daddo objavljeno: 4. rujan 2010. Dijeli objavljeno: 4. rujan 2010. Pozdrav! Molio bi pomoć oko jednog pitanja koje me interesira. Moja mama ima sestru i brata.Njezina sestra(moja tetka)nema muža ni djece i ostavila je oporukom na sudu ispred dva svjedoka Meni svoj stan nakon svoje smrti. Moja mama je umrla,a ni moja tetka ni ja nismo u dobrim odnosima sa mojim ujakom,odnosno njihovim bratom. Pa me zanima...da li moj ujak može probat osporit tu oporuku kad tetka(njegova sestra)umre? odnosno da li mi može praviti bilo kakve probleme? Zahvaljujem. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
KronicnaStranka odgovoreno: 5. rujan 2010. Dijeli odgovoreno: 5. rujan 2010. Uvijek vam svatko tko poželi može praviti probleme, a ako govorimo o sudskim postupcima onda to znači da vas svatko može tužiti za bilo što. Ne postoji način da to spriječite. Pravo pitanje je može li taj netko uspjeti u svojim zahtjevima. U konkretnom slučaju, ujak nije nužni nasljednik jer braća ne spadaju u nužne nasljednike. Dakle, može samo pokušati osporiti oporuku. Ispravno sastavljenu, jasnu i razumljivu oporuku praktično je nemoguće pobiti u praksi. Da li je oporuka u vašem slučaju ispravna, iz opisa nije jasno jer za oporuku sastavljenu na sudu nisu potrebni svjedoci. Valjana je i oporuka kkoju su potpisala dva svjedoka, pod uvjetom da su pravno sposobni da to budu. Pogledajte u Zakonu o nasljeđivanju koja se ograničenja odnose na svjedoke oporuke. Između ostaloga: Članak 35. ... (2) Ne mogu biti svjedoci pri sastavljanju pisane oporuke pred svjedocima ni javne oporuke, niti oporuku sastaviti po oporučiteljevu kazivanju u svojstvu ovlaštene osobe: oporučiteljevi potomci, njegova posvojčad i njihovi potomci, njegovi predci i posvojitelji, njegovi srodnici u pobočnoj lozi do zaključno četvrtog stupnja, bračni drugovi svih tih osoba ni oporučiteljev bračni drug. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
daddo odgovoreno: 6. rujan 2010. Autor Dijeli odgovoreno: 6. rujan 2010. Oporuka je napisana sudu ispred dva svjedoka koja nisu u rodu sa nikim od nas. Kad je tetka tražila da se to napiše na sudu dobila je pismen poziv kad da dođe ona i dva svjedoka. Nakon toga rekli su da je oporuka pohranjena na sudu. Bilo je to prije 7 godina i platila je 600kn,još ima uplatnicu. Hvala puno na odgovoru. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
KronicnaStranka odgovoreno: 6. rujan 2010. Dijeli odgovoreno: 6. rujan 2010. Onda je oporuka u redu. Teško da bi je netko mogao osporiti. Starost oporuke nije važna, osim ako ostavitelj ne napiše noviju oporuku ili pismenim putem oporuku opozove. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.