Jump to content

Povrat poreza-pitanje


anonimno

Preporučene objave

Pozdrav,

molim one koji mogu pomoći:) Susjedu sam pokušavao izraditi poreznu prijavu (nisam stručnjak ali nema se kome obratiti pa to radim ja) (prošle godine je imao nešto sitno povrata) i prema IP obrascu od travnja 2005. za svaki mjesec ima 0,00 kuna uplaćenih doprinosa te uplaćenog poreza i prireza. Cijelu je prošlu godinu bio na bolovanju. Na kraju ispada da duguje poreza. Da li ovakvu prijavu predati u poreznu,odnosno može li porezna njega teretiti za neplaćeni porez iako je to krivnja poslodavca? Hoće li porezna po službenoj dužnosti utvrditi da nisu uplaćivani doprinosti i porez? Bilo kakva informacija dobro će doći. Inače, zvao sam poreznu, dva puta s dvije različite osobe razgovarao i imam dojam da niti jedna od njih nije 100% sigurna u informacije koje daje, pa eto za svaki slučaj molim još i vas koji ste možda imali iskustva da se javite.

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slažem se da bi tako trebalo biti. Ali.

Djelatnica u dječjem vrtiču u gradu Zagrebu (znači ne privatni nego gradski vrtić) na kraju godine dobije službeni ispis plače iz vrtiča na kojem se vidi da vrtič uopče nije plačao porez i prirez. Podnijela takvu prijavu i nikom ništa. Ravnateljica je jednostavno novac uplačala sebi kao svoj porez i na kraju godine ga dobila kroz povrat poreza jer ga je naravno pretplatila.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je bio na bolovanju cijelu godinu onda nema poslodavac obavezu plaćati porez i doprinose, nego je doprinose duzno plaćati HZZO i to se ne prikazuje u IP obrascu.

Ako je u IP obrascu uplaćeni porez 0,00 onda mu se nema što ni vratiti. Nemoguće da mu ispada da ima za platiti porez ako nije imao neki drugi dohodak koji mora prijavit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo da završim priču, možda nekome ovo iskustvo bude od pomoći! U IP obrascu su nule iz razloga koji je gore naveo netko u svom komentaru-poslodavac ne uplaćuje plaću i nema ništa s porezom i doprinosima. U HZZO-u kažu da se, budući se ne isplaćuje plaća, nego naknada za bolovanje, osobito ako ste cijelu godinu na bolovanju, nemate pravo povrata poreza na temelju naknade. Radni staž normalno teče.Eto, zvuči logično i ima smisla, ali kad se čovjek time ne bavi u praksi, onda niti ne zna sve bitne stvari. Uglavnom, hvala svima koji su podijelili mišljenje i znanje:-)

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 10 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija