Jump to content

nuzni dio nakon smrti


brakrs

Preporučene objave

Postovani,

Moj pokojni stric koji nije imao potomaka i koji je ummro 1992 ostavio je putem oporuke svoju polovinu kuce meni svom necaku(sinu svog brata).Na pocetka ostavinske rasprave 1992 njegova supruga(moja strina) je pokrenula parnicu u cilju opovrgavanja njegovog vlasnistva a dokazivanja svog nad polovocom kuce iako je stric bio upisan u grunt od 1953 na osnovu valjanog kupoprodajnog ugovora.

Nakon 18 godina sudenja konacno je strina izgubila parnicu i ove godine je nastavljen ostavinski postupak pri cemu se pokazalo da je ona podnijela i zahtjev za nuzni dio 1993 a umrla je 1998.

Moje je pitanje je

1.da li njena necakinja koja je i njena nasljednica ima sada pravo na nuzni dio?

2.da li se pokretanje parnice o opovrgavanju vlasnistva kosi sa zahtjevom za nuzni dio tj da li je zahtjev za nuzni dio u tom slucaju pravno osnovan

 

S postovanjem

Branimir

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da su u ovom slučaju relevantni slijedeći članci Zakona o nasljeđivanju:

 

Članak 83.

(1) Umanjenje raspolaganja oporukom i povrat dara kojim je povrijeđen nužni dio mogu zahtijevati samo nužni nasljednici.

(2) Pravo iz stavka 1. ovoga članka nasljedivo je samo ako je nužni nasljednik prije svoje smrti već stavio zahtjev za nužni dio.

 

Zastara zahtjeva

 

Članak 84.

Umanjenje raspolaganja oporukom može se zahtijevati u roku od tri godine od proglašenja oporuke, a povrat dara - u roku od tri godine od ostaviteljeve smrti, odnosno od dana pravomoćnosti rješenja o proglašenju ostavitelja umrlim, odnosno o utvrđenju njegove smrti.

 

Dakle, strina je pravovremeno postavila zahtjev za nužnim dijelom. Zahtjev za nužnim dijelom nije vezan sa zahtjevom za izdvajanje bračne stečevine zbog kojeg je, pretpostavljam, strina pokrenula parnicu. Nužni dio se određuje kao dio ukupne ostavine koja je u ovom slučaju utvrđena parnicom.

 

To nadalje znači da o nužnom dijelu nije raspravljano, pa ako je i nužni dio sporan između stranka, morala bi se pokrenuti nova parnica. U toj parnici se ne bi raspravljalo o tome što čini ostavinu, nego ima li strinina nasljednica pravo na njega ili ne, te eventualno koliko on iznosi.

 

Budući da je strina kao nužni nasljednik pravovremeno postavila zahtjev za nužnim dijelom, onda je pravo na nužni dio prema čl. 83 stavak (2) nasljedivo.

 

Ako je strinina nećakinja njezina jedina nasljednica, onda nasljeđuje i pravo na taj nužni dio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovai

Strina je postavila zahtjev na nuzni dio a prije toga pokrenula parnicu radi utvrdivanja da je ona vlasnica imovine koju je moj stric oporukom ostavio meni. To znaci da imovina mog strica u tom momentu je upitna jer je predmet spora. Po zakonu nuzni dio se trazi za imovinu koja nije sporna sto prema meni znaci da taj zahtjev za nuzni dio nije pravno utemeljen u tom momentu. Tek kad je taj parnicki postupak okoncan ove godine imovina strica je neosporna i moze se postaviti zahtjev za nuzni dio. Medutim strina je umrla prije 12 godina pa ona ne moze postaviti zahtjev za nuzni dio a njeni nasljednici(nije imala djece niti usvojenika) prema zakonu ne mogu traziti nuzni dio. Da li je to pravno ispravno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

brakrs je napisao:

...

po zakonu nuzni dio se trazi za imovinu koja nije sporna sto prema meni znaci da taj zahtjev za nuzni dio nije pravno utemeljen u tom momentu. ...

 

Molim citirajte zakonsku odredbu iz koje proizlazi ovo što ste napisali. Meni tako nešto nije poznato.

 

Nužni dio se ne traži za imovinu koja nije sporna. Nužni dio se traži iz ostavine, dakle cijele imovine ostavitelja u času smrti uključujući darovanja, dugovanja itd. bila ona sporna ili ne.

 

Ako je sastav ostavine sporan, onda se iznos nužnog dijela, a ne pravo na nužni dio kao takvo, ne može odrediti pa se ostavina utvrđuje u parnici, i nakon toga se određuje iznos nužnog dijela.

 

Nemojte miješati pravo na nužni dio s odredivošću njegovog konkretnog iznosa.

 

 

brakrs je napisao:

a njeni nasljednici(nije imala djece niti usvojenika) prema zakonu ne mogu traziti nuzni dio...

 

Nećakinja kao njezina nasljednica ne traži nužni dio iz imovine vašeg strica, već nasljeđuje strininu imovinu i prava. Ako u tu imovinu ulazi i imovina stečena nasljeđivanjem nužnog dijela iza strica odnosno pravo da se naslijedi taj nužni dio (budući da su i prava nasljedna), onda nasljeđuje i to pa se kao nasljednica nasljednice koja je umrla prije okončanja ostavinskog postupka pojavljuje kao stranka u postupku iza strica.

 

Dakle, ne pojavljuje se kao nužni nasljednik, nego kao nasljednik nužnog nasljednika, a temeljem gore citirane zakonske odredbe. Pročitajte ponovo članke iz Zakona o nasljeđivanju koje sam citirao.

 

 

Ono što još moram napomenuti je da nisam siguran po kojem zakonu o nasljeđivanju se postupa u konkretnom postupku, budući da je nakon početka toga ostavinskog postupka donesen novi zakon o nasljeđivanju, a možda čak i dva. No, prilično sam uvjeren da se odredbe koje su ovdje mjerodavne nisu mijenjale.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Navodite slijedece:

" Nužni dio se traži iz ostavine, dakle cijele imovine ostavitelja u času smrti uključujući darovanja, dugovanja itd. bila ona sporna ili ne."

Kod jedne stvari sam u dilemi:

Moze li se traziti nuzni dio od neceg sto se smatra i dokazuje da se posjeduje(strina je cijelo vrijeme dokazivala da je ona dala sve novce za kupovinu dijela kuce koji je bio vlasnik moj stric). Nije li to u kontradikciji jer se nuzni dio trazi od tude imovine a ne od onog sto se tvrdi da se posjeduje.Nije li to sjedenje na dvije stolice. Jel to pravno u redu?

 

Ostavinski postupak je pokrenut 18.01.1993 pa pretpostavljam da je isti pod jurisdikcijom zakona koji je tada bio na snazi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi se o dva nezavisna zahtjeva.

 

Jedan je da se utvrdi da dio prijavljene imovine ne ulazi u ostavinu. Drugim riječima, čini se sastav ostavine spornim.

 

Drugi je da se traži nužni dio (podrazumijeva se, od ostavine, jer je zakonom propisano što čini ostavinu i kako se računa nužni dio).

 

Ako ostavina (njezin sastav) nije utvrđena, tj. sporna je, onda se ona prvo utvrđuje (u parnici), a onda se izračunava nužni dio.

 

U zakonu ne postoji odredba da se pri određivanju nužnog dijela ne računa imovina za koju je nužni nasljednik smatrao da nije bila imovina ostavitelja, a zapravo jest bila imovina ostavitelja.

 

U zakonu stoji da se pri određivanju nužnog dijela u ostavinu računaju imovina i prava ostavitelja (i darovanja itd.). To što je trebalo 17 godina da se utvrdi da li nešto jest ili nije imovina ostavitelja ništa ne mijenja na stvari.

 

Uočite da nužni nasljednik ne postavlja zahtjev za nekim konkretnim dijelom imovine ostavitelja kao nužnim dijelom nego općenito. Sud je taj koji će odrediti nužni dio prema pravilima propisanima zakonom. Nužni nasljednik ili ostali nasljednici se ne moraju složiti s računicom suda, pa se mogu žaliti, ali će u žalbi uspjeti jedino ako dokažu da je sud nije izračunao sukladno zakonu.

 

Ako pak neki nasljednik drugome osporava pravo da uopće dobije nužni dio, bit će upućen u parnicu.

 

Što se tiče zakona, potražite starije zakone, ali mislim da nije bilo promjena u vezi s ovim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako je strina u zakonskom roku podnijela zahtjev za nužnim djelom ?(od djela stričeve imovine)

tada nećaka koja je nasljednica strine može (a nemora ) nastaviti postupak utvrđivanja nužnog djela.

 

dali je stric imao pokrtnine koje su ostale strini

(auto,tehnika u kući ,garderoba ili drugu nekretninu koju je darovao strini.

dali je strina prisvojila namještaj i tehniku iz nekretnine.

tražiti ubrajanje kućanskih stvari u nužni dio.

tražiti ubrajanje dara u nužni dio.

nužni dio iznosi 1/2 od nasljednog djela.

 

 

 

ako stric i strina nisu imali djece

tada su stričevi nasljednici i roditelji strica odnosno druga djeca ili njihovi potomci.

izračunaj

možda si nasljednik strica i po zakonu (a ne samo po oporuci)

protutužbenim zahtjevom tražiti podjelu stričeve imovine.

 

ako je strina u zakašnjenju

ništa od protutužbe.

 

možda ti strinina nečakinja čini uslugu (nesvesno)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija