Jump to content

radni tjedan bez dana odmora


labudica

Preporučene objave

Poštovani,

 

Molim Vas ako netko zna odgovor da mi pomogne.

Zaposlena sam u poduzeću koje posluje i nedeljom i blagdanima na ugovor koji istiće u 11 mj 2011. Problem je što radim neprekidno npr 14 dana ili čak 21 dan bez dana odmora.

Majka sam 1,5 godišnjeg dječaka,rastavljena, a otac ne plaća alimentaciju ali to je druga priča za drugi dio ovog foruma.Problem je što mi je plaća premala da bi plaćala bilo kakvo čuvanje djeteta osim državnih jaslica koje su dobre kada radim u prijepodnevnoj smjeni, ali sve ostalo popodnevna smjena, subota, nedelja blagdani ja nemam nikoga kome bi povjerila dijete.

Drugi posao tražim ali trenutno bezuspješno. Također otac djeteta ne dolazi po njega na vikende kada su mu određeni. Ne znam kako je moguće da kao majka koja sama skrbi o djetetu iako zakonski nisam samohrana ali u praksi jesam imam takvo radno vrijeme?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

labudica,

prvo kaj bi ti trebala je da pročitaš svoj kolektivni ugovor i pravilnik o radu. S obzirom da kod tebe riječ o smjenskom radu,odmori moraju biti regulirani tim aktima. Zakon o radu kaže sljedeće i ispod toga poslodvac nebi smio ništa propisati vezano za tvoj tjedni odmor:

 

Članak 54.

(1) Radnik ima pravo na tjedni odmor u neprekidnom trajanju od najmanje dvadeset četiri sata, kojem se pribraja dnevni odmor iz članka 53.(Članak 53.st.(1) Tijekom svakog vremenskog razdoblja od dvadeset četiri sata, radnik ima pravo na dnevni odmor od najmanje dvanaest sati neprekidno.)

(3) Odmor iz stavka 1. ovoga članka radnik koristi nedjeljom, te u dan koji nedjelji prethodi, odnosno iza nje slijedi.

(4) Ako radnik ne može koristiti odmor na način iz stavka 3. ovoga članka, mora mu se za svaki radni tjedan osigurati korištenje odmora u razdoblju određenom kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca ili ugovorom o radu, koje ne može biti duže od dva tjedna.

5) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, radnicima koji zbog obavljanja posla u različitim smjenama ne mogu iskoristiti odmor iz stavka 1. ovoga članka zbog objektivno nužnih tehničkih razloga ili zbog organizacije rada, pravo na tjedni odmor može biti određeno u neprekidnom trajanju od najmanje dvadeset četiri sata, uz koji se ne pribraja dnevni odmor iz članka 53. ovoga Zakona.

 

Osim ovoga poslodavc prema noćnim i smjenskim radnicima ima sljedeću obvezu prema

Članaku 51.

(1) Poslodavac je pri organizaciji noćnog rada ili rada u smjeni dužan voditi osobitu brigu o organizaciji rada prilagođenoj radniku te o sigurnosnim i zdravstvenim uvjetima u skladu s naravi posla koji se obavlja noću ili u smjeni.

 

Dakle nikako nebi smjelo biti da radiš duže od dva tjedne bez odmora (iznimno više od tjedan)Druga stvar je što si samohrana majka sa malim djetetom o čemu bi poslodavac morao voditi "osobitu brigu". Ti ćeš dakle pročitati akte svoje firme ,savjetrovati se sa nadležnim službama(sindikatom ili nekim od čl.radničkog vijeća ili pr.službom il čak CZSS) vezano za situaciju u kojoj se nalaziš i pokušati dogovoriti sa poslodavcom, neki drugi za tebe povoljniji raspored radnog vremena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija