mikka objavljeno: 3. studeni 2010. Dijeli objavljeno: 3. studeni 2010. pozdrav. imao sam ugovor na neodredeno, dobio sam otkaz kao tehnoloski visak nakon 2 god.firma je u to vrijeme otpustila jos dvoje ljudi(ugovor na odredeno). poznavajuci zakon, firma me je trebala zvati ponovo kod novog zaposljavanja ljudi, medutim nije.mjesec ili 2 je proslo i na moje mjesto, zaposleno je 4,5,6 ljudi, ne znam tocno koliko ali manje od 4 nije. kako to rijesiti? pozvati inspektorat da odradi svoje? kakve su sanse da ce oni tu nesto rijesiti? zanima me jos imam li ja tu pravo na kakvu naknadu, zbog toga sto me nije zvao nego nekog drugog, s tim da sam nakon 2 mj se zaposlio u drugoj firmi.? inace, mislio sam ga tuziti zato sto mi nije dao otpremninu, cca 2000 kn i bustu cca 1000 kn + 4 dana godisnjeg, ali odvjetnica mi je rekla da se dobro ogradio i da mi se to ne isplati jer je tuzba 1000 i nesto kn..itd Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
cigo1 odgovoreno: 3. studeni 2010. Dijeli odgovoreno: 3. studeni 2010. mikkka, sukladno ćl.107 Zakona o radu st.(7) Poslodavac koji je poslovno uvjetovanim otkazom otkazao radniku, ne smije šest mjeseci na istim poslovima zaposliti drugog radnika,ti si u pravu. sukladno čl.119 istog zakona st.(1) Radnik kojem poslodavac otkazuje nakon dvije godine neprekidnog rada, osim ako se otkazuje iz razloga uvjetovanih ponašanjem radnika, ima pravo na otpremninu u iznosu koji se određuje s obzirom na dužinu prethodnog neprekidnog trajanja radnog odnosa s tim poslodavcem,ti si opet u pravu. Za otpremninu ti je morao prema čl.85 ZOR-a dati obračun otpremnine. S obzirom da prema čl.129(1) Radnik koji smatra da mu je poslodavac povrijedio neko pravo iz radnog odnosa može u roku od petnaest dana od dostave odluke kojom je povrijeđeno njegovo pravo, odnosno od saznanja za povredu prava, zahtijevati od poslodavca ostvarenje toga prava,imaš pravo podnjeti Zahtjev za zaštitu prava a potraživanje po osnovi otpremnine (i plaće) ne zastarjeva tri godine ti onda: Podnesi pismeno s poštom uz poprtnicu pomenuti zahtjev i traži da ti isplati otpremninu, pod prijetnjom obtračanja inspektoratu za radne odnose. Samo kazna za neizdavanje obračune otpremnine je 61.000 do 100.000 kn. Pa nek si misli hoće li ti platiti otpremninu ili neće. Za ZZP ti netreba odvjetnik. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.