Jump to content

Kako u obrtu izbjeći ulaz u sustav pdv-a???


alessia

Preporučene objave

Imam ugostiteljski obrt od 1.7. ove godine.dnevni utržak se kreće oko 700 kn.do 85 000 kn nisam u sustavu pdv a poslije po sili zakona ulazim u sustav.Pitanje je da li ulazom u ortakluk brat stiče također pravo neulaska u sustav u 1,godini poslovanja .Ja bi nakon 30 dana po sklapanju ortakluka izašla iz obrta.

Hvala na pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U sustav PDV-a ulazite dobrovoljno prilikom otvaranja obrta ili po sili zakona ako vam ukupni primici budu veći od 85.000,00 kn ali to uvijek od 01.siječnja slijedeće godine. Ako ostvarite primitke veće od 85.000,00 kn ne možete izbjeći PDV, a ako ne ostvarite tolike primitke ne morate uopće ući u sustav PDV-a.

Ulaskom u ortakluk dijelite dohodak od zajedničkog obavljanja djelatnosti po postotku koji navedete u ugovoru o ortakluku, a PDV se vodi na obrt, odnosno zadužuje se OIB osobe koja je određena za nositelja obrta. Ako ste Vi nositelj vašim istupanjem Vaš brat nastavlja samostalno vođenje obrta te sve obveze dolaze na njegovo ime i prezime. U veljači tada morate dostaviti poreznu prijavu za sebe, prijavu za brata, a do kraja siječnja prijavu o zajedničkom dohotku. Jedna od prednosti PDV-a je što si PDV koji platite po ulaznim računima odbijate kao pretporez.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija