Jump to content

Porezna uprava zapisnik (procedura)


Saku

Preporučene objave

Evo zanima me ako ko zna proceduru.

Dobili smo zapisnik porezne uprave sa zaracunatim porezom na dobit sa pripadajucim kamatama. Imamo 8 dana za prigovor. Prigovorit cemo na sve i onda ce doci pretpostavljam dopunski zapisnik bez prava na prigovor i nakon toga bi trebalo stici prvostupanjsko rjesenje. Nakon toga imamo 30 dana za žalbu drugom stupnju i onda sve ide na 2 stupanj. Onda se opet ceka rjesenje drugog stupnja. Ako odbiju našu žalbu postoji nakon toga opcija tužbe Upravnom sudu. I onda bi opet nakon ko zna koliko Upravni sud donio konacnu odluku. E sad tu moze proci i par godina. Ako upravni sud odbije našu tužbu i budemo primorani platiti pretpostavljam da ce se iznos kamata povecati visetruko i da kamata ide sve do dana naše uplate u proracun. Zanima me imaju li kakvi rokovi do kada moramo dobiti prvostupanjsko rjesenje nakon naseg prigovora. Isto me zanima i u vezi rokova za drugostupanjsko i Upravni sud. Jer Poreznoj upravi odgovara da odugovlače sa rješenjima jer kamate idu unedogled u slučaju da se presudi njima u korist. Ima li kakvih instrumenata i rokova koji se moraju poštovati.

Da li postoji opcija da mi platimo navodni dug prema prvostupanjskom rješenju, a svejedno idemo dalje na drugostupanjski i upravni spor, to čisto da se zaustavi to ukamaćivanje.

U tom slučaju ako dobijemo na drugom stupnju ili tužbom upravnom sudu pretpostavljam da bi trebao postojati neki zakon po kojem su nam iz Porezne duzni vratiti uplacenu glavnicu i kamate. Postoje li za njih u tom slucaju neke konzekvence zbog neutemeljeno naplacenog poreza i kamata?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Točno ste sve naveli vezano za upravni postupak porezno-dužničkog odnosa poreznog tijela i poreznog obveznika.

 

Sukladno odredbi članka 116. stavak 6. Općeg poreznog zakona (NN,br. 147/08.), ako je povodom pokrenutog upravnog spora u pravomoćno dovršenom postupku poništeno, izmijenjeno ili ukinuto rješenje ili drugi akt o zaduženju na temelju kojeg je plaćen porez, tada obračun kamata počinje teći od dana uplate poreza.

 

U vašem slučaju to bi značilo da vam je porezno tijelo dužno platiti kamate od dana uplate poreza, kad bi Upravni sud presudio u vašu korist.

 

Ako bi Samostalna služba za drugostupanjski upravni postupak poništila izmijenila ili ukinutila prvostupanjsko rješenje, tada vam porezno tijelo neće biti dužno isplatiti kamate.

 

u razdoblju od 01.01.2001. do 31.12.2008., prema odredbi 116. stavak 5. prethodno važećeg OPZ-a (NN, br. 127/00), i u prethodno navedenom slučaju PU bi vam trebala isplatiti zatezne kamate od dana uplate poreza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi govorite o slucaju da mi dobijemo na upravnom sudu a kada se Porezna naplati nakon drugostupanjskog rješenja.

Praksa Porezne je da nikad ne uzimaju novce na osnovu drugostupanjskog rjesenja nego cekaju odluku upravnog suda. vjerojatno je to iz razloga ako sud presudi protiv njih da nemaju obveza vracati naplaceni porez i da izbjegnu te dodatne kamate.

Na ovaj nacin oni lijepo donesu drugostupanjsko u roku kako ih je volja i mogu cekati odluku upravnog suda bez ikakvih konzekvenci. Vrijeme radi za njih, Ako dobiju na upravnom onda kamate ide do dana uplate a ako mi dobijemo onda nikom nista. Znaci mogu pisat u rjesenjima sta ih je volja pa ako prode prode.

U općem poreznom zakonu sam vidio da postoji rok od 2 mjeseca od dana predaje prigovora na zapisnik kada Porezna mora donijeti prvostupanjsko rjesenje. Isti je rok zadan i onda kada podnesemo zalbu na drugostupanjsko. Ali u praksi to traje puno duze i ne vidim kako ih se moze prisiliti da postuju te rokove do kada bi trebali donijeti rješenja.

Dakle stvar se svodi na to da kamata ide unedogled sve dok se na kraju ne izjasni upravni sud. Ako dobiju naplacuju masno kamate, a ako izgube nikom nista.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Porezna moze nakon drugostupanjskog rjesenja ici u ovrhu. Tuzba upravnom sudu ne odgada rjesenje. Al mislim da oni u pravilu cekaju ishod upravnog spora pa tek onda idu u naplatu. Pretpostavljam da je tako iz razloga jer u slucaju gubitka na upravnom sudu moraju vratit naplaceno uvecano za kamate. Jos ih se moze tuziti za naknadu stete zbog neutemeljeno naplacenog poreza. Na ovaj nacin cekajuci presudu upravnog suda igraju na sigurno jer nema potencijalnih kamata ni tuzbi za naknadu stete u slucaju gubitka upravnog spora a ujedno i vrijeme radi za njih jer raste kamata duzniku u slucaju gubitka spora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim Vas ako netko zna ili je bio u slicnoj situaciji.

Usao sam u obrt u kojem je 1.valsnik povratio PDV a po poreznoj nije smio iako mu je ta ista porezna sama odobrila i uplatila povrat PDV-a na racun a mislim da je to ucinila na osnovu neke dokumentacije koju ja danas ne posjedujem niti sam je dobio na moje trazenje. Slucaj se proteze od 2003.g.

U medjuvremenu je 1. vlasnik umro i porezna sad to sve stavlja meni na teret kao novom vl. koji je usao u taj obrt.

Slucaj sad na samostalnom drugostupanjskom upravnom ......

Nakon smrti 1.vlasnika sam uspio doci do neke dokumentacije koja se ne spominje u zapisniku prilikom inspekcijskog nadzora svih knjiga.

Da li sad mogu nesto uciniti te prije samog donosenja odluke od strane suda ( sad na drugostupanjskom) i kako mogu i kad

koristiti ovu naknadno dobivenu dokumentaciju koja nije niti spomenuta u zapisniku od strane porezne. Radi se o ugovorima

s prodavateljem koji su potpisivani prije nego je napravljen zadnji ugovor s istim a dio novca koji je dat prodavatelju po prijasnjim ugovorima nije prebacivan u novi zadnji ugovor. Stvara mi se razlika za taj dio novca jer na zavrsnom racunu taj novac nije zaveden a porezna nije dobila te ugovore prilikom inspekcijskog nadzora knjiga.

da li je to normalno i imam li pravo sad nesto poduzet ili je vec kasno.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija