Jump to content

1403kn...20/80prof


rozenica

Preporučene objave

rozenica je napisao:

Dragi prijatelji i suborci,,,,tolko je privremeno riješenje 1430kn,,a sad treba još izračunati 20&rvi,,dragovoljac,20g staža pa kolko bude,,,ŽIVJELA RVACKA I FRANJO TAHI

 

NIJE MI BAŠ POTPUNO JASNO O ČEMU PRIČAŠ privremeno riješenje DA TO NIJE AKONTACIJA DOK TI NE DOĐE STALNO RJEŠENJE JER JA SAM NEGDJE 7 DO 8 MJESECI PRIMAO AKONTACIJU 1500 KN.DOK MI NIJE DOŠLO RJEŠENJE ZA MIROVINU

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mladen1992 je napisao:

pa zar nije najniža civilna invalidska profesionalna 1920 kuna?Ili sam pomješao kruške i jabuke?

 

Ako misliš na one koji nisu branitelji, odnosno one koji nemeju mirovinu po zakonu o braniteljima , a u mirovini su civilnoj zbog profesionalne nesposobnosti za rad ima i manjih mirovina od 1920 kn, znači ta nije najniža ! Isto sve zavisi o uplatama u hzmo tijekom rada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kompa je napisao:

mladen1992 je napisao:

pa zar nije najniža civilna invalidska profesionalna 1920 kuna?Ili sam pomješao kruške i jabuke?

 

Ako misliš na one koji nisu branitelji, odnosno one koji nemeju mirovinu po zakonu o braniteljima , a u mirovini su civilnoj zbog profesionalne nesposobnosti za rad ima i manjih mirovina od 1920 kn, znači ta nije najniža ! Isto sve zavisi o uplatama u hzmo tijekom rada.

A što s onima koji jesu branitelji,bez hrvi.Kako s tim stoje stvari?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Igla91 je napisao:

 

A što s onima koji jesu branitelji,bez hrvi.Kako s tim stoje stvari?

 

Još jednom odgovor i na to pitanje:

 

Starosna i prijevremena starosna mirovina, povećanje mirovine hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata koji su mirovinu ostvarili prema ZOMO-u

 

Hrvatski branitelji, korisnici starosne i prijevremene starosne mirovine koju su ostvarili na temelju staža manjeg od 40 godina, mirovina se povećava, ovisno o razdoblju provedenom u Domovinskom ratu i to:

 

1. hrvatskom branitelju do 12 mjeseci za 10%

 

2. hrvatskom branitelju od 12 do 24 mjeseca za 15%

 

3. hrvatskom branitelju od 24 do 36 mjeseci za 20%

 

4. hrvatskom branitelju od 36 do 48 mjeseci za 25%

 

5. hrvatskom branitelju od 48 i više mjeseci za 30%

 

6. dragovoljcu iz Domovinskog rata za 30%.

 

 

 

Pravo na navedeno povećanje imaju i hrvatski branitelji korisnici invalidske mirovine, te članovi obitelji hrvatskog branitelja, korisnici obiteljske mirovine. Hrvatski branitelji, korisnici kumulirane invalidske mirovine ostvarene prema ZOPHBDR također imaju pravo na navedeno povećanje. Tako povećana mirovina ne može iznositi više od mirovine određene na temelju osobnog boda za 40 godina mirovinskog staža.

 

 

 

Najniža braniteljska mirovina (ne znam koliko imaš godina pa da zalijepim i ovo):

 

Najniža mirovina za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata propisana je Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i razlikuje se od instituta najniže mirovine koja je 1. siječnja 1999. uvedena kao socijalno -zaštitni institut u opći sustav mirovinskog osiguranja.

 

Pravo na najnižu mirovinu nakon 21. studenoga 2009. može ostvariti samo hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji ima priznato sudjelovanje u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u najmanjem trajanju od 100 dana kao pripadnika borbenog sektora i koji je mirovinu ostvario prema odredbama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju , Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju individualnih poljoprivrednika , ZOPHBDR-a i ZOMO-a, dakle korisniku mirovine ostvarene prije i nakon 1999. godine, ako mu tako određena mirovina iznosi manje od svote najniže mirovine. Također, ako kumulirana mirovina iznosi manje od najniže mirovine, hrvatskom branitelju odredit će se najniža mirovina.

Pravo na najnižu mirovinu ima i hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji ima priznato sudjelovanje u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u najmanjem trajanju od 100 dana kao pripadnika borbenog sektora i koji je navršio 65 godina života ( muškarac),odnosno 60 godina života žena , a ne ispunjava uvjete mirovinskog staža za stjecanje prava na starosnu mirovinu prema ZOMO-u (tzv. « državna mirovina»).

 

Potvrde o sudjelovanju u obrani suvereniteta Republike Hrvatske od 100 dana u borbenom, odnosno u neborbenom sektoru izdavat će Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Uprava za pravne poslove, Strossmayerov trg broj 4, Zagreb.

 

Najniža mirovina određuje se od osnovice koja iznosi 45% prosječne neto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj, u godini koja prethodi godini ostvarivanja prava prema podacima Državnog zavoda za statistiku.

Korisniku prijevremene starosne mirovine najniža mirovina određuje se uz primjenu polaznog faktora iz članka 78., a korisniku invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad primjenom mirovinskog faktora iz članka 80. ZOMO-a, što znači da se nezaposlenom hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata, kojemu je priznato pravo na mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad prema ZOPHBDR-u, najniža mirovina određuje uz primjenu mirovinskog faktora 0,8 , a zaposlenom uz primjenu mirovinskog faktora 0,5.

Za određivanje najniže mirovine korisniku prijevremene starosne mirovine primijenit će se polazni faktor prema kojem je određena prijevremena starosna mirovina. Za obiteljsku mirovinu mirovinski faktor iznosi 0,7 do 1,0, ovisno o broju članova obitelji, za starosnu mirovinu i invalidsku mirovinu zbog opće nesposobnosti mirovinski faktor iznosi 1,0.

 

Pravo na najnižu mirovinu nema hrvatski branitelj koji je mirovinu ostvario prema Zakonu o pravima DVO, PS i OSO jer se radi o posebnom propisu , a prava prema posebnim propisima u određivanju mirovine ne mogu se kumulirati.

 

Najniža mirovina hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata od 1. siječnja 2010. određena je u svoti od 2389,95 kn mjesečno.

 

Izvor: HZMO

 

 

Ukratko, nema više invalidske braniteljske mirovine bez statusa HRVI, kao nekad, jer se zakon promjenio.

 

Ako nemaš šest i po banki, dobiješ samo onaj dodatak, ovisno koliko si proveo vremena u ratu tj. imaš li status dragovoljca.

 

Nadalje, to je teško izračunati jer se moraju uračunavati uplate, godine staža, prosječna plaća...............

 

Tu ona tablica tj. formula koju smo nekad koristili ne vrijedi ako nemaš status HRVI.

 

čl.15 Zakona o pravima HB se nedavno mijenjao pa sad kaže ovako:

 

Pravo na invalidsku mirovinu

 

Članak 15.

(1) HRVI iz Domovinskog rata kod kojega je nastao trajni gubitak radne sposobnosti (opća nesposobnost za rad) ili kod kojeg je nastala profesionalna nesposobnost za rad kao posljedica ranjavanja, ozljede, zatočeništva u logoru, bolesti, pogoršanja bolesti, odnosno pojave bolesti zadobivene u obrani suvereniteta Republike Hrvatske ima pravo na invalidsku mirovinu

 

(2) Ako je opća nesposobnost za rad ili profesionalna nesposobnost za rad djelomično prouzročena ranjavanjem, ozljedom, zatočeništvom, bolesti, pogoršanjem bolesti, odnosno pojavom bolesti zadobivene u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, a djelomično ranjavanjem, ozljedom, bolešću ili pogoršanjem bolesti izvan tih okolnosti, invalidska mirovina određuje se razmjerno utjecaju pojedinih uzroka na invalidnost.

 

(3) Pravo na invalidsku mirovinu ostvaruje se pod uvjetima i na način propisan Zakonom o mirovinskom osiguranju, ako nije ovim Zakonom drukčije određeno.

 

Prije je u stavku 1 pisalo Hrvatski branitelj pa su do izmjene zakona mogli otići u invalidsku mirovinu i hrvatski branitelji bez statusa HRVI, a sad ne.

 

Tko je uhvatio zadnji vlak za invalidsku braniteljsku mirovinu, uhvatio, a tko nije morat će do mirovine "terezinom".

 

15gct9e.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija