Jump to content

Posjed-vlasništvo


coperko

Preporučene objave

Ogradni zid između mene i susjeda se nalazi na mojoj čestici u potpunosti. Kako je to bio mali zid (visine otprilike 20ak cm), na upit susjeda dozvolio sam mu da ga nadogradi za još 20ak cm i na njega stavi žičanu ogradu. Ja sam u međuvremenu posadio lozu koja je rasla po ogradi i otkada je ona narasla susjed redovito otkida lozu, što mi dosta smeta. Pokušao sam razgovorom rješiti problem ali ne ide. Da li mogu susjeda tužiti zbog smetanja posjeda? Malo mi je nejasno također, da li je ta ograda u mojem vlasništvu, jer zid je ipak na mojoj čestici. Da li ja mogu srušiti ogradu koju je on postavio i postaviti novu svoju ogradu? Molim vas za pomoć. Unaprijed zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Nije jasno tko je napravio onih prvih 20 cm zida .Ako ste Vi napravili tada ste Vi na taj način ogradili svoj posjed ,i odredili među ,nakon toga pišete da ste mu dozvolili da podigne zid za još 20 cm i postavi željeznu mrežu.U takvom slučaju zid bi bio zajednički i ne možete rušiti tim više što ste mu dozvolili postavljanje ograde upravo tako .

 

Ako je zid izgrađen na međi tada je zajednički.Susjed može sve što prelazi njegov zračni prostor rezati .Vi možete spriječiti rezanje na način da metnete svoju mrežu koja će štititi Vašu lozu da ne prelazi susjedov zračni prostor .

 

Tvrdite da je zid izgrađen na Vašoj čestici i sada se postavlja pitanje stvarne međe u skladu sa čl.103 ZOVO,i mogućnost sudskog utvrđivanja međe . Obično katastarski planovi nisu pouzdani za utvrđivanje međe niti susjed treba pristati na takovo utvrđivanje ,međa bi se utvrđivala prema posljednjem mirnom posjedu ili pravičnoj ocjeni suda .

 

Uvijek trebate razmotriti sve mogućnosti i opredijeliti se za onu da sa što manje troškova postignete cilj,a ujedno da nema sukoba među susjedima .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam izgradio ogradni zid u potpunosti na mojoj čestici, ali kako je to bio niski zid (kao što sam rekao 20cm) a susjed je imao malu djecu i psa koji su ga često prelazili i ulazili u moj teren pitao me da nadogradi zid i na njega stavi ogradu, što je i meni odgovaralo pa sam mu dopustio. No nakon nekog vremena on je počeo taj zid svojatati te mi stvara neugodnosti. Reže mi lozu i farba ogradu po volji, bez konzultiranja sa mnom.

Da li postoji neka mogućnost da ga zaustavim, pa makar i suskim putem ako bih mogao dobiti parnicu? Meni bi, kao što sam već naveo, najviše odgovaralo da taj zid i ogradu srušim i sagradim novi sa svojom ogradom.

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija