Jump to content

Bračna stečevina u ostavinskom postupku ??


midi1984

Preporučene objave

Iza umrle ostali su zakonski nasljednici, njen suprug kome pripada 1/2 zaostavštine i majka i sestra umrle kojim pripada po 1/4 zaostavštine.

U ostavinskom postupku suprug umrle se prihvatio svog zakonskog nasljednog dijela ( 1/2 ) i tražio ja da mu se iz preostale zaostavštine izdvoji 1/2 na ime bračne stečevine, a pozvao se na porodični zakon.

Zanima me da li sud to njemu može dosuditi bez ikakvog dokazivanja sa njegove strane, jer u zakonu o nasljeđivanju nepostoje odredbe o bračnoj stečevini nego su samo taksativno navedeni slučajevi u kojima se može izdvojiti dio ostavinske mase u korist nasljednika, a muž umrle ne ispunjava niti jedan od tih uslova.

Pored toga umrla i njen suprug su živili u zajedničkom domaćinstvu sa majkom umrle u periodu od 6 godina i tom prilikom su uštedjeli velika novčana sredstva iz razloga što sebi nisu morali kupovati stan niti su morali iznajmljivati stan, pa je na taj način majka umrle doprinjela uvećanju njihove bračne stečevine.

Dakle, zanima me da li sud može mužu umrle samo na osnovu njegovog zahtjeva u ostavinskom postupku dosuditi dio zaostavštine na ime bračne stečevine ili on to mora dokazivati u parničnom postupku ???

 

Unaprijed zahvaljujem na odgovorima !!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo što ste opisali uopće nije po Zakonu o nasljeđivanju koji vrijedi u Republici Hrvatskoj.

 

Bračna stečevina se ne stječe iz ostavine, nego bračna stečevina uopće ne ulazi u ostavinu, pa prema tome i nije definirana u Zakonu o nasljeđivanju.

 

Prilikom sastavljanja popisa imovine ostavitelja uzet će se u obzir sve što glasi na ostavitelja. Međutim, imovina koja je stečena u braku čini bračnu stečevinu neovisno o tome na kojeg supružnika glasi.

 

Nadživjeli supružnik ima pravo tražiti da se izdvoji dio imovine koji glasi na umrloga (u pravilu 1/2 te imovine, osim ako nije napravljen bračni ugovor) i taj dio uopće ne ulazi u ostavinu. I obratno - ostali nasljednici imaju pravo zahtijevati da se u ostavinu uračuna bračna stečevina umrloga od imovine koja glasi na nadživjelog supružnika.

 

Nasljeđuje se ono što preostaje, dakle bračna stečevina umrloga supružnika i njegova posebna imovina koja nije dio bračne stečevine.

 

Očigledno je da je besmisleno govoriti o bračnoj stečevini kao dijelu ostavine.

 

Dakle, u konkretnom slučaju je prvo trebala biti izdvojena bračna stečevina, a tek onda se dijeli se temeljem nasljedstva ostalo.

 

Uz to, ne nasljeđuje se onako kako ste opisali.

 

Ako u pogledu sastava ostavine dođe do spora između stranaka (a to može biti i ako ostali nasljednici ne priznaju iznos bračne stečevine koju potražuje nadživjeli supružnik), upućuju se u parnicu. Ako nasljednici ne osporavaju ostavinu, nema parnice. Dakle, parnica nije obavezna.

 

U slučaju koji ste opisali suprug ne može potraživati bračnu stečevinu nakon što je ostavinski postupak završen, i to iz ostavine, a uz to tako i lošije prolazi. Naime, izdvajanjem bračne stečevine prije određivanja ostavine dobio bi više.

 

Izdvajanje imovine kojom je nasljednik koji je živio u zajednici s ostaviteljem uvećao ostaviteljevu imovinu je moguće samo ako se radi o nasljedniku koji je potomak ostavitelja.

 

Da li bi majka umrle imala pravnu osnovu da traži kao svoj dio odnosno izdvoji ono što je doprinijela u zajednicu temeljem nekog drugog zakona a ne Zakona o nasljeđivanju, to ne znam,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Jedno malo glupo pitanje vezano uz bracnu stecevinu:

 

Da li se i nasljedstvo, koji je ostavitelju od njegovih roditelja pripalo, smatra bracnom stecevinom?

 

Naprimjer:

Kad jednog dana vise ne bude moga djeda, njegova supruga (koja nije moja baka) vec planira uzeti sebi imanje, koje je on nasljedio od svog oca i svoje majke. ja sam jedina njegova unuka od sina, koji je umro, te bi time valjda imala pravo na jednu trecinu djedovog imanja (premda djed ima suprugu, sina i imao je jos jednog sina - moga oca). no da li je ono, sto je moj djed nasljedio od svojih roditelja, u tom smislu isto bracna stecevina?

 

Ne vjerujem da je tako i pitanje je zasigurno glupo, ali me ipak zanima.

 

midi, oprostite, sto se mijesam u Vasu temu svojim pitanjem... :) samo cu ostaviti ovo jedno pitanje, pa se valja vratiti Vasoj temi... :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obiteljski zakon:

 

1. Bračna stečevina i vlastita imovina

Članak 248.

Bračna stečevina je imovina koju su bračni drugovi stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice ili potječe iz te imovine.

Članak 249.

(1) Bračni drugovi su u jednakim dijelovima suvlasnici u bračnoj stečevini, ako nisu drukčije ugovorili.

(2) Nevjesta i ženik, odnosno bračni drugovi mogu bračnim ugovorom drukčije urediti svoje odnose glede bračne stečevine.

Članak 253.

(1) Imovina koju bračni drug ima u trenutku sklapanja braka, ostaje njegova vlastita imovina.

(2) Vlastita imovina je i imovina koju je bračni drug stekao tijekom bračne zajednice na pravnom temelju različitom od navedenoga u članku 248. ovoga Zakona (nasljeđivanje, darovanje i sl.).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija