Jump to content

financijski leasing povrat pdv-a


KUKE

Preporučene objave

Dobro jutro,

 

treba mi dvije informacija tj. savjeta .

 

1. prvi vlasnik obrta koji je 2002.g. od strane banke uzeo financijski leasing kredit ( po tumacenju inspekcijskog nadzora-porezne).

Za odobravanje tog kredita isti je "morao" i dao je u novcu dobavljacu (uplatio direktno na racun) 30% od ukupne cijene leasing predmeta bez PDV-a tj. 30% kako mu je prodavatelj rekao kao navodno ucesce za odobravanje kredita odnosno za odobravanje ostatka iznosa financiranja leasing predmeta - ostalih 70% (banka tih 30% iznosa pise kao depozit).

Ostatak tj. odobrenih 70% kredita banka je uplatila takodjer direktno na racun dobavljaca, i na kraju u svojim knjigama i izvjescima je vidljiva cijela upata na ime dobavlljaca (30+70%).

Vlasnik obrta je odmah nakon cijelokupno uplacene osnovice od strane banke 70% i njegove strane 30% uplatio i Pdv na taj cijeli iznos osnovice ali takodjer je i napravio povrat cijelog tog upacenog PDV-a , sto znaci da je odmah nekoliko dana nakon sto je dobio R-1 isti zatrazio povrat pdv-a i isti ga je po papirima i dobio. Zbog toga je sad sad u problemima s financijskom- poreznom a ujedno i novi vlasnik koji je preuzeo obrt.

 

A sad molim za pomoc i tumacenje onih koji se stvarno razume ili su imali slicnu situaciju.

 

 

 

1. Kako je to i na koji nacin vlasnik odmah nakon uplate pdv-a na osnovicu u nekoliko mjeseci tj. isit mjesec uspio povratit PDV a ako je to leasing kredit. Da li to znaci da je netko u poreznoj pogrijesio i na osnovu kojih je papira stvarno mogao podici Pdv ( obrt ne moze povratit cijelokupni PDV odmah vec samo kroz otplacivanje rata kredita).

("Nitko iz porezne ne zna odgovor")

 

2. R-1 racun (S PDV-om) ispostavio dobavljac prema njemu

( nije mi jasno ako je financijski leasing kredit (tumacenje porezne) zar kad se kupuje nesto na financijski leasing kredit

banka ne izdaje racun prema nama jer ona bi trebala biti "vlasnik" tog leasing predmeta dok se kredit u cijelosti ne isplati ili racun zamjenjuje otplatni plan te ugovor o kreditu na cijelokupni iznos ( ucesce 30% + ono sto je banka dala 70%)

 

 

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ako je 2002. godine tražbina dobavljača (R-1) po zaprimljenom računu podmirena u cijelosti od strane obrtnika(R-2) banke po osnovu odobrene glavnice kredita obrtniku, tada je obrtnik ostvario pravo na odbitka sveg pretpora iskazanom na računu dobavljača.

 

Tražbina dobavljača je podmirena ako i netko drugi u ime i za račun obrtnika podmiri dio ili cijeli iznos tražbine. Dakle, ako banka uplati glavnicu kredita izravno dobavljaču predmeta leasinga smatra se da je tražbina/račun podmiren. Razlika je u tomu, što obrtnik može priznavati kamatu kao poslovni izdatak u KPI, iskazanu u dospijelom anutitetu prema otplatnom planu, ako je taj anuitet platio banci.

 

U hipotetskom slučaju da je 2002. godine bio zaključen ugovor o poslovnom zakupu (ugovor o "operativnom leasingu") gdje zakupodavac (leasing društvo) mjesečno zaračunava zakupninu obrtniku tada je obrtnik mogao odbijati pretporez iskazan na mjesečnom računu koji se odnosio na kamatu i po preračunanoj stopi 18,32% iz dijela mjesečnog anuiteta koji pripada glavnici (nabavna vrijednost predmeta leasinga) postepeno odbijati pretporez koji se odnosi na glavnicu.

 

Financijski najam ("leasing") je u svojoj biti prodaja na kredit gdje pravno vlasništvo nad predmetom najma prelazi na korisnika po isteku ugovora.

 

Primjereno je da ovaj slučaj smatrate kupnjom na kredit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija