Jump to content

Ugovor o djelu - porezni izdaci


Chabby

Preporučene objave

Zbog čega poslodavci (ako ih u ovom primjeru uopće možemo tako zvati jer se ne radi o radnom odnosu) uporno izbjegavaju isplatiti nekoga na ugovor o djelu (npr. radije prime nekoga na crno, ili na studentski ugovor). Kakva su porezna davanja vezana uz sklapanje ugovora o djelu (npr. plaćanje doprinosa) i na temelju kojeg pravnog propisa ih je "poslodavac" dužan isplatiti?

 

Pitanje postavljam iz razloga što je ugovor o djelu obveznopravni ugovor i ako bi netko trebao plaćati porez na dohodak onda je to porezni obveznik stjecatelj dohotka, a ne "poslodavac". Zašto bih ja kao X naručitelj posla morao plaćati doprinose ako sa nekim Y sklopim ugovor o djelu za promjenu keramičkih pločica u kupaonici?

 

Da li je to samo prividno ugovor o djelu, a zapravo se radi o nekom radnopravnom ugovoru ako se radi o plaćanju doprinosa? Molim vas da mi to malo pojasnite, hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ugovor o djelu je imenovani ugovor prema odredbama Zakona o obveznim odnosima. On je pojmovno "širi" od ugovora o radu. Da bi se zaštitila prava radnika, poseban propis - Zakon o radu je propisao postupanja ugovornih strana temeljem ugovora o radu.

 

Točno je da je porezni obveznik poreza na dohodak kod ugovora o djelu isporučitelj djela. Međutim, poreznim propisom, Zakonom o porezu na dohodak propisano je da se u Hrvatskoj predujmi poreza na dohodak po većini izvora dohotka (nesamostalni rad, drugi dohodak, dohodak od osiguranja, dohodak od kapitala) oporezuje na izvoru (porez na dohodak po odbitku). Dakle, isplatitelj naknade temeljem ugovora o djelu smatra se obveznik obračuna, obustave i uplate predujma poreza na dohodak po osnovi drugog dohotka. To proizlazi iz odredbe čl. 48. stavak 2. Zakona.

 

Na jednak način isplatitelj drugog dohotka postupa prema odredbama Zakona o doprinosima obračunavajući, obustavljajući i uplaćivajući doprinos na primitak (ZO) i doprinos iz primitka (MIO). Razlika je samo u tomu što je obveznik MIO doprinosa isporučitelj djela, a obveznik ZO doprinosa je isplatitelj. To proizlazi iz odredbi članka 111. Zakona o doprinosima.

 

Dakle, u Hrvatskoj porezna vlast "ne vjeruje" poreznim obveznicima da će sami obračunati i plaćati javna davanja, umjesto kako je rješenje u Britaniji. Tamo, naime, isplatitelji isplaćuju bruto iznose primitaka, a građani samo obračunavaju i uplaćuju javna davanja. To je pitanje "porezne kulture i morala".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Da li bi mogla jos malo pomoc oko ove teme?

 

Naime imam slijedeci problem. Prosle godine po ugovoru o djelu isplacivano mi je 5000kn neto na ziro racun.

 

Pocetkom ove godine dobijam poziv na kucnu adresu iz porezne uprave te mi porezni referent kaze da moram platiti nekakav porez posto sam presao limit po kojem sam kao fizicka osoba duzan platiti porez na obavljene poslove po ugovoru o djelu.

 

Situacije je privremeno rijesena tako da mi je poslodavac smanjio placu na 3200 kn cime sam se spustio ispod nekog limita po kojem se placa porez.

 

Da li je u ovome slucaju moj poslodavac bio duzan platiti navedeni porez ili ja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija