Jump to content

podjela kuće s bratom


jones

Preporučene objave

Situacija je ovakva:

Mlađi brat je napravio zasebno visoko potkrovlje na maminoj kući(prizemnica).Osim toga spojio je s potkrovljem i jednu sobu iz prizemlja.Mene zanima kakva će biti podjela mamine imovine,jer brat kaže da će jednog dana nakon mamine smrti tražiti i pola njenog prizemlja.Problem je u tome što je brat već samom gradnjom visokog potkrovlja meni onemogućio eventualnu daljnu gradnju još jednog kata,izbjegao sva moguća komunalna plaćanja jer kuća ima sve priključke i još traži pola prizemlja.Ja iako imam svoju vlastitu kuću još uvijek sam prijavljen na toj adresi od mame.Čak mi se čini da brat i nema baš sve dozvole za tu gradnju...zanima me kako se na to gleda s pravne strane,ima li brat pravo i na tu polovicu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zaboravili ste jasno napisati tko je vlasnik kuće.

 

Gradnja vašeg brata je isključivo stvar vašeg brata i vlasnika kuće. Činjenica da ste u toj kući prijavljeni sama po sebi vam ne daje baš nikakva prava, a moguće je i da ste u prekršaju ako niste prijavljeni na adresi na kojoj stvarno živite.

 

Brat vam nikako nije mogao onemogućiti gradnju još jednog kata ako niste vlasnik odnosno suvlasnik, jer ni iz čega ne proizlazi takvo vaše pravo.

 

Ili da budem jasniji - ne možete se pored žive majke (ako je ona vlasnik kuće) ponašati kao da nje više nema.

 

Kad vaša majka umre, njezinu ostavinu će činiti sve što je njezino vlasništvo u trenutku smrti, ali i ono što je darovala nekom od nasljednika ako to drugi nasljednici budu tražili i ako je povrijeđen njihov nužni dio. Dakle, ako je navedenom gradnjom nešto vašem bratu darovano, to se može uračunati u vrijednost ostavine.

 

Vaš brat može tražiti što hoće, ali ako se bude nasljeđivalo po zakonu, dobit će zakonski dio tako utvrđene ostavine uključujući darovano; ako se bude nasljeđivalo po oporuci dobit će ono što ga bude slijedilo po oporuci uz odgovarajuću zaštitu u smislu nužnog dijela za svakog od zakonskih nasljednika. Ako vaša majka sklopi s nekim ugovor o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju; ako svoju imovinu prije smrti proda, neće naslijediti ništa osim eventualno novca ako ga još bude.

 

Međutim, ako brat živi u zajedničkom kućanstvu s majkom i doprinio da se imovina uveća, može tražiti da se njegov doprinos ne računa u ostavinu i pripadne njemu.

 

Bespravna gradnja je problem za građevinsku inspekciju, prijavu bespravne gradnje može podnijeti svaki građanin, a inspekcija reagira kako može i kako im je volja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vlasnik kuće je majka.Podjela njene imovine će biti po principu svakom sinu jednak dio(pola-pola).Međutim,zanima me što bi bilo u slučaju da ja poželim sagraditi još jedan kat iznad brata uz majčino odobrenje,jer je brat krov već napravio.Jedino nisam siguran kako je brat vlasnički riješio to visoko potkrovlje,da li je odvojio od prizemlja ili se sve vodi na majku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako znate da će podjela imovine biti pola-pola? Kako možete raspolagati tuđom imovinom pored živog vlasnika?

 

Iz Zakona o nasljeđivanju:

 

NASLJEDNOPRAVNI UGOVORI

I. Ugovor o nasljeđivanju i o budućem nasljedstvu ili zapisu

Ništavost ugovora o nasljeđivanju

Članak 102.

Ništav je ugovor kojim netko svojem suugovorniku ili trećoj osobi ostavlja svoju ostavinu ili njezin dio.

 

Ništavost ugovora o budućem nasljedstvu ili zapisu

Članak 103.

(1) Ništav je ugovor kojim netko otuđuje nasljedstvo kojemu se nada, kao i svaki ugovor o nasljedstvu treće osobe koja je još živa.

(2) Ništav je ugovor o zapisu ili kojoj drugoj koristi kojima se jedan ugovornik nada iz nasljedstva koje još nije otvoreno.

 

Ništavost ugovora o sadržaju oporuke

Članak 104.

Ništav je ugovor kojim se netko obvezuje unijeti neku odredbu u svoju oporuku ili je ne unijeti, opozvati neku odredbu iz svoje oporuke ili je ne opozvati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Majka je izjavila da će oporučno svu svoju imovinu ostaviti dvojici sinova u jednakom dijelu(svakome pola).Ajmo ovako,ja dobijem pola njenog prizemlja,brat drugu polovicu.Brat ima sagrađeno visoko potkrovlje(recimo da je cijelo u njegovu vlasništvu) i iznad moje polovice,imam li ja pravo reći:dragi braco ruši krov da ja dignem i sebi još jedan kat?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za nadogradnju je potrebna suglasnost svih suvlasnika.

 

Pri tome je nebitno kako ste postali suvlasnici, nasljeđivanjem ili nekako drugačije.

 

Jednostavno: dok je majka živa, kao vlasnik nekretnine ima pravo odlučivati bez vas. Ako je brat postao suvlasnik s njom, odlučuju oni oboje prema pravilima za suvlasnički odnos. Kad vi jednog dana postanete suvlasnik umjesto majke, odlučivat ćete vi i brat prema pravilima za suvlasnički odnos.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima,

u biti problem je u tome što je brat samom nadogradnjom visokog potkrovlja uz pristanak majke onemogućio meni eventualnu gradnju na istoj poziciji.Samim time se osjećam malo zakinut u bilo kakvoj daljnoj "poštenoj" podjeli,jer moje inzistiranje na gradnji još jednog kata iznad njega bi sigurno dovelo do problema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jasan mi je vaš položaj, ali sam vam htio ukazati da postoji razlika između osjećaja pravednosti s obzirom na vaše blisko srodstvo i pravnog reguliranja tih odnosa.

 

Dakle, ljudski gledano brat vam je onemogućio gradnju, ali pravno vi zapravo uopće nemate toga "prava" koje vam je on "uzeo", niti je ključna odluka bila njegova nego majčina kao vlasnice nekretnine.

 

Kad bi se o svemu odlučivalo pošteno i pravedno, pravo ne bi niti bilo potrebno :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija