Jump to content

radničko vijeće/ sindikalni predstavnik

dodana

Preporučene objave

Radim u trgovačkom poduzeću s više od 200 zaposlenih. Kako nekolicini djelatnika prijete izvanredni otkazi i pošto u firmi nemamo osnovan sindikat, koji bi se založio za radnike, moram ovako po forumu tražiti pomoć i savjete.

Čini mi se da je zakonom uređeno da se u slučaju izvanrednog otkaza poslodavac dužan savjetovati sa radničkim vijećem. Problem je u tome što mi nemamo tog radničkog vijeća ili izborom izabranu osobu koja bi nas zastupala.

A čini mi se da je čak uređeno zakonom da trgovačka poduzeća s više od 200 zaposlenih moraju imati predstavnika radnika u upravi.

Također me zanima, ukoliko se to nepostojeće vijeće ili predstavnik ne slažu s izvanrednim otkazima dali to može poništiti izvanredne otkaze? I što točno znači "savjetovanje"? Jel mora biti napismeno?

tnx

Dijeli na drugim stranicama

Pravo na izbor radničkog vijeća

Članak 137.

(1) Radnici imaju pravo na slobodnim i neposrednim izborima, tajnim glasovanjem izabrati jednog ili više svojih predstavnika (u daljnjem tekstu: radničko vijeće) koji će ih zastupati kod poslodavca u zaštiti i promicanju njihovih prava i interesa.

(2) Postupak utemeljenja radničkog vijeća pokreće se na prijedlog sindikata ili najmanje deset posto radnika zaposlenih kod određenog poslodavca.

-znači možete i imate pravo sami izabrati radničko vijeće.

poslodavac nije dužan sam osnovati radničko vijeće ali vi možete.

-"ako se poslodavac nije savjetovao s radničkim vijećem o izvanrednom otkazu odluka je ništetna."

-ali ako se poslodavac savjetovao s radničkim vijećem i usprkos tome donio odluku o izvanrednom otkazu ona je valjana ,a vi je onda možete osporavati sudskim putem.

-osim toga vi se slobodno možete učlaniti u sindikat u skladu s propisanim uvjetima statuta tog sindikata.

-pročitajte si malo zakon o radu.

Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija