Jump to content

Stjecanje prava na godišnji odmor

HFKS

Preporučene objave

Imam dva slučaja u firmi a Zakon o radu i informacije sa druge strane me bune. Ovako:

1. Imamo radnika koji je počeo 11.7. (do 10.7. je bio u drugoj firmi, znači bez prekida je) kod nas raditi ali mu je ugovor samo na 3 mjeseca s tim, da ćemo ga najvjerojatnije preuzeti za stalno. Nije koristio godišnji odmor u staroj firmi. Ima li pravo na godišnji odmor kod nas i koliko dana?

2. Kolegica je počela 1.7. raditi a prije toga je pohađala privatnu školu, dakle nije bila u radnom odnosu. Da li ona ima pravo na godišnji odmor uopće?

Jasno mi je, da 6 mjeseci nema ni jedno ni drugo pravo ići (fizički) na godišnji odmor ali je pitanje, imaju li pravo na dodjelu dana godišnjeg odmora. Članak 59. Zakona o radu me buni jer tamo stoji da radnik ima pravo na jednu dvanaestinu godišnjeg odmora ako 1. u kalendarskoj godini u kojoj je zasnovao radni odnos zbog neispunjenja šestomjesečnog roka nije stekao pravo na godišnji odmor 2. ako radni odnos prestane prije završetka šestomjesečnog roka.

Hvala unaprijed, lijep pozdrav

Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija