Jump to content

pravo oca da druzenje sa sinom bez prisustva majke?

Preporučene objave

objavljeno:

molim savjet,

otac sam malodobnog sina ( izvanbracno dijete, rodjeno iz avanture ), 6 mjeseci starog, i pred sudskom raspravom sam za vidjanje djeteta, dva puta tjedno po dva sata. uredno izvrsavam placanje uzdrzavanja i sve zakonom, pa i vise, odredjene mi materijalne obaveze. CZSS me je okvalificirao kao briznog i dobrog oca, protiv mene se ne vodi niti jedan prekrsajni ili kazneni postupak, niti sam nasilna osoba.

djetetova majka mi prijeti da cu morati i nju trpjeti i o njezinoj volji ovisiti i ta dva dodjeljena mi sata. ja protiv majke nemam nista, ( ona se voli svadjati i nasilne je naravi, i fizicki me je napala vise puta ). ja bih volio ta dva sata proveseti sa svojim sinom neometan i svu svoju ljubav usmjeriti na njega, ne zelim mu nanositi nikakve moguce traume.

Pitanje: kako da zastitim sebe i sina od eventualnih mogucih svadja i sukoba, i kako zakon tretira prisustvo majke za vrijeme zakonskog vidjanja djeteta i oca. mora li majka biti prisutna i kada, sa kojom djetetovom dobi prestaje majcina zakonska prisutnost???

HVALA

odgovoreno:

Pravo na susrete i druženje je prvenstveno pravo djeteta, koje su dužni omogućiti i poštivati oboje roditelja.

Kod djece dojenačkog uzrasta, naročito one niske kronološke dobi kao što je vaše sada šestomjesečno dijete, sudovi donose odluke da se susreti i druženja sa ocem odvijaju uz prisustvo majke jer je to period u kojem bebica tek upoznaje svijet oko sebe i ostvaruje početne kontakte sa ljudima, a nerazvijenih je socijalnih vještina.

U optimalnom obliku, majka bi kroz to vrijeme trebala biti djetetu poticaj za uspostavljanje odnosa sa ocem i osjećaja ugode i sigurnosti. Ukoliko je majka za to vrijeme destruktivni faktor, ne omogućava upravo to što je namjena tog perioda- približavanje, upoznavanje i uspostava početnog kontakta i djetetovog osjećaja bliskosti s roditeljem, to vrijeme koristi za osobni "obračun" sa ocem u bilo kojem pogledu, moguće je zatražiti sud odluči o drugom načinu na koji će se odvijati susreti i druženja djeteta i roditelja s kojim ono ne živi, pa da se odvijaju pod nadzorom stručne osobe, čisto zato da se spriječi takva ponašanja i omogući djetetu mir. To znači da bi majka mogla malo brže postati svjesna da će se djetešce za neko vrijeme (možda odmah, možda sljedećom izmjenom odluke) s ocem susretati i družiti bez njenog prisustva, pa ako je potrebno i uz nadzor osobe koja će biti imenovana ili uz samu primopredaju djeteta pod nadzorom i da u ni jednom slučaju neće biti u prilici postavljati nikakve dodatne uvjete, a za svako daljnje onemogućavanje, izbjegavanje i zabrane bi mogla zaraditi nadzor nad svojom roditeljskom skrbi, kaznenu prijavu (za početak izvaditi solidnu sumu iz novčanika) i sl.

Ali, u svakom slučaju bi bilo "zgodno" kad bi ovaj početni period protekao dobronamjernije prema djetetu i sa više razumijevanja njegovih potreba radi kojih su susreti i druženja navedeni kao jedno od njegovih prava, a i jer svaki od postupaka traje... ne baš kratko (dragocjeno vrijeme prolazi upravo tom djetetu).

odgovoreno:

Dali majka doji dijete?

Ako ćete dijete viđati u nazočnosti djetetove majke (nadam se u vrlo kratkom periodu) moje je mišljenje da bi bilo dobro da se ti susreti odvijaju pod nadzorom. Taj nadzor shvatite kao nešto što će vama ići u prilog kako bi što prije mogli provoditi vrijeme sa djetetom bez nazočnosti djetetove majke.

"ona se voli svadjati i nasilne je naravi, i fizicki me je napala vise puta "

O svakom incidentu ovakve vrste pismenim putem obavijestite nadležni Centar, a primjerak dopisa na kojem je otisak prijamnom štambilja čuvajte za sebe.

odgovoreno:

Da, majka jos uvijek doji dijete.

Hvala, mislim da cu zatraziti da netko sluzben bude prisutan pri mome vidjanju sa djetetom, barem na pocetku.

Inace, ona je na porodiljnom dopustu, i kada sam pokusavalo preko CZSS izvansudski se dogovoriti o vidjanju i mojoj alimentaciji, nismo uspjeli jer je ona kao argument navodila da mora maloga cesto dojiti, i da ne zna kada moze odvojiti vrijeme za moje vidjanje sa bebom, ja sam trazio neka me nazove kada god moze i odvoji makar 15 min da budem sa njime. Vec sutradan se ju moglo vidjeti u gradu, bavi se usluznom djelatnosti, kako 2-3 sata ujutro radi u salonu, a dijete je ostavljala na cuvanje rodbini, a navecer bi znala sjediti u kaficu na terasi i drzati maloga na rukam ili u kolicima. Jednom sam nabrzaka uspio prici i pitati mogu li vidjeti maloga, par sekundi iza toga kada se je snasla pocela je rezati na mene da ga ostavim, pa sam otisao a da ga nisam uspio ni poljubiti.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija