Jump to content

Ničiji državljanin, molim hitnu pomoć! Hvala


Nattys

Preporučene objave

Pokušat ću dati svoju životu priču u skraćenoj verziji.

 

Početkom 70tih moja obitelj, tj. roditelji, sestra i 2 braće sele se iz Kosova u Hrvatsku te početkom 90tih zatraže hrvatsko državljanstvo. Svima je odobreno hrvatsko državljanstvo osim mene. U mom slučaju ja sam na svoju nesreću imao problema sa zakonom te odslužio zatvorsku kaznu. Međutim otkad sam izašao(1995) pa do danas nisu me prihvatili te u niti jednom momentu mi nisu prihvatili te odobrili zahtjev za trajni boravak.

Uz svu potrebnu dokumentaciju traže od mene da dostavim važeću putnu ispravu, u ovom slučaju se radi u putovnici RS koja po novim standardima mora biti biometrijska.

Da bi dobio biometrijsku putovnicu u Beogradu, moram imati "ličnu kartu" RS, da bi dobio osobnu morao bih živjeti u RS za neko određeno vrijeme. No međutim ja nemam nikoga u tim krajevima te je cijela moja obitelj u RH.

 

Privremeni boravak mi je istekao u Srpnju ove godine, te sam predao sve papire u svibnju za trajni boravak.

 

Što u slučaju da mi ne prihvate zahtjev za stalni boravak?

Da li me mogu deportirati iako mi cijela obitelj živi u RH?

 

Molim za pomoć!

Unaprijed Hvala.

 

 

 

:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Svaka Vam cast, Brabus, ali odgovor Vam je doista ispod svakog nivoa. Covjek trazi strucan savjet, a ne necije primitivno procjenjivanje da li je njemu mjesto u Hrvatskoj ili nije. Ili ste strucni pa dadnite pravi savijet ili pustite netkog drugog, tko doista zna odgovor na pitanje...

 

Srdacan pozdrav i nadam se da ce se naci rijesenje za problem.

 

ps: kad bi takvu politiku, koju proklamirate, vodile Njemacka, Austrija, Svedska, Amerika itd., tad bi nas Hrvate iz inozemstva sviju istjerali i vratili u Hrvatsku. Tek onda bi Vam to bio razlog da trazite azil... ;)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Argumenti su Vam cudni...

 

Ovaj covjek trazi strucan savjet i ako mu ga niste sposobni dati, tad pustite nekog strucnijeg da ga posavjetuje. Prepucavanja u vezi rase i nacije po mom misljenju nisu ovdje na mjestu. Zato treba potraziti neki drugi forum, koji se bavi tom tematikom.

 

Srdacan pozdrav i ugodno vece

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Eli30 je napisao:

 

 

ps: kad bi takvu politiku, koju proklamirate, vodile Njemacka, Austrija, Svedska, Amerika itd., tad bi nas Hrvate iz inozemstva sviju istjerali i vratili u Hrvatsku.

 

Sve te države imaju i imale su i prije takvu politiku - osuđeni za kiminal nisu bili dobrodošli (osim politički proganjanih i osuđenih).

Ako u Njemačkoj imaš radnu dozvolu i boravak, i budeš osuđen za kriminal, dobiješ nogom u guzicu.

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zavisi da li si dobio zatvorsku kaznu radi kriminala ili radi recimo prometne nesrece... Ipak se tu mora razlikovati...

 

Kad sam rekla, kad bi takvu "politiku" vodile druge drzave, time nisam mislila na kriminal, nego na ociglednu mrznju i nacionalizam.

 

A ovo, sto ste Vi komentirali o drugim drzavama:

Poznajem Hrvata, koji je dilao drogom i proveo 3 godine u zatvoru u Austriji. Nakon toga? Naravno, morao je se vratiti doma u Hrvatsku, ali poslje 3 godine imao je pravo vratiti se u Austriju i sad ima cak i drzavljanstvo...

 

Ista stvar sa jednim momkom sa Kariba. 3 godine natrag doma i sad se vratio i opet zivi ovdje... A u Njemackoj je, koliko znam, isto tako, samo nisam sigurna, da li se radi o 3 ili 5 godina.

 

Da je nama nac rjesenje za kriminal naseg vlastitog naroda, lako bi mi sa tim manjinama. Ipak: nismo mi Njemacka, pa da su nas stranci preplavili u masama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 mjeseci kasnije...

Javio sam se na ovom portalu u nadi da će mi netko moći dati kakav stručan savjet, ne pokrenuti lavinu rasprava o kriminalu, nacizmu i slično.

 

Zahvaljujem se Eli30 koji je jedini dao ili dala "normalan" komentar.

 

u međuvremeno sam saznao da mjesta za odvjetnika nema s obzirom da se radi o MUP-u a ne o ministarstvu pravosudja.

 

I ne, za vašu informaciju nije se radilo o drogi, nego o samoobrani.

Samo da Vas obavijestim: potražio pomoć na svim mogućim mjestima, počevši od ureda za ljudska prava, MUP, s obzirom da nema rezultata idem dalje, pa ako treba sve do vrha. Radi se o tome da ja nemam gdje otici te da mi je sva rodbina u Hrvatskoj, i da me nemogu izbaciti kao psa iz drzave bez da imam kod koga otici. isto tako napominjem da u zadnjoj godini nisam mogao pronaci posao s obzirom da nemam papire, pa se pitam po kojoj logici bi ja trebao prezivjeti van RH Hrvatske?

 

Dobio sam izgon unutar 30 dana, brojim 26 dana...

 

Pa svi vas koji ste se nasli uvrijeđenim mojim postom, ili vidjeli priliku za popljuvati "šiptare" zapitajte kako bi vama bilo na mom mjestu!

 

Hvala jos jednom Eli30 za, ako nista drugo, moralnu podrsku!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pokušajte se obratiti za pomoć veleposlanstvu.

Nisam sigurna čiji ste državljanin, ali ako ste srpskog porijekla, onda se obratite veleposlanstvu Republike Srbije, ako je vaše porijeklo albansko, pokušajte sa Kosovskom ili Albanskom ambasadom. Putnu ispravu možete ishoditi i putem veleposlanstva, nije neophodno ići u matičnu zemlju da bi se dobila. A onda pokušajte srediti privremeni boravak i tako redom...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Haj,

 

evo mene zanima, nisam stručnjak u tom području, po kojoj osnovi se neka osoba upisivala u knjigu državljana?

 

Je li moguće da je to išlo ili ide po osnovi nacionalne pripadnosti?

 

Stvarno ne znam odgovor niti znam gdje ga naći vezano uz ovakva pitanja osoba koje su došle na područje rh još za vrijeme bivše države?

 

Inače, poznajem jednu osobu koja oduvijek živi na području Hrvatske odnosno i rođena je ovdje, a rođeni su joj i roditelji i preci iza.

 

Jel je moguć slučaj da ta osoba ne bude upisana u kd?

 

Ovo mi se čini jako komplicirano, u biti, da li se takva osoba također morala javiti hrv.veleposlanstvu i sređivati si stalni boravak, s obzirom da je ovdje rođena i neprestano živi, ajmo reći otprilike, pola stoljeća?

 

Evo, ako može odgovor na ovakvo pitanje, super.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Način stjecanja hrvatskog državljanstva regulirano je Zakonom o hrvatskom državljanstvu

Hrvatsko državljanstvo se stječe po načelu krvi (roditelji ili jedan od njih hrvatski državljanin) načelu tla (rođenjem u Hrvatskoj) prirođenjem (stranac koji je podnio zahtjev za prijem u hrvatsko državljanstvo a ispunjava zakonske uvjete) i po međunarodnom ugovoru.

Zahtjev se podnosi policijskoj upravi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ah, thanks!

 

Ma znam te odredbe. Moje se pitanje odnosilo na osobe koje su rođene prije stupanja na snagu zhd, dakle tijekom bivše yu, da budemo konkretniji, u tadašnjoj srh i pitanju tadašnjeg republičkog državljanstva vs federalnog. Mislim da je pitanje malo i aktualno sad s ulaskom u eu budući da svi državljani zemalja članica ujedno stječu i eu citizenship, valjda. Uglavnom, mislim da ima neka odredba u zhd kako svi koji imaju republičko državljanstvo srh ujedno stječu i hr državljanstvo samim stupanjem na snagu ovog zakona. E sad, je li uopće bilo moguće da neka osoba koja je rođena i odrasla u području tadašnje srh i ono, uopće se nije micala s iste adrese, cijeli život živi na jednom mjestu, opet, u rh, tu su joj i preci rođeni i proživjeli cijeli život, dakle, je li moguće da ta osoba kasnije ne stekne i hrv.državljanstvo temeljem te odredbe o republičkom državljanstvu, iako se nije ni pomaknula ni pedlja dalje a nije ni tražila drugo državljanstvo? Ja mislim da nije, naravno.

 

Međutim, što je s kd? Recimo, državljanstvo se može steći po ovoj ili onoj zk osnovi, ali se svi državljani upisuju u kd, ili ne?

 

ma meni to ništa nije jasno.

 

Ajmo ovako, da li bi osoba iz opisanog primjera imala pravo na hr državljanstvo temeljem svega nabrojanog te po kojoj bi točno zk osnovi?

 

Unaprijed hvala na odgovoru, ma meni to uopće nije jasno, uopće se ne snalazim u tom zakonu ( sve one definicije i dodatna nabrajanja, ufff, a tek podzakonski propisi, pa ništ ne razumijem!

 

 

:vrti::misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mislim da nattysova situacija glede državljanskog statusa nije bas jako izgledna (ili da se neće riješiti u kratkom roku i povoljno). kako sam navodi morao bi neko vrijeme otići živjeti u RS za dobivanje njihovog državljanstva a to mu je neizvedivo. naše državljanstvo i ne mora dobiti (nema pravo na njega - jer nema dužnosti RH da mu ga da) pa je koliko ja vidim najveća šansa krenuti polagano putem legalizacije boravka kao stranca (kako ga i nadalje tretira RH). doduše postoji i neka praksa Ustav suda koja bi ti išla u prilog, ali sve to traje predugo za tvoju sadašnju situaciju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozz,

 

evo ja preletjeh kroz praksu US, hvala na hintu.

 

Neću ulaziti u detalje pojedinih slučajeva koji su se tamo vodili jer je ipak riječ o postupcima koji su dovršeni. Koliko je ovdje sve to skupa smisleno kako zbog osnove na temelju koje je traženo državljanstvo, toliko i zbog kasnije kvalifikacije samog postupanja tdu također ne vrijedi previše govoriti.

 

Moje se pitanje odnosi na onu jednu odredbu zhd o republičkom državljantsvu, te o lacunae legis koja tom prilikom nastaje s obzirom na sljedeće:

 

je li moguć slučaj da je neka osoba u prethodnoj državi imala federalno državljanstvo, a nije imala republičko ( obratno nije bilo moguće, koliko znam )

 

i

 

je li u tom slučaju potrebno utvrđivati državljanstvo osobe na temelju zhd 1991.g.?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mislim da postoje slučajevi koji je odlučio Ustavni sud a koji su bili vrlo slični konkretnom (pa odlučili da podnositelju daju hrvat državljanstvo i kad je imao "kriminalni dosje") - međutim, koliko će to spriječiti nekog službenika u MUP-u da kaže "NE" i pošalje čovjeka u upravni spor (cca 3g) a moguće i ustavnosudski spor (cca 3-4g)?! mislim da nece, a pitanje je zapravo šta da čovjek radi in the meantime?!

 

što se pitanja tiče - je, itekako je moguće (iako je teoretski svaka osoba trebala imati i federalno i republičko državljanstvo) i to prvenstveno zgbog nikakvih evidencija odnosno zbog toga što se dešavalo nakon rasapa SFRJ.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija