Jump to content

Razvrgnuće suvlasničke zajednice u vanparničnom postupku


Corwin

Preporučene objave

Pozdrav svim forumašima,

 

imam pitanje vezano uz postupak razvrgnuća suvlasničke zajednice (prijedlog isplate diobom).

 

Suvlasnička zajednica je definirana kako slijedi: objekt je etažiran na način da sam ja u gornjoj etaži (stanu) 100%-tni vlasnik (i koristim tu nekretninu te sam kroz godine korištenja imao ulaganja na cijelom objektu) a u donjoj etaži istog objekta (također stanu, kojeg ne koristi nitko pa samim tim stan propada) sam suvlasnik sa 9% suvlasničkog udjela.

Ostalih 15 suvlasnika (radi se o nasljeđenoj nekretnini pa je broj suvlasnika tako veliki) imaju ostalih 90% suvlasničkih dijelova (naravno svaki suvlasnik u njemu sudjeluje sa svojim dijelom).

 

Zanima me da li mene (kao predloženika) sud može već u vanparničnom postupku koji su pokrenuli ostalih 15 suvlasnika (kao predlagatelji) izvlastiti iz mog dijela suvlasništva (naložiti razvrgnuće isplatom na temelju izvještačene vrijednosti nekretnine na koje moram pristati) te da suvlasnička zajednica na taj način sa 16 suvlasnika bude svedena na 15?

Ako ne, koji su mogući završeci vanparničnog postupka (ukoliko ja ne pristanem na isplatu)?

 

Hvala na odgovoru svima koji mogu i žele pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vi dijetite idealnu šesnaestinu nekog prostora ili koji posto više nije bitno (odnosi se na donju etažu). kako se nemože provesti parcelizacija, odnosno etažiranje na 16 jednakih dijelova sa neometanim korištenjem svake 1/16 sud bi mogao donijeti odluku o prodaji nekretnine po nezavisnoj procjeni i podijeliti lovu na 16 suvlasnika shodno njihovom udjelu u spornoj nekretnini, ako se vi ne protivite takovom ishodu. bitii će vam ponuđeno a i svako od vas ima pravo da od ostalih otkupi tu nekretninu. neznam dali vi imate pravo prvokupa jer već posjedujete više od pola zgrade i da li još postoji mogućnost prvokupa u sudskoj praksi. nisam pravnik ali sam imao veoma slično iskustvo. u svakom slučaju sve strane moraju biti složne o provedbi prijedloga. mislim da ste im se vi na neki način usprotivili pa su vas dali na sud.

oni mogu reći da ne žele prodati nekretninu već u njoj obavljti neke radnje pa vas isplatiti. mislim da mogu.

pitajte bolje nekog pravnika ili sačekajte, možda se koji javi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija