Jump to content

hitno - par pitanja


anonimno

Preporučene objave

1. Prema Obiteljskom zakonu imovina bračnih drugova je suvlasništvo - ali sam čula da Vičić traži da se kaže da je to zajedničko vlasništvo. imam Vičića u komisiji, pa molim da mi netko odgovori, šta točno treba reći.

2. Osim tužbe na utvrđreje ništavosti, da li postoji još koji pravni lijek za nagodbu?

3. Da li se mane volje u presudi na temelju priznanja ističu u tužbi ili žalbi?

Puno hvala unaprijed :moli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad smo već kod obiteljskog, molila bih odgovor na 2 jednostavna pitanja:

-razlika bračne smetnje/bračne zabrane (bračne smetnje ok-valjanost, ali bračne zabrane??? iz pitanja mi se čini da nije isto...)

-do kad je rod. dužan uzdržavati mlljt. dijete (prlazim na brzinu i samo postoji odredba da je rod. duža uzdržavati mlljt. dijete (ne kaže do kad) i odmah prelaze na punoljetne koji se školuju, nesposobni za rad itd...

Hvala unaprijed. :wavey:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. možda bi se bračne zabrane mogle odnositi na pretpostavke za postojanje braka. Npr. kod osobe koja ima 16 g. postoji bračna smetnja za sklapanje braka (koja se može otkloniti), a ako je osoba mlađa od 16 postoji bračna zabrana - dakle nikako ne može sklopiti brak.

2. roditelj je dužan uzdržavati maloljetno dijete kako sama riječ kaže - do punoljetnosti!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

e, sad ste me zbunili...

jeste li sigurni da se radi o zajedničkom vlasništvu? Pitam zato jer sam negdje pročitala da je u prijašnjem Obiteljskom zakonu suvlasnička zajednica bila regulirana kao zajednička, a sada kao suvlasništvo. Naime, sama odredba OZ-a (ne znam br. članka) kaže da su br. drugovi vlasnici na jednake dijelove. Nisu li time udjeli određeni?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl. 249.st.1. OZ -bračni drugovi su u jednakom dijelovima suvlasnici u bračnoj stečevini, ako nisu drukčije ugovorili.

Međutim čl. 250. OZ kaže da se na bračnu stečevinu primjenjuju odredbe stvarnog i obveznog prava, ako OZ-om nije drukčije određeno, prema ovome bračna stečevina je zajedničko vlasništvo ako im dijelovi nisu određeni (presumira se da su jednaki prilikom razvrgnuća i oni postaju suvlasnici.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Smetnje (otklonjive) - npr. 16.g. uz dopuštenje suda , a zabrana bi ti se odnosila npr. čl. 28.st.1. zabrana sklapanja braka između krvnih srodnika ili npr. čl. 27.st.1. osoba koja je lišena poslov.sposob. ali na oba primjera se odnose i iznimke što znači da su to relativne zabrane.

Apsolutna zabrana bi bila da ne mogu sklopiti brak osobe koje su već u braku čl.29. OZ-a

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo ovako:

1. Postoje 3 osnovna oblika obitelji od kojih svaki ima nekoliko podoblika:

- nuklearna obitelj koju čine roditelji i djeca; podoblici su biološka (bračna ili izvanbračna zajednica žene i muškarca s biološkim potomstvom), socijalna (radi se o zajednicama odraslih bez djece), nepotpuna (zajednica jednog roditelja i djeteta), adoptivna (posvojitelj s posvojenim djetetom) i obitelj nastala uz medicinsku pomoć (bračna ili izvanbračna zajednica s djecom koja biološki ne potječu od osoba koji su njihovi roditelji u socijalnom smislu);

- reorganizirana obitelj; podoblici te obitelji su uzastopna obitelj, te primjeri obitelji zajedničkog življenja tzv. komune i zajednice osoba istog spola;

- proširena obitelj; podoblici su trogeneracijska, srodnička, plemenska i poligamna porodica.

 

2. Bračne smetnje ili zapreke... to je jedno te isto. Evo citiram ti rečenicu iz udžbenika Obiteljskog prava: « Pretpostavke za valjanost braka su okolnosti određene zakonom koje se u teoriji nazivaju bračnim smetnjama (ili zaprekama), a njihov je smisao da se spriječi sklapanje braka».

 

3. Prema ZBPO imovina bračnih drugova bila je zajednička imovina u kojoj su udjeli bračnih drugova bili odredivi, ali do njihova sporazuma ili sudske odluke nisu bili određeni.

Prema odredbi čl. 253. Obiteljskog zakona, bračni drugovi su u jednakim dijelovima suvlasnici u bračnoj stečevini, ako nisu drukčije ugovorili.

 

Sretno!!!!!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija