Jump to content

kako do svog djela nasljedstva?

grozni

Preporučene objave

Poslje smrti roditelja moja supruga i njena sestra nasljedile su nekretnine 1/2-1/2.Na ostavinskoj žena je uzela samo 1/3 svega,dogovorile su se da će kuću prodat jer niti jedna u njoj ne živi,mi živimo 100 km dalje a sestra u istom mjestu.Sada sestra iznajmljuje kuću i neželi ni čuti o prodaji a neželi ni isplatit ženin dio.Kako riješit ovu zavrzlamu(sestra o tome ne želi ni pričat od dogovora ništa).Molim za savjet.

Dijeli na drugim stranicama

Imam sličnu situacijua. Sestra i ja ssmo naslijedile roditeljsku kuću svaka po 1/2. Problem je u tome što ona stanuje u kući sa suprugom i troje punoljetne djece.

Ne želi da se kuća proda, a ne želi me ni isplatiti. U kući žive 20 godina i nikada u kuću nisu uložili nijednu kunu izvan tekućeg održavanja, naprotiv moja mater je plaćala kao sama polovinu režija a polovinu njih pet. Osim toga suprug moje sestre je dugogodišnji alkoholičar i pijan agresivan pa je redovito u kuću dolazila policija na pozive susjeda.

Želim svoj dio. Što da radim da do njega dođem ?

Potrebno je pokrenuti sudske postupke razvrgnuća suvlasništva.

Ako ne bude išlo fizičkom podjelom, sud će staviti nekretninu na prodaju, pa će se podijeliti novac. Pri takvim prodajama obično se postižu niže cijene, ali kupac može biti i netko od suvlasnika.

Zbog relativno velikog udjela pojedinih suvlasnika (1/3 odnosno 1/2) sud vrlo vjerojatno neće prihvatit podjelu isplatom, budući da je takva podjela predviđena samo kad postoje osobito opravdani razlozi.

Da bi se strana koja koristi kuću lakše odlučila za razvrgnuće, suvlasnik koji ne koristi kuću treba naplaćivati korištenje srazmjerno svom suvlasničkom dijelu. Dakle, suvlasnik 1/3 ima pravo na 1/3 najamnine za cijelu kuću, ali je dužan učestvovati u istom omjeru i u održavanju koje ne proizlazi iz svakodnevnog korištenja (npr, krovište, fasada).

Ova najamnina može se također utvrditi sudskim putem u posebnom postupku, i utjerati ovrhom ako ne ide drugačije.

Već po samom pokretanju ovih sudskih postupaka druga strana obično počne razumnije razmišljati.

KronicnaStranka je napisao:

Potrebno je pokrenuti sudske postupke razvrgnuća suvlasništva.

Ako ne bude išlo fizičkom podjelom, sud će staviti nekretninu na prodaju, pa će se podijeliti novac. Pri takvim prodajama obično se postižu niže cijene, ali kupac može biti i netko od suvlasnika.

Zbog relativno velikog udjela pojedinih suvlasnika (1/3 odnosno 1/2) sud vrlo vjerojatno neće prihvatit podjelu isplatom, budući da je takva podjela predviđena samo kad postoje osobito opravdani razlozi.

Da bi se strana koja koristi kuću lakše odlučila za razvrgnuće, suvlasnik koji ne koristi kuću treba naplaćivati korištenje srazmjerno svom suvlasničkom dijelu. Dakle, suvlasnik 1/3 ima pravo na 1/3 najamnine za cijelu kuću, ali je dužan učestvovati u istom omjeru i u održavanju koje ne proizlazi iz svakodnevnog korištenja (npr, krovište, fasada).

Ova najamnina može se također utvrditi sudskim putem u posebnom postupku, i utjerati ovrhom ako ne ide drugačije.

Već po samom pokretanju ovih sudskih postupaka druga strana obično počne razumnije razmišljati.

Ako pokrenem postupak razvrgnuča suvlasništva (druga strana ne želi prodaju niti hoće mene isplatit)dali sud odlučuje o prodaji i dali se sudski troškovi mogu naplatiti od prodaje pošto nemam novac za plačanje sudskih troškova.Još jedno pitanje,pošto je žena vlasnik a ja RVI dali bi se tu dalo nešto napravit mislim po pitanju troškova?Hvala.

• 1 godina kasnije...

grozni je napisao:

Poslje smrti roditelja moja supruga i njena sestra nasljedile su nekretnine 1/2-1/2.Na ostavinskoj žena je uzela samo 1/3 svega,dogovorile su se da će kuću prodat jer niti jedna u njoj ne živi,mi živimo 100 km dalje a sestra u istom mjestu.Sada sestra iznajmljuje kuću i neželi ni čuti o prodaji a neželi ni isplatit ženin dio.Kako riješit ovu zavrzlamu(sestra o tome ne želi ni pričat od dogovora ništa).Molim za savjet.[/quot

Molim odgovor ako netko zna.Dali tužbom ili kako u te stvari sam potpuno neupučen a situacija postaje sve napetija.

Unapred hvala. :-D

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija