Jump to content

jamac zastara


zuzi123

Preporučene objave

Postovani

Bio sam jedan od 3 jamca na kredit koji je podignut 2000g. Duznik ima jos i suduznika. Rjesenje o ovrsi 1/3 place mi je doslo 2005g. jer ovaj nije platio nista ili jako malo od toga kredita. Nisu mi skidali nista od place jer sam tada bio nezaposlen. Sada bih se trebao zaposliti pa se pribojavam zbog toga jer mislim da i do danas nije nista placeno. Molim Vas da mi odgovorite postoji li u ovom slucaju zastara i kada nastupa

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Sumnjam da dužnik i sva 3 jamca nisu sposobni za plaćanje. Neko to najvjerojatnije otplaćuje. Jamac se oslobađa obveze kada dužnik isplati svoj dug. Ako se uspiju uredno namiriti od dužnika ili solidarnog jamca vas neće dirati, a ako i oni ne ispunjavaju obvezu dolazite vi na red. Potpisali ste nekakvu zadužnicu, jel tako. Tu im ne može pobjeći osim na način da i dalje ostanete nezaposleni. O zastari uopće ne treba raspravljati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ČL. 233. ZOO

Sve tražbine koje su utvrđene pravomoćnom sudskom odlukom ili odlukom drugog nadležnog tijela javne vlasti, ili nagodbom pred sudom ili drugim nadležnim tijelom, odnosno JAVNOBILJEŽNIČKIM AKTOM, zastarjevaju za 10 godina, pa i one za koje je inače predviđen kraći rok zastare.

 

Dakle ako ste potpisivali zadužnice i ovjerili kod jav.bilj. ovo se odnosi na vas.

 

Što se tiče prekida zastare, zastara se prekida (Čl. 240, 241,245 ZOO) :

-kada dužnik prizna dug

-na posredan način, davanjem otplate, plaćanjem kamata, davanjem osiguranja

-podnošenjem tužbe i

-svakom drugom vjerovnikovom radnjom protiv DUŽNIKA pred sudom ili drugim nadl. tijelom radi utvrđivanja osiguranja ili ostvarenja tražbine.

 

Nakon prekida, zastara počinje teći IZNOVA,a vrijeme koje je proteklo prije prekida NE RAČUNA SE u zakonom određeni rok za zastaru.

 

Dakle, zastara će nastupiti za 10 godina od onog TRENUTKA kada se banka zadnji puta pokušala ne uspješno naplatiti, ili je poduzela jednu od navedenih radnji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija