Jump to content

ugovor o djelu - mirovina


zvebos

Preporučene objave

Da, imate pravo obavljati poslove temeljem ugovora o djelu.

 

Prema odredbama Zakona o doprinosima za obvezna osiguranja od 1. siječnja 2009., korisnici mirovine oslobođeni su od plaćanja doprinosa na drugi dohodak (honorari i drugi primici na temelju ugovora o djelu) koji ostvaruju obavljajući različite povremene poslove.

 

Time je sklapanje ugovora o djelu s korisnicima mirovina za poslodavce jeftiniji od ostalih osoba za koje, osim poreza na dohodak i prireza, moraju plaćati i doprinose za mirovinsko (20%) i zdravstveno (15%) osiguranje. Navedeni korisnici mirovina više nisu obvezni na mirovinsko osiguranje i prema toj osnovi (radom prema ugovoru o djelu) ne stječu mirovinski staž , a niti im se, kao i ranijim propisima, ne obustavlja isplata mirovine.

 

Tako će poslodavci za povremene poslove lakše zapošljavati korisnike mirovine jer neće za njih morati plaćati doprinose za mirovinsko osiguranje.

 

Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da se plaćaju porez i prirez. Plaćaju se i kod plaće i autorskog honorara pa i kod ugovora o djelu.

Gospodin je samo pitao da li kao umirovljenik može raditi preko ugovora o djelu. Prije 2009. g. nije mogao, tj. mogao je birati između mirovine i honorara.

Ja sam mu samo napisala da može raditi i da je ovakav ugovor o djelu ipak povoljniji za poslodavce, jer se ne plaćaju doprinosi.

Ukupan trošak za poslodavca kod "običnog" ugovora o djelu je za cca 100% veći od neto ugovorene svote.

 

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedino jedna mala napomena...u prvom postu piše da u mirovini zbog opće nesposobnosti za rad...a meni koliko je poznato da osobe koje su u mirovini radi opće nesposobnosti smatra se da nisu sposobne za nikakav posao.

Ali naravno, da mirovina nije dostatna za život. Po meni trebalo bi naći neki recimo intelektualni posao, prijepise, prijevode i slično što možeš raditi iz svog doma, što znači da ne zahtjeva određeno radno vrijeme i za takav posao s naručiocem posla sklopiti ugovor o djelu. Ima još sličnih poslova samo je važno da taj ugovor o djelu ne sadržava ništo što bi moglo se shvatiti kao ugovor o radu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija