mima-neno objavljeno: 25. listopad 2010. Dijeli objavljeno: 25. listopad 2010. molim hitan savjet.imam ugovor na neodredjeno vrijeme. dali mi poslodavac moze dati odkaz a da me o tome uopce neobavjest ni na jedan nacin i odjavi me bez mog znanja ja sam na produzenom porodiljskom zbog djeteta s tezim smetnjama u razvoju a na teretu sam HZZO i primam od istih novcanu naknadu Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
cigo1 odgovoreno: 25. listopad 2010. Dijeli odgovoreno: 25. listopad 2010. Poslodavac ti ne može dati otkaz prema Zakonu o radu Članak 71. (1) Za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog dopusta, rada s polovicom punog radnog vremena, rada u skraćenom radnom vremenu zbog pojačane njege djeteta, dopusta trudnice ili majke koja doji dijete, te dopusta ili rada u skraćenom radnom vremenu radi skrbi i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju, odnosno u roku od petnaest dana od prestanka trudnoće ili prestanka korištenja tih prava, poslodavac ne može otkazati ugovor o radu trudnici i osobi koja se koristi nekim od spomenutih prava. (2) Otkaz je ništetan ako je na dan davanja otkaza poslodavcu bilo poznato postojanje okolnosti iz stavka 1. ovoga članka, ili ako radnik u roku od petnaest dana od dostave otkaza obavijesti poslodavca o postojanju okolnosti iz stavka 1. ovoga članka te o tome dostavi odgovarajuću potvrdu ovlaštenog liječnika ili drugog ovlaštenog tijela. ALI JE TVOJA OBAVEZA OBAVIJESTITI POSLODAVCA prema istom zakonu: Članak 70. (1) Radnik koji tijekom korištenja prava na rodiljne i roditeljske vremenske potpore sukladno posebnom zakonu, namjerava mijenjati način korištenja tog prava ili namjerava ponovno uspostaviti neiskorišteno pripadajuće pravo, dužan je o tome obavijestiti poslodavca sukladno posebnom zakonu. (2) Poslodavac je dužan, sukladno posebnom zakonu, na pisanu obavijest iz stavka 1. ovoga članka, izdati pisanu izjavu o svojoj suglasnosti o iskazanoj radnikovoj namjeri, a u slučaju izvanrednog povećanja opsega rada, više sile i u drugim sličnim slučajevima prijeke potrebe, svojom izjavom može iskazati neprihvaćanje takve radnikove namjere. Ukoiko ga nisi obavijestila o korištenju novog prava on ti nije mogao dati suglasnost jer nije imao na osnovi čega (nije znao da ti koristiš novo pravo na njegu djeteta )pa je i otkaz poslodavca, opravdan. Kaj to mjenja na stvari kaj se tiće potpore, morat ćeš pitati našeg moderatora Rubensa (ili HZZO).Ja to ne znam. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
mima-neno odgovoreno: 25. listopad 2010. Autor Dijeli odgovoreno: 25. listopad 2010. moj poslodavac je znao da ja namjeravam nastaviti koristiti produzeni porodiljski. trazila sam ga potvrdu o radnom odnosu koju mi nije htijo dati uz objasnjenje da nadjem drugi nacin kako da dodjem do ptvrde ako mi treba.otisla sam u hzzo i dala i potpisala izjavu da mi poslodavac nezeli dati potvrdu.hzzo je dobi potvrdu po sluzbenoj duznosti a ja rijesenje kojim se produzuje moj status do 9mj.2011. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
cigo1 odgovoreno: 25. listopad 2010. Dijeli odgovoreno: 25. listopad 2010. mima-neno je napisao: moj poslodavac je znao da ja namjeravam nastaviti koristiti produzeni porodiljski. trazila sam ga potvrdu o radnom odnosu koju mi nije htijo dati uz objasnjenje da nadjem drugi nacin kako da dodjem do ptvrde ako mi treba.otisla sam u hzzo i dala i potpisala izjavu da mi poslodavac nezeli dati potvrdu.hzzo je dobi potvrdu po sluzbenoj duznosti a ja rijesenje kojim se produzuje moj status do 9mj.2011. U tom slučaju,prema čl.71.st1. poslodavcu je zabranjeno da ti otkaže ugovor o radu. A prema st.2 istog članka,ukoliko bi ti poslodavca dao otkaz,otkaz bi bio ništetan. Dakle mirno spavaj i brini o svojom klincu. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
mima-neno odgovoreno: 26. listopad 2010. Autor Dijeli odgovoreno: 26. listopad 2010. unatoc svim zakonima i pravima ja koja sam na produzenom porodiljskom zbog djeteta sa smetnjama u razvoju i potrbe za pojacanom skrbi s ugovorom o radu na neodredjeno moj me je poslodavac odjavio. 30.09.2010.kod hzzo je napravljena odjava 19.10.2010.a meni je danas popodne dosla na kucnu adresu radna knjizica i odjav s mirovinskog na kojem samo pise otkaz ugovora o radu.sta ja sad mogu napraviti i koja su moja prava a ujedno i prava mog djeteta????????? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
cigo1 odgovoreno: 26. listopad 2010. Dijeli odgovoreno: 26. listopad 2010. Dakle ja neznam kako si ti shvatila svoje "pravo na produženi porodiljni". Ako si mislila da ti nemoraš uopće ići raditi, mislim da si krivo shvatila. Naime tebi Zakon o porodiljnim i roditeljskim nakanadama omogućava sljedeće: Članak 16. (1) Po iskorištenju roditeljskog dopusta iz članka 14. stavka 2. ovoga Zakona ili prava na rad u skraćenom radnom vremenu iz članka 15. stavka 4. ovoga Zakona jedan od zaposlenih roditelja ili samozaposlenih roditelja ima pravo na rad u skraćenom radnom vremenu do navršene 3. godine djetetova života, ako je djetetu, prema nalazu i ocjeni izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite i nadležnoga liječničkog povjerenstva Zavoda, zbog njegova zdravlja i razvoja, potrebna pojačana briga i njega. (2) Ministar nadležan za zdravstvo uz suglasnost ministra nadležnog za obitelj pravilnikom će propisati uvjete i postupak stjecanja prava na rad u skraćenom radnom vremenu, radi potrebne pojačane brige i njege djeteta do njegove navršene 3. godine života. Dakle se radi o pravu na SKRAČENO radno vrijeme,pa si ti takav način rada trebala dogovoriti sa poslodavcem.Bilo bi dobro da svoje pitanje postaviš i našem moderatoru Rubensu na pM,može biti da sam ja u nećem pogriješio jer baš nisam najpotkovaniji u tim rodiljnim pravima. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.