Jump to content

zalba na kaznu parkiranja


zeljkazubak

Preporučene objave

Ako ste tako napisali, uzet će se da ste odgovorni vi kao vlasnik vozila.

 

Šanse vam ovise o tome da li je kazna donesena temeljem gradske odluke o komunalnom redu (ako je parkiranje bilo u Zagrebu) tj. zbog parkiranja na nogostupu kao takvom, ili temeljem odredbi Zakona o sigurnosti na cestama, tj. zato što niste ostavili dovoljno prostora za pješački promet.

 

Ako je prvo, a vi ste parkirali u skladu sa Zakonom ili prometni redar uopće nije utvrdio jeste li ostavili dosta prostora ili niste, možete se pozvati na to da je prometni redar dužan postupati sukladno Zakonu o prometu na cestama što je izrijekom definirano u tom zakonu, a ne sukladno odluci lokalne samouprave za koju je osim toga Ustavni sud utvrdio da u tom dijelu nije u skladu sa zakonom.

 

Ako je drugo, male su vam šanse da se izvučete.

 

O ovome se dosta pisalo na Legalisu, pa potražite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, dužni ste navesti ime vozača bez obzira na srodstvo. Ako ne navedete, smatra se da ste vi odgovorni.

 

To je ono što je sigurno. Ovo što slijedi dalje je moje osobno tumačenje koje osobno nisam provjerio u praksi.

 

Dakle, nakon prigovora postupak se nastavlja po Prekršajnom zakonu.

 

U prekršajnom postupku se na odgovarajući način primjenjuju i odredbe Zakona o kaznenom postupku.

 

Zakon o kaznenom postupku osigurava tzv. blagodat: niste dužni svjedočiti protiv člana uže obitelji ili bliskog srodnika (supružnika, djeteta, brata...) i za uskratu takvog svjedočenja ne možete odgovarati.

 

Sudovi u kaznenoj praksi (za prekršajnu ne znam) široko primjenjuju ovaj članak, tako da čak i možete dati takav iskaz i poslije povući dopuštenje da se takav dokaz koristi, i on se neće moći smatrati dokazom.

 

Dakle, prilikom davanja podatka o vozaču ili na početku prekršajnog postupka možete se pozvati na blagodat, tj. izjaviti da ne dopuštate da se podatak koji ste dali koristi protiv osobe na koju se odnosi.

 

Naravno, nepotrebno je napomenuti da ste dužni dati istiniti podatak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

molim Vas da i meni date savjet. Dobila sam opomenu po nalogu za plaćanje dnevne karte za parkiranje od d.O.o.-a koji očito ima koncesiju za naplatu parkiranja u tom mjestu.Dakle tekst je ovakav:" Uvidom u našu evidenciju utvrđeno je da ste kao korisnik parkiranja vozilom reg oz.... dana 09.07.2010 u 22:08 počinili povredu odredbe članka 7. odluke o načinu obavljanja djelatnosti organiziranog parkiranja i naplate park. na području općine ....., te vam je izdan nalog za plaćaje dnevne karte u visini 100,00 kn."Budući da nisam postupila po tom nalogu pozivaju me da u roku od 8 dana podmirim: trošak izdavanja dnevne karte 10,00kn;osnovna dnevna karta 90,00 kn; trošak opomene 50,00 kn. Ako ne platim navode dodatne troškove( opomene pred tužbu, sastavlj ovrš. priedl, trošak jav. bilj) cca 520,00 kn. Sporno parkiranje je bilo na moru, vozilo je vozio muž, i veli da nije parkirao na mjestu gdje se naplaćuje parkiranje. Naravno nije mi ni rekao da su mu ostavili nekakvu cedulju.Nije mi jasno isto tako temeljem čega su naplatili dnevnu kartu. Ne mogu naći na internetu tu općinsku odluku. Dakle da li moram to platiti ili to spada u ove neustavne odluke, kazne? Ako se trebam žaliti ili ulagati prigovor kome? Molim vas hitni odgovor jer ako moram to platiti imam samo 8 dana. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija