Jump to content

rastava braka - detalji


lama

Preporučene objave

nalazim se pred rastavom braka... zanima me slijedeće:

1) ukoliko nema sporazumne rastave, a suprug odbija rastavu, da li ja moram snositi sve troškove na sudu zbog toga jer je pokrećem?

2) ako se dogovori skrbništvo nad djetetom (da je dijete pod mojim skrbništvom, ali uz dogovorene posjete ocu i slično), da li mogu bez problema mijenjati mjesto boravka (zemlja i inozemstvo)

hvala unaprijed na odgovorima :-?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1)kad predajete tužbu za rastavu platite 200 kn troškova,i kolko sam čula valjda još 200 kad se donese odluka o svemu.(to još neznam točno jer to tog dijela nisam došla-sudim se već 7 mjeseci i još se ne nazire kraj)

2)pa mislim da ako se sve dogovorite da nebi trebalo biti problema.samo nemojte odselit dok parnica još traje,da vam se nebi dodatno sve zakompliciralo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1) uz zahtjevu za pokretanje brakorazvodne parnice možete tražiti oslobođenje svih sudskih troškova ako nemate nikakve vlastite nekretnine (potrebno je priložiti PK i dokaz o neposjedovanju nekretnina), pa sud to razmotri. U mom slučaju je tako i bilo, nisam platila nikakve troškove.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na odgovorima...

 

s obzirom da (u slučaju nepostizanja sporazuma, a ja ću učiniti sve što mogu da se dogovorimo) ipak idemo sudski, uz odvjetnike, da li on može tražiti da ja platim sve troškove? ja zaradjujem više od njega, i pokrećem postupak (budem li morala), pa se bojim da bi on to mogao pokušati upotrijebiti kao argument? ima li tu pravne osnove?

 

isto tako, ako mi se ponudi posao u inozemstvu nakon rastave, može li me " blokirati" svojim neslaganjem da dijete viđa na način kako mu ja to pokušam predložiti (budem li u inozemstvu, to ne može naravno biti tjedno i sl...)?

 

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

ako podnesete sporazumni zahtjev, sudski troskovi ce se podijeliti, a s obzirom da oboje imate primanja nema osnove da se tereti samo jednog od vas... ako podnosite tuzbu vi, vi cete i platiti sudske troskove, vrijedi i obrnuto...

sto se tice odvodjenja djeteta, mislim da bi on mogao jedino traziti ogranicenje/zabranu odvodenja djeteta, ako smatra (i dokaze) da bi takvo odvodjenje bilo nepovoljno za dijete, njihov odnos, i sl, te ako postoji opasnost da ga vi vise necete vrataiti u rh...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija