinu kroz puni radni staž, odnosno napunjenih 65 godina života i 40 i kusur godina radnog staža. Kada se usvojio taj zakon, deda je ostvario i pravo na domobranski dodatak jer je u II Svjetskom ratu bio mobiliziran u domobrane. Taj dodatak na njegovu punu mirovinu iznosio je cca. 200 kuna.

Pročitao sam Zakon o smanjenju mirovina i jedino što mogu zaključiti da su baki smanjili penziju za 10% temeljem toga što je dedina penzija imala domobranski dodatak od 200 kuna te su na baku primjenili odredbu iz članka 2. stavka 2.

E sada meni nije jasno ako moja baka ostvaruje 70% dedine mirovine i onda i taj domobranski dodatak se preljeva u njenu penziju u 70% iznosu (140 kuna). Kako je moguće da joj smanje punu mirovinu ostvarenu iz punog radnog staža, a ne samo taj dodatak (odnosno smanje za 14 kuna ili 10%)

Meni se čini da tu ima mjesta za ustavnu tužbu temeljem diskriminacije. Molim pomoć i savjet jer 400 kuna manje je jako puno za moju baku.

Unaprijed hvala!

Dijeli na drugim stranicama

Nije poželjno vrijeđati,baka nije kriva što je naslijedila djedovu mirovinu ,koji je radio puni radni vijek,a,nije ni kriva što je djeda umro prije nje,ali isto tako predpostavljam da je baka bila kućanica(ako nije radila),to je itekako težak i krvav posao koji nije plaćen i koji malo tko cijeni(kao na primjer Vi ,a niti ne poznate osobu,da ne govorim njezin životni put)

Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija