Jump to content

Čin/ustrojbeno mjesto


bandini

Preporučene objave

Novi sam na forumu i molim nekog da mi pomogne/odgovori na pitanje: - Temeljem čega je bilo moguće da mi u Rješenju o invalidskoj mirovini stoji kao čin/ustrojbeno mjesto -vojnik, iako sam u trenutku ranjavanja obnašao dužnost (ustrojbeno mjesto) - pomoćnik zapovjednika Stožera HVO za IPD.

Napomena: Ranjen sam na prvoj crti obrane u izvršavanju zapovijedi, a svu moguću potrebnu dokumentaciju, uključujući i zapovijed o postavljenju na mjesto pom.zapo.Stožera za IPD, dostavio sam nadležnoj službi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dosta je bilo oficira bivše jna koji su prešli u hv za vrijeme rata i nakon umirovljenja priznati su im činovi koje su dopeljali sa sobom,a šta je sa nama malima koji smo imali male činove a niko ih živ ne priznaje. Jel netko od upučenih zna da li i mi mali imamo pravo na takvo što.Npr.meni u ratnom putu piše čin nepoznat,a ja bija desetar oli desetnik!?.Ako mi se priznaje ddk u jna,koju sam da,onda bi bilo logićno da se priznaju i činovi!! :-?:vrti:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne bih želio da se stekne dojam da sam na strani spomenutih oficira JNA koji su imali hrabrosti da prijeđu na našu stranu i ratovali protiv te iste vojske iz koje su prebjegli, međutim Dadoje, mislim da treba shvatiti da im je trebalo puno hrabrosti i odlučnosti da prijeđu na stranu Hrvatske vojske, ali u JNA obučavani su kao PROFESIONALNI VOJNICI, a svi znamo kakva je to vojna sila bila, među kojima su mnogi na našoj strani i poginuli kao primjerice Rudolf Perišin pilot MIG-a 21 koji je srušen tijekom akcije "Bljesak"...........

 

Oni su uvelike svojim znanjem (mislim na PROFESIONALNU VOJSKU JNA tj. pojedince koji su prešli na stranu HV)i dugogodišnjim iskustvom te uvježbanošću pomogli u formiranju Hrvatske vojske (njih nije bilo puno) ali su dali veliki doprinos i za to su sigurno zaslužili adekvatne činove.

 

A, pojedini vojnici koji su recimo bili u bivšoj JNA (i ja sam bio u Han Pijesku 1985. ali nećemo o mom činu) kao obični vojnici, mogli su ako su imali sreće i dobiti činove, svojim zalaganjem, sposobnostima i hrabrošću u ratnim događanjima kao i braniteljskim stažom te primjerice sposobnošću upravljanja tenkom, transporterom, uništavanjem neprijateljske žive sile ili tehnike, ponašanjem, samouvjerenošću, disciplinom-stegom i poslušnošću, ratnim putem....ili nekim drugim zaslugama.

 

Bilo je tu i nepravde prilikom dodjele činova ali toga je bilo i uvijek će biti i protiv toga se treba boriti.

 

Iskreno, ne bi bilo niti lijepo da se činovi dijele samo tako i da se bilo komu da čin časničkog namjesnika, ili narednika, pogotovo ako se netko nekom uvukao u g...u ili grebao svim silama, a to je nepravda koju svakako treba naglasiti, ali oprezno i zna se gdje i kako, naravno, samo ako se može dokazati, inače bi se mogla i zaraditi protutužba za Klevetu....

 

Konkretno, u vašem slučaju, prošećite do institucije koja vam je izdala ratni put i ako imate nekakve dokaze, dokument, svjedoke za to što tvrdite, pokušajte se izboriti za svoje pravo na dodjelu čina ako je istina da ste za vrijeme DR-a,(koliko sam shvatio za vrijeme Domovinskog rata) bili desetnik. Negdje bi to trebalo biti u evidencijama. Ako nemate dokaz, teško da ćete moći nešto uraditi, iako možete pokušati.

 

Stažist iz Bileće (bivša JNA) je u svakoj drugoj rezervnoj vježbi u JNA dobivao čin gore pa, su mnogi za vrlo kratko vrijeme dobivali činove čak i kao kapetan prve klase.

Ali, to im baš i nije vrijedilo kad se znalo tijekom tih vježbi da je recimo podoficir npr. Zastavnik bio Bog i batina i izdavao zapovjedi iliti naređenja.

 

I u tom primjeru ima branitelja kojima nisu priznali ništa iako su u JNA imali čin rezervnog poručnika, vodnika ili šta ja znam čega, a recimo kapetan u bivšoj JNA bi se mogao usporediti sa primjerice činom satnika (odprilike).

 

 

http://i56.tinypic.com/ezgzd2.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Mrljo na detaljnom odgovoru.Malo ću detaljnije objasnit..,naime ja sam 1980 bio obućen u regrutnom centru u čačku za tzv.komandira odijeljenja na protuavionskom topu tzv.samohotki,poslije u rezervi fala bogu nisu me zvali,pa mi je ostao samo vjerojatno čin desetnika.S obzirom kakvo je bilo stanje u obrani početkom 91,u lijepoj našoj..koje mislia na ćinove,bilo je važno stat na braniku domovine i zaustavit,apsurda li tu istu jna!?.Sada u ovo novo doba,kada kao dragovoljac,branitelj pokušavam dobit kakvu takvu mirovinu,a znamo na što je svedena,mislia sam da bi mi sa makar i tako malim činom bila bar malo veća,da je lakše preživit ovo recesijsko doba.Pozdrav i još jednom hvala! :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uh davno je to bilo,ali ukratko ja sam jedan od onih stažista koji je dragovoljno otišao u zng onda poslje hv čin mi nikad nije priznat,pokušavao sam to rješit ali ne ide,koliko sma ja saznao ured za obranu u kojem se vodiš odnosno zapovjednik jedinice u kojoj si bio trebao je poslati prijedlog,a na temelju toga dobivali sui se ukazi o činu itd.Moj je slučaj takav da sam ja iz Pule otišao u Osijek i danas zbog neprevedenog čina pušim jedno 2000-3000kn nrovini i neću to moć nikad rješit jer je neko zapisao dužnost vojnik,čin vojnik.Istodobno kad sam mjenjao vojnu knjižicu ona koja je upisala svojedobno zastavnik u prvoj ,bukvalno je čin i prekrižila i upisala vojnik u drugoj novoj jer nemam ukaz o činu i tu je priči o činovima bio kraj.Sva moja generacija koja je ostala u rezervi u Puli a bili su šro mahom su prevedeni u zastavnike itd. a da nisu vidjeli ratište većina njih,isto tako znam cjelu ekipu koja je 93 poslana pun kombi nas 8 štažista u gospić u 9gbrsto nikom nije priznat čin itd........ :zao: doduše jedan je dobio čin destnika naknadno.

Izzvuć prevođenje činova bilo je moguće mislim do 93 poslje toga nije ni bilo predviđeno pravilom službe.A to je ljudi moji toalno glupo bilo gdje u SAD ili Iran čin zadržavaš kao i zvanje samo što se komaprira sa činovima i zvanjima u određenoj zemlji,jedino u ovoj našoj zemlji to nije tako več su vozači postajali generali,pukovnici itd. po babi i stricu čast iznimkama.Isto tako postojali su i tkz. počasni činovi za ranjene dok oboljewli nikad to pravo nisu mogli konzumirat itdddd............. :palacdolje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Slao sam prošle godine zahtjev za priznavanje ustrojbenog mjesta (čina) pozornik-puškostrojničar kako mi i piše u rješenju o demobilizaciji, i službenom ratnom putu (koje je tada izdalo zapovjedništvo KV u Osijeku), jer mi je mirovina obračunata na osnovu čina vojnik. Do danas nisam dobio nikakav odgovor, a adresu (V.P.u Karlovcu) na koju sam slao zahtjev sam zagubio. Možda i nisam adresirao zahtjev na pravo mjesto??

Molim vas koja je točna adresa na koju treba uputiti zahtjev za priznavanje čina, odnosno ustrojbenog mjesta?? :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne mogu.Oni su mi dali čin-vojnik, o tome se i radi.Rješenje o demobilizaciji navodi:razdužiti ...,čin,ustrojbeno mjesto:pozornik-puškostrojničar, a isto to kao što sam rekao stoji u službenom opisu ratnog puta ZKOV u Osijeku iz 2006-te godine.

Zato bih trebao poslati zamolbu(ili zahtjev)za priznavanje ustrojbenog mjesta,ili obnašanja dužnosti(kako već?)pozornika na pravo adresu ZKOV u Karlovcu(u vojnoj iskaznici iz 2003g. mi čak piše razvodnik-puškostrojničar),a i plaću sam primao nekih 50-tak kuna veću od vojnika. Molim tko zna gdje točno treba uputiti tu zamolbu? :misli:

P.S.Ili je i za ishodovanje većeg čina,odnosno ustr.mjesta sada kasno,glede onih izmjena zakona o pravima branitelja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Forrester je napisao:

Zar nitko nije slao sličnu zamolbu u ZKOV u Karlovcu??

 

ja sam prije 8 mj. podnio nekakvu zalbu/molbu za priznavanje čina u uredu za obranu Karlovac ali još uvijek nema nikakvog odgovora ni povratne informacije.

1993. sam poslan sa prve crte u Kerestinec na 2 tjedna obuke za zapovjednika desetine sto sam uspjesno zavrsio i posjedujem potvrdu o tome ovjerenu sa pečatom ministarstva obrane RH.

 

Od prošle godine sam u mirovini, rvi, opća, ali obračunatom sa činom vojnik pa sada pokušavam pomoću te potvrde dokazati da sam obnašao izmedju ostaloga i dužnost zapovjednika desetine ali bezuspjesno. Njihovo usmeno obrazlozenje je da se nakon rata nisam skinuo iz vojske obnasajuci duznost zapovjednika desetine nego kao obican vojnik. Naravno da nisam kad sam od 1993. promijenio postrojbu itd.

Zato me konkretno zanima pise li to u zakonu da se cin priznaje za obracun mirovine samo ako sam se skinuo sa tim cinom iz vojske ili je dovoljno bilo obnasati zapovjednu duznost u bilo kojem periodu rata?

To bi mi bilo nelogično jer bi netko tko je sa nekim činom iz JNA a mobiliziran je tek na kraju rata za Oluju prosao puno bolje nego npr. ja koji sam cijeli rat proveo u HVu na prvoj crti ali sam eto imao tu nesrecu da se skinem kao obican vojnik jer sam promijenio postrojbu krajem rata.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A šta da ja radim-u ratu obnašao zapovjednika desetine i bio ustrojbeni čin desetnik a osobni razvodnik-poslije rata obnašao jedno vrijeme zapovjednik desetine,ustrojbeni čin desetnik,osobni čin razvodnik da bi 2000-te godine dobio osobni čin skupnik(tad ga i izmislili)i dužnost vođa skupine kojeg ni nema u osnovicama za koeficijent.Meni sada izračunavaju po tom j...nom skupniku mirovinu koja je manja i da mi je čin razvodnik(bio od kad sam u gbr)a i da sam pozornik(malo veća od vojnika)Dali ja mogu nešto tražit po tom pitanju da mi izračunavaju po tom razvodniku bar jer bi imao dosta veću mirovinu ili mora baš bit zadnji čin kad sam i otišao u mirovinu(a toliko mi je bili drago postat dočasnikom a da bar nisam).Hvala na odgovoru :-?:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ponoviti ću još jednom moj problem, možda se javi netko upoznat s problematikom, ili je i sam imao sličnu situaciju.

U Rješenju o demobilizaciji iz 2004-te godine stoji: razdužiti pozornik-puškostrojničar

Na plastificiranoj vojnoj iskaznici iz 2003-će stoji: razvodnik-puškostrojničar.

U službenom vojnom putu iz 2006-te koju je izdalo ZKOV (tada u Osijeku),stoji: pozornik-puškostrojničar.

Ona naknada (ili vojnička plaća) koju sam primao bila je za 50-tak HRD veća od plaće običnog vojnika.

S druge strane, nemam ukaz i u vojnoj knjižici mi nije ništa zavedeno glede čina i u Uredu za obranu Vinkovci vodi mi se: čin-vojnik. Tako mi je i obračunata braniteljska mirovina.

Da li je ispravno (i nužno) pisati zamolbu u ZKOV u Karlovac, i da li je uopće još moguće ishodovati korekciju: ustrojbeno mjesto(ili obnašanje dužnosti) pozornik-puškostrojničar, umjesto dosadašnjeg VOJNIK?? :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Forrester, imaš pravo na obračun mirovine po tome činu ili funkciji koju si obnašao,a potrebno je poslati pismeni zahtijev a možeš ih i kontaktirati tel..i sve će ti objasniti.Dovoljno je da imaš dokaz da si primao uvečanu plaču ili razliku za dužnost koju si obavljao.Ja sam imao takav slučaj ali mi nije pomoglo jer dužnost koju sam obnašao nije nigdje registrirana a plus toga nisam nikakvo primanje imao od strane vojske,nego sam bio isplačivan isključivo iz firme gdije sam radio,kao da sam na poslu.Priznanje zapovijednika i vojske koju sam imao ništa mi ne znaći ,jedino uvid u plaću koju nisam nikada od njih dobivao...Pušiona...mada planiram jednoga dana ponovit zahtijev ako vidim nade u tome i saznam nekakav drugi način ili put kako bi im mogao dokazati zapovijednu odgovornost...SRETNO i obavijesti ishod...poz... :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I ja imam takav slučaj. Obavljao sam dužnost zapovjednika voda, bez čina i to mi je bilo dodijeljeno na terenu a ne u vojarni. U mirovini sam 4 godine, a ratni put je išao službenim putem tako da ga nisam ni vidio. Umirovljen sam kao vojnik, pa sam kod javnog bilježnika sa svojim zapovjednikom i vojnikom ovjerio potpise da sam bio zapovjednik. Sad ne znam kome se s tim obratiti? Jedinici (još postoji) HZMO-u ili pokrenuti upravni postupak. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kupski91 je napisao:

I ja imam takav slučaj. Obavljao sam dužnost zapovjednika voda, bez čina i to mi je bilo dodijeljeno na terenu a ne u vojarni. U mirovini sam 4 godine, a ratni put je išao službenim putem tako da ga nisam ni vidio. Umirovljen sam kao vojnik, pa sam kod javnog bilježnika sa svojim zapovjednikom i vojnikom ovjerio potpise da sam bio zapovjednik. Sad ne znam kome se s tim obratiti? Jedinici (još postoji) HZMO-u ili pokrenuti upravni postupak. Hvala

 

 

 

kupski 91_ trebaš nazvat Karlovac zborno područije,tamo se sada sve nalazi,mislim da ti ovo neće upaliti sa zapovijednicima....traže pisani dokumenat ako imaš još iz postrojbe,ili sa isplatni lista plaće gdije se vidi po ćemu si bio plačen.Zvrcni Karlovac i javi kakav je ishod,možda nekome još pomogneš..poz.. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

freed je napisao:

kupski91 je napisao:

I ja imam takav slučaj. Obavljao sam dužnost zapovjednika voda, bez čina i to mi je bilo dodijeljeno na terenu a ne u vojarni. U mirovini sam 4 godine, a ratni put je išao službenim putem tako da ga nisam ni vidio. Umirovljen sam kao vojnik, pa sam kod javnog bilježnika sa svojim zapovjednikom i vojnikom ovjerio potpise da sam bio zapovjednik. Sad ne znam kome se s tim obratiti? Jedinici (još postoji) HZMO-u ili pokrenuti upravni postupak. Hvala

 

 

 

kupski 91_ trebaš nazvat Karlovac zborno područije,tamo se sada sve nalazi,mislim da ti ovo neće upaliti sa zapovijednicima....traže pisani dokumenat ako imaš još iz postrojbe,ili sa isplatni lista plaće gdije se vidi po ćemu si bio plačen.Zvrcni Karlovac i javi kakav je ishod,možda nekome još pomogneš..poz.. :palac:

Dobro, ali koji broj treba nazvati, i na koju adresu treba nasloviti zamolbu za izdavanje potvrde o obnašanju dužnosti???? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kupski 91, Forrester...

adresa i telefon za Karlovac:

MINISTARSTVO OBRANE

zAPOVIJEDNIŠTVO HKoVA-a

47000 KARLOVAC

Tel:047-626-354

Nadnarednica-Katica Stanišić

V.P.-3468

 

Ako bude kakvih pomaka u vašem potraživanju,i ako saznate šta više o tome,obavijestite branitelje na portalu,jer još uvijek nas ima sa tim problemima. SRETNO.. :sudac::mase2:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kupski91 je napisao:

I ja imam takav slučaj. Obavljao sam dužnost zapovjednika voda, bez čina i to mi je bilo dodijeljeno na terenu a ne u vojarni. U mirovini sam 4 godine, a ratni put je išao službenim putem tako da ga nisam ni vidio. Umirovljen sam kao vojnik, pa sam kod javnog bilježnika sa svojim zapovjednikom i vojnikom ovjerio potpise da sam bio zapovjednik. Sad ne znam kome se s tim obratiti? Jedinici (još postoji) HZMO-u ili pokrenuti upravni postupak. Hvala

 

 

Kupski 91-Forrester

 

dali ste zvali možda Karlovac u svezi zapovijedne odgovornosti ili čina...šta su vam odgovorili ? :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam razgovarao telefonski.Uputio sam zamolbu na adresu koju je dao Freed (preporučeno s potvrđenim uručenjem).Uz zamolbu sam priložio dokumentaciju na osnovu koje mislim da bi mi trebali priznati obnašanje dužnosti(službeni ratni put gdje se navodi pozornik-puškostrojničar,isto tako i u rješenju o demobilizaciji i na vojnoj iskaznici). Sada čekam odgovor. :frajer:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Da li si što riješio po pitanju priznavanja čina....

 

Vidim da lutaš s adresama pa probaj na ispravnu:

 

MORH

Uprava za ljudske resurse

Sarajevska cesta 7

10 000 Zagreb

 

Više na http://www.morh.hr/hr/o-nama/adresar-i-kontakti/adresar-i-kontakti.html

Napiši zahtijev ili zamolbu da ti se izda potvrda o činu i ustrojbenome mjestu tjekom DR...sretno...oni tamo imaju sve evidentirano gdje si bio i što si radio...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Pozz branitelji!!!

 

Moje pitanje je vezano uz temu.HRVI sam stalno 20% i mirovinu primam preko 10 godina po izracunu skupnik iz 1. gbr.E sad mene zanima dali ja mogu žalbom ili bilo kako to promjeniti jer imam u ratnom putu da sam obnasao u vrijeme rata dužnost zapovjednika desetine a imam i 2x zapovjed o premjestaju po potrebi službe di pise do sada raspoređen tu i tu na dužnost zapovjednik desetine u mjesto to i to isto 1.gbr,ta i ta bojna na dužnost isto zapovjednik desetine di su navedeni i doplatci-zapovjednički 20% i gardijski 20% (to je iz 1999. i 2000.god.) te imam i vojnu iskaznicu di nazad pise cin razvodnik,dužnost zapovjednik desetine od v.p. 1111.Pošto je neko gore naveo da mu je pravnik rekao da nigdje ne pise zadnja duznost dali ja mogu dobiti bar žalbom da mi se obračuna mirovina po koeficijentu zapovjednika desetine a ne ovom sramotnom skupniku koji je ispod pozornika i razvodnika i dali mi tko može priblizno reci kolika bi mi onda bila povećana mirovina koja sada iznosi 4500 kn sa omjerom 70%rat i 30% mir-opća.Unaprijed hvala na odgovoru uz BOG I HRVATI

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija