Jump to content

Prodaja zemljišta , vlasništvo


Wolfenstein

Preporučene objave

Pozdrav,

 

 

ja , te još 5 suvlasnika , nasljednika našeg pradjeda ,

posjedujemo jednu zemljišnu parcelu u makarskom primorju , cca 600 m2.

Problem je , što smo u vlasničkom listu navedeni ja i tih 5 suvlasnika kao vlasnici 100% , znači 600 m2 , dok u katastru nas šestero smo navedeni kao zajednički vlasnici polovice , znači 300 m2, a druge polovice zemljišta jedan naš daljni rođak.

Pošto imamo zainteresiranog kupca , zanima me da li taj naš daljnji rođak ima ikakva prava , pošto nije upisan u vlasničkom listu, te na koga se vodi eventualni kupoprodajni ugovor?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Taj Vaš daljnji rođak registriran je u katastru kao zakoniti posjednik na 1/2 tj. na 300 m2 .Taj daljnji rođak može tužbom za utvrđenje tražiti da se donese presuda kojom se njemu priznaje pravo vlasništva na tom dijelu koje posjeduje duže vrijeme , jer osobe koje su upisane u gruntovnici su samo formalni vlasnici ,a stvarni vlasnik i posjednik jeste osoba registrirana u katastru .

 

Kupac kada kupuje takovo zemljište gdje postoje razlike u gruntovnici od one u katastru riskira ,jer sudskom presudom treba utvrditi tko je stvarni vlasnik i posjednik.

Trebate vidjeti kako je osoba registrirana u katastru došla u posjed te nekretnine .Najbolje je da postignete sporazum,kako troškovi sudskog postupka ne bi bili veći od vrijednosti čestice .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ude je napisao:

jer osobe koje su upisane u gruntovnici su samo formalni vlasnici ,a stvarni vlasnik i posjednik jeste osoba registrirana u katastru .

 

 

To je jako pogrešno tumačenje.

 

Zakon o vlasništvu prvenstvo daje povjerenju u zemljišne knjige.

 

Ako osoba upisana u katastru nije stvarno i korisnik nekretnine (neprekidno nekoliko desetaka godina, i to može i dokazati), sam upis znači vrlo malo. Takvi upisi brišu se automatizmom.

Ako je osoba upisana u katastru uistinu neprekidno koristila nekretninu dugi niz godina, može podići tužbu za stjecanje dosjelošću. Uspjeh takve tužbe je neizvjestan.

 

Koristi li uistinu taj rođak nekretninu, i kako je upisan kao posjednik u katastru?

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ude je napisao:

Poštovani !

 

Taj daljnji rođak može tužbom za utvrđenje tražiti da se donese presuda kojom se njemu priznaje pravo vlasništva na tom dijelu koje posjeduje duže vrijeme , jer osobe koje su upisane u gruntovnici su samo formalni vlasnici ,a stvarni vlasnik i posjednik jeste osoba registrirana u katastru .

 

 

Ovo su jako opasni pravni savjeti.

 

Kod kupoprodaje nekretnine, prodavatelj je osoba koja je u zemljišnim knjigama upisana kao vlasnik - u ovom slučaju Vas 6.

 

Vi možete sasvim zakonito prodati navedenu nekretninu, neovisno o tome tko je upisan u katastru kao posjednik. Čest je slučaj da upisi u katastru i gruntovnici nisu jednaki, odnosno da upisi u katastru ne odgovaraju stvarnom stanju na terenu.

 

A to što će Vaš rođak raditi, odnosno, da li će sudskim putem tražiti uknjižbu prava vlasništva (ako uopće i postoje uvjeti za to) nije Vaš problem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Renvoi!

 

Stanje u zemljišnim knjigama smatra se istinitim dok se ne dokaže suprotno .

Osoba registrirana u katastru kao posjednik (npr registrirana kao posjednik temeljem rješenja o nasljeđivanju ), jeste zakoniti posjednik ,i vanknjižni vlasnik,koji će tužbom za utvrđenje prava vlasništva temeljem pravnog posla i dosjelošću moći dokazati svoje pravo vlasništva.

 

Istina je da osoba upisana u zemljišnim knjigama može sklopiti ugovor o prodaji zemljišta , ali neće moći predati u posjed ono čega nema u svom posjedu.

 

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ude je napisao:

Osoba registrirana u katastru kao posjednik

:misli:

 

Opet po tko zna koji puta se spominje nekakvo registrirano, upisano, tabularno ili kakvo već pravo posjeda.

Posjed je u našem pravnom sustavu i u bivšem Zakonu o osnovnim vlasničkopravnim odnosima i u bivšem Općem građanskom zakonu, a i u današnjem Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima uvijek bio i sada je definiran kao „faktična vlast nad stvarima“.

Literatura i dosadašnja praksa o posjedu su krcate tvrdnjama da ne postoji tabularni ili knjižni posjed.

Istina, pojave nasljeđivanje prema katastarskim posjedovnim listovima vidio sam, ali samo u onim katastarskim općinama u kojima ni do današnjeg dana nisu osnovane zemljišne knjige ili jednostavno niz zemljišnih čestica nisu upisane u zemljišne knjige.

No Udo doista ima pravo kad govori o tzv. izvanknjižnom vlasništvu koje je relativno masovno nastalo u proteklih 60-tak godina zbog niza razloga, ali uglavnom zato što je vlast na niz načina nastojala utrnuti privatno vlasništvo. Vlasnici su bili trn u oku socijalističkog uređenja.

 

No doista, posjed se kod nas ne dokazuje pukom ispravom o upisu, već samo s onim dokazima (naravno da to mogu biti i isprave) koji dokazuje stvarnu faktičnu vlast nad određenom stvari koja se može posjedovati. Neki kažu da je posjed zapravo socijalna kategorija. To posjedovanje vide ostali ljudi. U našem primjeru zasigurno susjedi znaju tko posjeduje koristi predmetnu nekretninu, a vjerujem da je to poznato i postavljaču pitanja. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

renvoi je napisao:

Ali zato postoji nešto što se zove vlasnička tužba.

 

Bravo, samo ima više vrsta takvih tužbi. Npr.

- vlasnika neposjedinika koji traži povrat svog vlasništva u svoj posjed (vjerojatno je to slučaj s postavljačem pitanja), a i obrnuto,

- eventualni posjedinik može vlasničkom tužbom dokazivati da je dosjelošću stekao pravo vlasništva.

Tako da su sve opcije otvorene.

No, prodavatelj je ipak dužan upoznati kupca o manama stvari koje prodaje. Primjerice da nije u posjedu (zar onaj koji skriva mane nije prevarant), a s druge strane kupcu je pametno ne nagliti da ne kupi "mačka u vreći". Zar nije tako? :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija