meshikuarimo objavljeno: 3. studeni 2010. Dijeli objavljeno: 3. studeni 2010. Dragi forumaši! Molim pomoć!! članak 70. Zakona o radu kaže: "Radnik koji tijekom korištenja prava na rodiljne i roditeljske vremenske potpore sukladno posebnom zakonu, namjerava mijenjati način korištenja tog prava ili namjerava ponovno uspostaviti neiskorišteno pripadajuće pravo, dužan je o tome obavijestiti poslodavca sukladno posebnom zakonu." Također kaže da je poslodavac dužan dati suglasnost u roku od 30 dana od obavijesti. Sada molim pomoć oko slijedećeg: Kakva je situacija kada radnik podnese obavijest poslodavcu o korištenju npr. roditeljskog dopusta? Dakle ne koristi taj dopust od ranije, niti mjenja način korištenja tog prava(kako to navodi čl. 71.)-već ga počinje koristiti prvi put. Postoji li isto obveza obavijesti poslodavcu 30 dana ranije? Molim pomoć!! Malo je hitno Pozdrav! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
severus odgovoreno: 3. studeni 2010. Dijeli odgovoreno: 3. studeni 2010. Vama je potrebna pisana izjava kojojm se Vaš poslodavac suglašava s danom početka korištenja roditeljskog dopusta. U principu se prilaže zahtjevu koji nosite u hzzo. Poslodavac može ne prihvatiti namjeru na najviše 30 dana ( ako ste ga uhvatili "u nevrijeme", pretpostavljam ovo je određeno za slučaj da poslodavac nađe zamjenskog radnika odnosno osigura ensmetano obavljanje poslova za vrijeme odsutnosti ), ali Vam je dužan izdati pisanu izjavu kojom se slaže s početkom korištenja. Dakle, sve ovisi o dogovoru Vas i poslodavca. Pozdrav Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
meshikuarimo odgovoreno: 3. studeni 2010. Autor Dijeli odgovoreno: 3. studeni 2010. Poštovani, hvala na odgovoru. Ja sam isto tako mislio, ali me zbunila navedena odredba ZOR-a po kojoj proizlazi da obveza obavijesti poslodavcu proizlazi samo ako se netko već nalazi na roditeljskom dopustu pa onda želi mijenjati način korištenja tog prava, a ne i za slučaj "prvog" traženja roditeljskog dopusta. Nadam se da sam dobro shvatio! Pozdrav! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
severus odgovoreno: 3. studeni 2010. Dijeli odgovoreno: 3. studeni 2010. Ma sad je tim zakonom uveden rodiljni i roditeljski dopust kao dvije različite stvari, za razliku od prethodnog rješenja po zakonu o radu. onda je postojao samo (po)rodiljni koji je mogao trajati godinu dana ( dobro, duže otkako su ga uveli za oca, i u još nekim slučajevima). A sad imate rodiljni dopust prvih 6 mjeseci, za koji je ugl.dovoljno izvješće liječnika, kako bi ovi u hzzo znali da je gospođa trudna i pred porodom, a nakon 6 mjeseci roditeljski kao ranije produženi (po)rodiljni dopust nakon 6mj.djeteta. Sve Vam je regulirano Zakonom o rodiljnim i roditeljskim naknadama. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.