looloo09 objavljeno: 3. rujan 2010. Dijeli objavljeno: 3. rujan 2010. Imam kuću u uvali sa svega nekoliko kuća. Susjed i ja smo malo proširili stari mol prije 10 godina, te toliko dugo nas trojica za istog vežemo svoje čamce. Ja sam treći u nizu. Ove godine strani državljanin je kupio kuću u susjedstvu i počeo vezivati svoj čamac do mojeg, na način da je u more ubacio "corpo morto" za kojeg se veže s jedne strane,a s druge strane na mol. Međutim njegov čamac i konop meni priječi vezivanje, tj. ulazak ili izlazak s veza. Dakle, onemogućeno mi je korištenja veza na molu nakon deset godina. Pitanje je kakva su moja prava u odnosu na susjeda (stranog državljanina)? Može li on samo tako doći i vezati se, i onemogućiti mi pristup dugogodišnjem mjestu? Imam li kakvih prava? Molim Vas za savjet. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
ude odgovoreno: 27. rujan 2010. Dijeli odgovoreno: 27. rujan 2010. Poštovani ! Obala je javno dobro i građ.inspekcija može dati nalog da se taj mol ruši . U nekim mjestima mjesni odbori daju ako postoje, vezove na korištenje i to se plaća.Često korisnici dalje preprodavaju ta svoja prava .Uz obalu imate slučajeva da jedna obitelj ima nekoliko vezova ,iako to ne bi smjelo. Po običajnom pravu Vama ne pripada ništa niti ono što ste napravili ,iz razloga , što se običajno pravo primjenjuje kada nema zakona koji regulira taj odnos ,međutim javna su dobra regulirana kroz više propisa. Pokušajte razgovarati sa gospodinom i pojasniti mu da njegov način vezivanja barke ili jahte Vam smeta jer Vam onemogućava izlazak i uopće korištenje i veza i barke.Puno ćete više postići na miran način.Pojasnite mu da ste Vi sazidali i potrošili za taj mol i da mjesta treba biti za svih i da očekujete njegovo razumijevanje i suradnju . To što je gospodin stranac ne bi trebao biti razlogom da mu se spriječava korištenje,a niti on se ne treba bahatiti. Ako bi gospodin i dalje bio uporan ,pokušajte mu odgovoriti na isti način vezati kao on pa možda Vas bude razumio . Kontaktirajte sa Komunalnim redarom , TZ i mjesnim odborom pa neka ga oni upozore,ako bi bio nepopustljiv. Pozdrav ! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.