Jump to content

plaćanje alimentacije


ianna2

Preporučene objave

Moj bivši ne plaća mjesečni iznos koji je u sudskom rješenju o razvodu određen (i to sporazumno!!)za uzdržavanje djece (2) već skoro godinu dana. Zanima me da li je utuživo da plati sve zaostatke te da nastavno redovno plaća (npr kao ratu kredita na moj račun, a kada ne plati da ga se sankcionira i prisili na to). Uz to me zanima da li on može u sudskom procesu (koji nužno slijedi) unazad za dužni iznos tražiti umanjenje mjesečne obveze. Također me zanima da li ja, kao majka i skrbnik imam pravo tražiti da mu ukinu (jer smatram da nema smisla sudski ga prisiliti da bude dobar otac)pravo viđanja djece (jer to oni ne žele ako on ne plaća njihovo uzdržavanje) i to dobiti na pismeno. Zapravo je cijela situacija jako nebulozna i komplicirana (jedan primjer: nakon 8 mjeseci neplaćanja pojavi se otac u novoj Laguni i kuka mom sinu od 12 godina kako je život težak i kako bi njegova mama (ja) trebala pažljivije trošiti novac (misli valjda na moju plaću jer on zna da ne plaća ništa) pa bismo i mi mogli imati takav auto. Taj dan moj sin dobije 2 iz njmačkog (inače je odličan đak), trener ga pošalje s treninga doma ranije jer je nemoguć... Nakon 2-3 dana mali se vrati u normalu (uz moje svemoguće zalaganje, znanje adolescentske psihologije...), ali se ja bojim posljedica. Najgore je zapravo to što živimo u Zagrebu, a djeci se javi jednom u mjesec dana, nekad i u dva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, na sudu morate podnijeti prijedlog za ovrhu ukoliko je presuda o visini uzdržavanja pravomoćna. Tada sud donosi rješenje o ovrsi, pa se isplata može izvršiti putem administrativne zabrane na suprugovu plaću, uz napomenu da se bivši može žaliti na takvo rješenje.

Za unazad ne može tražiti smanjenje visine alimentacije ako je presuda o uzdržavanju pravomoćna. Smanjenje može tražiti ukoliko su nastupili neki novi momenti u njegovu životu (možda druga žena i drugo dijete, ili ako ima smanjena mjesečna primanja tj. plaću, ostao bez posla i sl.) Nisam sigurna da možete ishodovati zabranu viđanja djece samim time što ih otac ne viđa redovito.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija