Jump to content

Javna ponuda za preuzimanje- neispunjenje obveze


ivanma

Preporučene objave

Prema informacijama iz novina Upravni sud je odbio žalbu g. Goranka Fižulića (i supruge) koju je on podnio na rješenje HANFA-e, a prema kojem je zbog stjecanja više od 25 % dionica Magme bio obvezan objaviti javnu ponudu za preuzimanje.

 

S obzirom da sam mali dioničar Magme d.d.iz IPO-a i s obzirom da se sporni otkup dionica od strane g. Goranka Fižilića kojim je on prešao prag od 25% udjela u Magmi d.d., dogodio cca 1,5 mjesec nakon IPO-a zanima me sljedeće:

 

1. Imam li ja kao mali dioničar koji sam dionice stekao u IPO-u Magme, pravo u takvoj javnoj ponudi na prodaju dionica po cijeni koja je vrijedila na dan stjecanja preko 25 % udjela u vlasništvu Magme od strane g. Fižulića – to je u ovom slučaju 24.09.2007. god po cijeni od 306,00 kn?

 

2. Ako g. Fižulić ne objavi javnu ponudu za preuzimanje sukladno Zakonu o preuzimanju dioničkih društava, imam li pravo kao mali dioničar (iz IPO-a) podignuti privatnu tužbu i kome se ona u ovakvom slučaju podnosi – nadležnom trgovačkom sudu ili nadležnom općinskom sudu te podnosi li se protiv Magme d.d. ili protiv Goranka Fižulića kao fizičke osobe?

Navodno su mali dioničari Industrogradnje d.d., za čije preuzimanje g. Galinac nije objavio javnu ponudu, namireni dionicama Negotiatora d.d. koji je u vlasništvu g. Galinca - obveznika neralizirane javne ponude za preuzimanje - i to sve po presudi TRGOVAČKOG SUDA. Ispada da je tužba dignuta putem nadležnog trgovačkog suda, ali nije jasno protiv koga?

 

 

Molim Vas za pomoć i savjet, odnosno mišljenje o šansama za uspjeh u ovakvom sudskom postupku (uzevši u obzir i moguću sporost).

 

Unaprijed hvala na svakom konstruktivnom savjetu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...

Kolega Ivanma,nitko nam ne odgovara, zanima me jeste li vi došli do neke informacije. Koliko znam Hanfa i dalje savjetuje da do svojih prava dođemo tužbom i to baš prema paru Fižulić a ne Magmi.

Izišao je članak u kojem Hanfa tvrdi da obveza Fižulićevih postoji i nakon prodaje. Međutim sudska praxa je po tom pitanju siromašna.

E da možemo se povezati u nekakvu zajedničku tužbu (s ostalim malim dioničarima).

Pozz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kolega, mislim da treba reagirati što prije pa u tom smislu prikupljam razne informacije i savjete već danima.

Nema nikoga tko može sa sigurnošću bilo što reći jer nema neke sudske prakse, ali sve koje sam pitao, a znaju ponešto o tome kažu da su pravmo stvari na mojoj strani i da ne bi trebalo biti većih problema.

Ali pravo je zeznuta stvar pa ne znam što će biti od svega.

 

I ja sam razmišljao o zajedničkoj tužbi, ali kako stvari stoje previše bi se oteglo dok bi se nas 10-ak ili više udružilo. Mislim da nam ne treba jači argument doli nedostatka bilo kakvog konstruktivnog odgovora na forumu, a za neke jače inicijative mislim da nemamo vremena.

 

Pokušavam sam sastaviti tužbu i očekujem da će to biti realizirano sljedećih par dana.

 

Ne treba čekati - jučerašnje info na jednom portalu me u to dodatno uvjerava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 11 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija