Jump to content

tehnološki višak

stankec

Preporučene objave

prije nekoliko mjeseci mom je kolegi otkazan ugovor o radu na neodređeno vrijeme, odnodsno dobio je otkaz kao tehnoliški višak. ne bi to bili ništa čudno u današnje vrijeme da pritom poslodavac nije zapošljavao nekolicinu umirovljenika, a otkaze je podijelio ljudima od 35-40 godina. naime, nekolicina radnika je krajem 2007.g. otišla u mirovinu jer su im bili povoljiniji uvjeti za izračun mirovine zbog nekog pravilnika koji se je mijenjao sa 01.01.2008.u mirovini su bili jedan dan i odmah je zamrzli a poslodavac im je dao ugovore na neodređeno vrijeme.

pri odlučivanju o tehnološkome višku poslodavac nije uzeo u obzir da su neki od radnika u stvari već u mirovini. o kakvom se to socijalnom pravu radi ako tehnološkim viškom budu proglašeni mladi ljudi a štite se ljudi koji su več u mirovini.

Dijeli na drugim stranicama

stankec,

potrebno je da preciziraš datume kada su ti otkazi bili i kada su zaposleni penzioneri. Zakon kaše da ukoliko poslodavac donese odluku o poslovo uvjetovanom otkazu da nesmije na radno mjesto toga radnika zaposliti dugu osobu 6 mjeseci nakon otkazivanja. Ako je umirovljenike zaposlio u tom neddozvoljenom razdoblju odluka bi bila ništetna i radnik bi imao pravo tražiti povratak na svoje radno mjesto i plaće koje je na taj način izgubio.

penzioneri su već bili u radnome odnosu kada su dotični kolege dobili poslovno uvjetovani otkaz. radi se o tome da kod odlučivanja kojim če radnicima dati poslovno uvjetovani otkaz, poslodavac nije uzeo u obzir da je dio radnika na tome radnome mjestu več u mirovini (koju su zamrzli).

meni takva odluka zvuči suludo, da se mladim ljudima otkaže ugovor oradu, a zadrži ljude koji su zamrzli mirovinu, samo ne znam kako na to gleda naše sudstvo?

stankec je napisao:

penzioneri su već bili u radnome odnosu kada su dotični kolege dobili poslovno uvjetovani otkaz. radi se o tome da kod odlučivanja kojim če radnicima dati poslovno uvjetovani otkaz, poslodavac nije uzeo u obzir da je dio radnika na tome radnome mjestu več u mirovini (koju su zamrzli).

meni takva odluka zvuči suludo, da se mladim ljudima otkaže ugovor oradu, a zadrži ljude koji su zamrzli mirovinu, samo ne znam kako na to gleda naše sudstvo?

Stankec,

ali Zakon kaže da Zahtjev za zaštitu prava možeš podnijeti samo u roku od 15 dana od saznanja da za povredu tvoga prava osim ako se ne radi o potraživanju vezano za plaću ili otpremninu ne zastarjeva tri godine). Dakle je bitan rok. Ako se nisu žalili,a nisu u tih 6 mjeseci i 15 dana ne mogu se više žaliti. Mogu, ali će sud odbaciti ZZP. Shvačaš?

oni se jesu žalili i na kraju podigli tužbu protiv poslodavca, tako da je cijela stvar u proceduri. i sam znaš koliko dugo traju radni sporovi kod nas, a ono što mene zanima je dali je stvarno moguče da poslodavac kod odlučivanju o tome koga če proglasiti viškom nije dužan u obzir uzeti činjenicu da su neki njegovi radnicu na istome radnome mjestu več u mirovini (samo su je zamrzli kako bi mogli raditi na ugovor o radu)

Nevidim da je tu poslodavac išta pogriješio. Zakon dozvoljava da mmirovljenik zamrzne mirivinu i da t+zasnuje radni odnos. Druga je stvar,što sam i rekao ako je poslodvac zaposlio umirovljenika unutar onoh 6 mjeseci. Tada bi bio u prekršaju u odnosu na onoga kome je dao poslovno uvjetovani otkaz. Nadalje, poslodaac ima pravo birati koga će zaposliti kada istekne tih 6 mjesci i kada više ne mora voditi računa o prioritetima koje ima radnik kom je dao poslovno uvjetovani. Ne vidim da je u takvom slučaju učinio išta protivno Zakonu. Dakle i poslodavac ima neka svoja prava. Zašto on to tako odlučuje? Nemožemo znati ali bit će da su radnici u mirovini "zahvalniji" jer više ne traže svoja prava jer ih uvijek čeka mirovina,pa je za sitne novce lako njima manipulirati (znaš ono prekovremeni,GO itd). Možda su ti "penzioneri" i bolji u svojoj struci,kaj je također ćesto tako,...stare škole,iskustvo,riješena egzistencija i ostalo...

Eto,Stankec tak ja mislim o tome. A Zakon je jasan.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija