Jump to content

članak 117. ZOR


anonimno

Preporučene objave

Zbog neočekivane nemogućnosti pojavljivanja na posao, pri čemu sam ostala i sa ispražnjenom baterijom na mobitelu, uspjela sam sa tuđeg mobitela, u sred noći, poslati poruku kolegici s posla (čiji sam jedini broj znala napamet) da neću stići drugi dan na posao i da obavijesti šefove. To je doživljeno kao neopravdan ne dolazak na posao i od mene se traži pismeno očitovanje o istom slučaju, a prije postupka u skladu sa ZOR-om, članak 117. Budući da se u tom članku spominje odluka Radnog Vijeća o otkazu, zanima me, da li prije svog pismenog očitovanja trebam tražiti kakvu pravnu zaštitu, odnosno da li to definitivno znači ću dobiti otkaz?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, ne možete samo tako dobiti otkaz.

Obzirom da su razlozi za otkaz prilično široko postavljeni poslodavcu, odredbe čl.117 imaju svojevrsni zaštitni mehanizam, te ukoliko poslodavac ne provede taj postupak prije ozkazivanja tako donešena odluka o otkazu bi bila ništava. (tako je u komentaru zakona o radui, ali često u sud.praksi i ne mora biti)

Sukladno tim odredbama, poslodavac mora radnika prvo pismeno upozoriti na kršenje obveza iz radnog prava i mogućnost otkaza u slučaju nastavka i svakako mu dati mogućnost obrane

 

Famke

 

Dakle, vi se očitujte o tome i napišite svoje opravdane razloge za nedolazak na posao, a poslodavc Vam ne može odmah otkazati, zbog jednog nedolaska na posao jer se to ne može smatrati kršenjem obveza iz radnog prava, odnosno ugovora o radu. Ukoliko se radi o izoliranom slučaju, a prethodno niste dobivali nikakva pismena upozorenja od radnika

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija