otocan objavljeno: 30. rujan 2010. objavljeno: 30. rujan 2010. molim savjet, otac sam malodobnog sina ( izvanbracno dijete, rodjeno iz avanture ), 6 mjeseci starog, i pred sudskom raspravom sam za vidjanje djeteta, dva puta tjedno po dva sata. uredno izvrsavam placanje uzdrzavanja i sve zakonom, pa i vise, odredjene mi materijalne obaveze. CZSS me je okvalificirao kao briznog i dobrog oca, protiv mene se ne vodi niti jedan prekrsajni ili kazneni postupak, niti sam nasilna osoba. djetetova majka mi prijeti da cu morati i nju trpjeti i o njezinoj volji ovisiti i ta dva dodjeljena mi sata. ja protiv majke nemam nista, ( ona se voli svadjati i nasilne je naravi, i fizicki me je napala vise puta ). ja bih volio ta dva sata proveseti sa svojim sinom neometan i svu svoju ljubav usmjeriti na njega, ne zelim mu nanositi nikakve moguce traume. Pitanje: kako da zastitim sebe i sina od eventualnih mogucih svadja i sukoba, i kako zakon tretira prisustvo majke za vrijeme zakonskog vidjanja djeteta i oca. mora li majka biti prisutna i kada, sa kojom djetetovom dobi prestaje majcina zakonska prisutnost??? HVALA Citiraj
newbie odgovoreno: 30. rujan 2010. odgovoreno: 30. rujan 2010. Pravo na susrete i druženje je prvenstveno pravo djeteta, koje su dužni omogućiti i poštivati oboje roditelja. Kod djece dojenačkog uzrasta, naročito one niske kronološke dobi kao što je vaše sada šestomjesečno dijete, sudovi donose odluke da se susreti i druženja sa ocem odvijaju uz prisustvo majke jer je to period u kojem bebica tek upoznaje svijet oko sebe i ostvaruje početne kontakte sa ljudima, a nerazvijenih je socijalnih vještina. U optimalnom obliku, majka bi kroz to vrijeme trebala biti djetetu poticaj za uspostavljanje odnosa sa ocem i osjećaja ugode i sigurnosti. Ukoliko je majka za to vrijeme destruktivni faktor, ne omogućava upravo to što je namjena tog perioda- približavanje, upoznavanje i uspostava početnog kontakta i djetetovog osjećaja bliskosti s roditeljem, to vrijeme koristi za osobni "obračun" sa ocem u bilo kojem pogledu, moguće je zatražiti sud odluči o drugom načinu na koji će se odvijati susreti i druženja djeteta i roditelja s kojim ono ne živi, pa da se odvijaju pod nadzorom stručne osobe, čisto zato da se spriječi takva ponašanja i omogući djetetu mir. To znači da bi majka mogla malo brže postati svjesna da će se djetešce za neko vrijeme (možda odmah, možda sljedećom izmjenom odluke) s ocem susretati i družiti bez njenog prisustva, pa ako je potrebno i uz nadzor osobe koja će biti imenovana ili uz samu primopredaju djeteta pod nadzorom i da u ni jednom slučaju neće biti u prilici postavljati nikakve dodatne uvjete, a za svako daljnje onemogućavanje, izbjegavanje i zabrane bi mogla zaraditi nadzor nad svojom roditeljskom skrbi, kaznenu prijavu (za početak izvaditi solidnu sumu iz novčanika) i sl. Ali, u svakom slučaju bi bilo "zgodno" kad bi ovaj početni period protekao dobronamjernije prema djetetu i sa više razumijevanja njegovih potreba radi kojih su susreti i druženja navedeni kao jedno od njegovih prava, a i jer svaki od postupaka traje... ne baš kratko (dragocjeno vrijeme prolazi upravo tom djetetu). Citiraj
Gringo odgovoreno: 30. rujan 2010. odgovoreno: 30. rujan 2010. Dali majka doji dijete? Ako ćete dijete viđati u nazočnosti djetetove majke (nadam se u vrlo kratkom periodu) moje je mišljenje da bi bilo dobro da se ti susreti odvijaju pod nadzorom. Taj nadzor shvatite kao nešto što će vama ići u prilog kako bi što prije mogli provoditi vrijeme sa djetetom bez nazočnosti djetetove majke. "ona se voli svadjati i nasilne je naravi, i fizicki me je napala vise puta " O svakom incidentu ovakve vrste pismenim putem obavijestite nadležni Centar, a primjerak dopisa na kojem je otisak prijamnom štambilja čuvajte za sebe. Citiraj
otocan odgovoreno: 30. rujan 2010. Autor odgovoreno: 30. rujan 2010. Da, majka jos uvijek doji dijete. Hvala, mislim da cu zatraziti da netko sluzben bude prisutan pri mome vidjanju sa djetetom, barem na pocetku. Inace, ona je na porodiljnom dopustu, i kada sam pokusavalo preko CZSS izvansudski se dogovoriti o vidjanju i mojoj alimentaciji, nismo uspjeli jer je ona kao argument navodila da mora maloga cesto dojiti, i da ne zna kada moze odvojiti vrijeme za moje vidjanje sa bebom, ja sam trazio neka me nazove kada god moze i odvoji makar 15 min da budem sa njime. Vec sutradan se ju moglo vidjeti u gradu, bavi se usluznom djelatnosti, kako 2-3 sata ujutro radi u salonu, a dijete je ostavljala na cuvanje rodbini, a navecer bi znala sjediti u kaficu na terasi i drzati maloga na rukam ili u kolicima. Jednom sam nabrzaka uspio prici i pitati mogu li vidjeti maloga, par sekundi iza toga kada se je snasla pocela je rezati na mene da ga ostavim, pa sam otisao a da ga nisam uspio ni poljubiti. Citiraj
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.