Jump to content

..Plaćanje pričuve kad upravitelj ignorira potrebe stanara..


poisonivy

Preporučene objave

Poštovani,

 

Kupili smo stan u travnju 2006. 9 godina prije kupnje, u stanu nije nitko živio, ali je vlasnik u redno podmirivao obvezu plaćanja pričuve . Tako smo nastavili i mi nakon kupnje(dakle, u naš stan već 13 godina iz pričuve nije uložena niti jedna kuna). Problem se pojavio u lipnju 2007. god, kad se pojavila potreba da nam se promijeni drveni dio na vanjskom dijelu balkona. Nakon poziva upravitelju, isti je nekoliko mjeseci "prebacivao lopticu" na predstavnika stanara, navodeći da trebamo njegovo odobrenje. Predstavnik stanara je rekao da nema ništa sa time. Nakon 6 mjeseci, gospoda su prvi put došla uzeti mjere za dio koji je trebalo zamijeniti, te su u periodu od godine dana dolazili još dva puta, uzeti te iste mjere, a da ništa nisu započeli.

 

Nakon 2 mjeseca od njihovog zadnjeg dolaska, nazvala sam upravitelja da saznam zašto još uvijek čekamo, a gospodin mi sa kojim sam razgovarala mi je bez obrazloženja rekao da popravak neće biti učinjen.

 

Nakon toga smo prestali plaćati pričuvu.

Danas smo primili prijedlog za ovrhu. Imamo pravo na žalbu u roku od 8 dana.

 

Što nam je činiti?

Što možemo očekivati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Plaćanje pričuve je zakonska i ugovorna obaveza, i ne može se samovoljno prekidati. Možda bi to bilo moguće u slučaju da ste o svom trošku izvršili neki neodgodivi popravak, a upravitelj vam odbije nadonaditi taj trošak. Onda biste pod određenim uvjetima možda imali mogućnost takvog prebijanja.

 

Kao suvlasnik imate pravo uvida u međuvlasnički ugovor i ugovor s upraviteljem, kao i u godišnji izvještaj o gospodarenju pričuvom.

 

Iz pričuve stambene zgrade ne ulaže se u pojedine stanove, nego u zajedničke dijelove zgrade. To je detaljnije propisano Uredbom o održavanju zgrada Vlade RH od 19.06.1997.. Međuvlasničkim ugovorom može se ugovoriti i drugačije.

 

Svu komunikaciju u vezi vlasničkih prava i obaveza s upraviteljem treba obavljati pismeno, i dopise zajedno s potvrdom o predaji upravitelju čuvati kao eventualne dokaze. Usmene izjave nemaju značenje jer su naknadno nedokazive.

 

Usmeno se može komunicirati samo s korektnim, pristojnim i uslužnim osobama odnosno organizacijama, a i tada uz nužni oprez.

 

Sva vlasnička prava u slučaju nezakonitog postupanja upravitelja ili oglušenja o vaše osnovane zahtjeve možete ostvariti putem suda.

 

O upravljanju višestambenim zgradama imate jako puno izvora na webu, dovoljno je proguglati s ključnim riječima stambena pričuva ili sličnima. Mnogi upravitelji, a možda i vaš, imaju svoje web stranice na kojima su objašnjeni pojmovi i objavljeni odgovarajući propisi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/266663.html

 

vlasnik stana u obvezi je plaćati pričuvu za održavanje zgrade

predhodni vlasnik je potpisao međuvlasnički ugovor.

zatraži ga (od predhodnog vlasnika ili upravitelja zgrade ili od drugod suvlasnika)

 

balkon koji pripada Vašem stanu nije zajednički dio zgraed

a možda i je po čl.3. uredba

(-pročelje zgrade uključivo vrata i prozore)

pogledati i čl. 6.

 

izvršiti popravak

za izvršen popravak zatražiti račun.

tužbom od suvlasnika zatražiti povrat uloženoga (sa kamatama)

ZOO

Izdatak za drugog

Članak 1119.

Tko za drugog učini kakav izdatak ili što drugo što je ovaj po zakonu bio dužan učiniti, ima pravo zahtijevati naknadu od njega.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

upravitelju uputi dopis (preporučeno sa povratnicom, što čuvaš sa kopijom dopisa), traži utvrđivanje oštečena i popravak(izmjenu stolarije) uz obrazloženje ukoliko neče otkloniti nedostatke to ćeš učiniti ti i tražiti naknadu štete tj.povrat uloženih sredstava.

prije izvođenja radova potrebno je da stručna osoba (sudski vještak ) napravi izvid i učini zapisnik o oštečenju i potrebnim radovima.

kao vlasnik dužni ste spriječiti štetu. ali predhodno pozovite upravitelja da učini sve potrebno radi otklanjanja štete.

 

nažalost dužan si i daljeplaćati pričuvu. nakon izvršenih radova tužiš sve suvlasnike i tražiš povrat ulaganja.

 

predstojnik ? (zastupnik suvlasnika) ne odlučuje o izmjeni stolarije. to mogu svi suvlasnici .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija