Jump to content

Zakonska regulativa za Internet portale

antonio333

Preporučene objave

Ovak..zanima me zakonska regulativa za djelatnost Internetski portali po NKD 2007.

Naime otvorio bi neki internet oglasnik koji bi za korisnike bio besplatan. besplatno postavljanje oglasa i besplatno pretreaživanje, ali zanima me koji zakon regulira to područje?

istraživao sam i došao do Zakona o elektroničkim medijima NN 153/09.No detaljnije ga čitajući on se uglavnom osvrće na radio i televizijske usluga a jako se malo dotiče internet tržišta i zato mi je to dosta nejasno.

Nadalje par pitanja o autorskim pravima.... objavljivanja pojedinim vijesti na web portalu/oglasniku... planiram objavljivati i neke vijesti pa me zanima dali su moguće i kopije fotografija bez obzira na autorska prava ukoliko se navede izvor?? vidio sam to puno puta ali zanima me stručno pojašnjenje.... eto u principu portal bi se financirao od potencijalnog interesa razno raznih oglašivača a ono što mene zanima je gdje je to sve regulirano ili uputa na koj se web stranici može više pronać...

Zahvaljujem se ako netko odvoji malo vremena da mi pomogne... pozdrav!

Dijeli na drugim stranicama

Mogu pomoći na temelju našeg iskustva...

Internet portali spadaju u domenu izdavaštva. Mi imamo registriran d.O.o. za izdavaštvo, trgovinu i usluge. Na portalu prodajemo i izdajemo račune za usluge oglašavanja zainteresiranim oglašivačima (banneri, PR članci i slično).

Autorska prava strogo poštujemo. Drugim riječima, ne preuzimamo članke od nikoga bez njihova prethodnog pismenog dopuštenja. Najbolje da napraviš popis svih stranica od kojih bi želio preuzimati i obratiš im se sa zamolbom te sve dobiješ napismeno radi vlastite zaštite. Oni će zauzvrat tražiti povratni link, navođenje izvora ili nešto treće, tj. dozvolit će preuzimanje ako imaju od toga povratne koristi. Neki će dozvoliti da se preuzimaju i fotografije, a neki neće. Umjesto original fotografije, uvijek možeš staviti ilustraciju (isto vlastitu). Na internetu ima i nekih stranica sa kojih se fotke mogu besplatno uzimati (nešto kao open source).

Fotografije i tekstove slati će korisnici, ako se radi o oglasniku, pa je najbolje da napišeš Uvjete korištenja koje svaki korisnik mora prihvatiti prilikom slanja oglasa. u Uvjetima korištenja daju ti pravo da koristiš i objavljuješ njihove fotografije i tekst, ali ti moraš zadržati pravo odluke o objavi pojedinih poslanih oglasa. U biti, svi odnosi između tebe kao vlasnika i korisnika kao autora, reguliraju se Uvjetima korištenja koji moraju biti jasno i nedvosmisleno napisani.

Eto...nadam se da je pomoglo :-)

Sretno s projektom!

eto, nije me bilo par dana ovdje....nije neka navala na temu očito nije interesantna za široke mase!

Uglavnom puno hvala na odgovoru. da pomoglo je.

Angažirat ću između ostalog i stručnjaka da me savjetuje. Projekt je pri kraju tako da ćemo vidjet šta će bit! Pozdrav!

Ako uspije imate besplatan link na vaš portal s obzirom na trud da odgovorite!

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija