perlica123 objavljeno: 18. rujan 2010. Dijeli objavljeno: 18. rujan 2010. Molim one koji mi mogu pomoći, naime na bolovanju sam i imala sam smrtni slučaj (roditelja) da li imam pravo iskoristit plaćeni dopust kad se vratim s bolovanja? unaprijed hvala Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
anamih odgovoreno: 19. rujan 2010. Dijeli odgovoreno: 19. rujan 2010. Pravo na plaćeni dopust nije regulirano zakonom o radu, nego kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu, ili ugovorom o radu. Pretpostavljam da vam u ugovoru o radu ne piše ništa o tome, pa potražite ako vaša tvrtka ima pravilnik o radu ili pogledajte u kolektivni ugovor koji obvezuje vašeg poslodavca (ne znam u kojoj djelatnosti radite). Ono što tamo piše, na to imate pravo koje se ostvaruje odlukom poslodavca temeljem pisanog zahtjeva radnika. U vašem slučaju to pravo ne biste imali, jer se prava na plaćeni dopust za ovakve slučajeve koristi kad oni nastanu, a ne kasnije, osim prava na slobodne dane pri dobrovoljnom davanju krvi. Znači, ako niste radili u vrijeme kad se smrtni slučaj dogodio, nemate ni potrebe za dopustom jer ne radite (nema veze da li zbog bolovanja ili godišnjeg odmora). Traženje plaćanog dopusta po povratku s bolovanja značilo bi da umjetno produljujete vrijeme odsutnosti s rada za svrhu koja više ne postoji - dogodila se kad ste već bili odsutni s rada. Znam kakva je praksa, osobito u državnim i javnim službama, ali ovako bi trebalo biti. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
dracena odgovoreno: 8. srpanj 2011. Dijeli odgovoreno: 8. srpanj 2011. Poštovani, po osnovi dobrovoljnog darivanja krvi (početkom lipnja) poslodavac je donio odluku o korištenju 2 dana plaćenog dopusta sredinom srpnja. Kako je u međuvremenu nastupila privremena nesposobnost za rad, tako da će se dani bolovanja preklopiti s plaćenim dopustom, mora li mi poslodavac osigurati drugi termin za korištenje plaćenog dopusta po osnovi dobrovoljnog darivanja krvi? Unaprijed zahvaljujem. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.