Jump to content

Dimnjačar, bojler, dimnjak problemi


Hrc555

Preporučene objave

Moj problem je što je jednom suvlasniku bojler neispravan, ulupao je hrpu para pa bi ga htio promijeniti ali to povlači, kako dimnjačar kaže, mijenjanje cijelog dimnjaka ali i izmjenu svih potpuno ispravnih bojlera i instalacija koji su spojeni na isti dimnjak jer je to po nekom zakonu a dimnjačar ne zna reći kojem. To bi naravno svi suvlasnici spojeni na isti dimnjak trebali sami platiti a to je iznos od najmanje 10 000 kuna kako kaže dimnjačar iako svi drugi imamo potpuno ispravne bojlere te je taj trošak potpuno bespotreban.

 

Zgrada je stara 13 godina i sve je bilo OK, nikome nigdje ne pušta plin, nema CO o kojemu dimnjačar stalno tupi ali ne razumije da se CO stvara samo ako nema dovoljno prisustva kisika i ne može se budali objasniti. Sada dimnjačar kaže da taj dimnjak više ne zadovoljava propise i da ga treba mijenjati iako je do sada po svim njegovim kontrolama bio dobar a sada odjednom ne valja. Gledao sam zadnji zakon nn broj 3/2007 i tamo ništa ne piše o tome nego samo da je dimnjak ispravan ako je sukladan projektu i izdana građevinska prije 2008e godine. Nigdje nisam našao da išta piše da sada svi suvlasnici koji imaju bojler priključen na isti dimnjak moraju mijenjati ISPRAVNE bojlere i još se dimnjačar prijeti da će nam plinara zatvoriti plin. A ako se to desi onda bi mu netko mogao zatvoriti gubicu vlastitim zubima. Po toj logici je jednim člankom zakona, za koji ne znam kako se zove jer ni dimnjačar ne zna nego spominje nekakvu normu a ne zna koju ni broj, proglašeno da su svi ili 99,999999999% dimnjaka u RH neispravno i sada su dimnjačari prešli sa bicikala u najnovije i najveće terence jer svaki taj atest po stanu košta bar 100€ a ima minutu posla. A najbolje od svega je što bi samo jedan dimnjak od pet u zgradi proglasio neispravnim dok bi drugi identični bili ispravni dok god netko ne bi zatražio atest. A dimnjačar ga je dosada čistio i bio je ispravan a sada odjednom nije. Kako?

Isto tako kaže da svi moraju imati iste bojlere što nema veze s mozgom jer si ja mogu kupiti najbolji što postoji a netko drugi ne želi. Isto tako kaže da svi bojleri po novom moraju biti zatvorenog tipa tj. da moraju jednom cijevi vući zrak u sebe a drugom cijevi ispuh ići u dimnjak što znači da svatko mora bušiti jednu rupu na zidu i provlačiti cijev bar 3 metra po kupaoni. Kako će to izgledati onda i koliko mjesta će zauzimati?

 

Šta da napravim? Pomozite dimnjačaru da se ne najede vlastitih zubi. :lol:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tražite od dimnjačara uvjerenje da je osposobljen za izvođenje dimnjačarskih radova.

 

očito čovjek nezna šta priča ili hoče zaraditi muljažom i lažima.

 

tražite mišljenje drugog dimnjačara.

provjrite od koga je dobio koncesiju za obavljanje dimnjačarskih usluga.(gradska uprava)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zvao sam i upravitelja zgrade koji priča isto to. Iako sam svjestan gdje živimo, opet mi je malo prečudno da su odjednom svi dimnjaci u RH nelegalni. Pogotovo ako se zna da se na aute npr. primjenjuje propis koji je važio kada je auto proizveden. Kako to da se onda odjednom propis za dimnjake primjenjuje po novom propisu ali samo ako se ide mijenjati bojler ili neko drugo trošilo a ako se ne mijenja onda je sve kakti legalno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postavlja isti tip bojlera kakav je bio, znači onaj koji uzima zrak iz prostorije kakav svi imamo i iste snage ali se dimnjačar pravi pametan da odjednom sada to ne valja i kaže da SVI koji smo spojeni na isti dimnjak moramo staviti NOVI bojler. Dok su ostalih 4 dimnjaka u zgradi kao dobri a sve ih čisti isti dimnjačar i do sada su bili OK. Tko je tu više lud? Ima li netko da ZNA?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imao sam sličan problem sa dimnjačarom u /ZG/kojemu je grad dao koncesiju i on sada sprovodi svoju filozofiju i nije mi dao atest za dimnjak nego sam zamijenio bojler bez njegova atesta i sada nemam garanciju za bojler.Dimnjačar dobio za njega velike ovlasti i sad nas tiraniriza sa popravcima dimnjaka koji nema veze s stvarnošću sve je u NOVCU koji želi za sebe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na žalost, ne mogu Vam pomoći sigurnim poznavanjem materije (propisa), ali evo još jednog iskustva:

Prije godinu dana u mojoj zgradi(stara 50 godina) susjedi je otišao bojler. Nije mogla dobiti atest za dimnjak jer su dimnjaci cigleni i kao takvi (navodno po propisima EU) nedovoljno nepropusni. Mora se pri zamjeni ići:

a) na fasadni bojler

b) na dimnjački bojler, ali s izmjenom dimnjaka tj. uvlačenjem inox cijevi koja će osigurati nepropusnost.

Susjeda se (šokirana) tada raspitivala i raspitivala i doznala za mnoštvo sličnih slučajeva.

 

Sretno. I ako šta pametno doznate...objavite. Svima će nama kad-tad vrisnuti bojler...

 

Ugodan Vam dan.

Pozzz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Mene doslovno boli i za garanciju i sve pogotovo jer je bojler star 13 godina kao i svi dimnjaci u zgradi koji su isto stari, koji su isti dan instalirani, koji su isti model, a instalacije po stanovima sukladno tome su isto tako iste.

 

Problem je što ti nitko neće staviti dimnjak bez atesta a ako to nemaš onda te PLINARA sexa u mozak tj. neće dati priključiti plin jer je majmun od dimnjačara poslao u plinaru negativan atest pa ti dolaze iz plinare zatvoriti i zablindirati tj. zapečatiti plin pa ti ništa ne znači što imaš bojler ali samo bez garancije ;)

Mislili su oni na sve samo da prijeđu sa bicikala na SUV-e.

 

Propisi iz EU se još ne primjenjuju nego samo nekakav zakon iz NN3/2007 ali Plinara je naravno iznad zakona.

 

Meni je problem što dimnjačar hoće da SVI promjenimo bojlere neovisno o tome što je moj i drugi bojleri ispravni. Naravno da po njemu treba mijenjati i dimnjak. A dimnjak je gotovo novi i do sada je sve bilo super pa i po pregledima tog istog dimnjačara a sada odjednom ne valja sunce mu žareno. :misli::misli::misli:

 

Za sada sve to još stoji vjerojatno potpomognuto i mojim citiranjem navedenog zakona i razno raznim prikrivenim prijetnjama ali ću sigurno napisati šta sam napravio ako bude bilo kakvih problema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prijatelj je imao sličan problem i riješio je pozitivan atest sa 500 kuna u džep i odjednom je dimnjak sasvim ispravan. A ustvari je pare htio i plinaš u kompi s dimnjačarom. Meni bi potpisao taj atest dok bi visio s najvišeg balkona zgrade a ne da mu dam 500 kuna za nešto što je dužan napraviti a najbolje je što je svim susjedima dimnjak dobar ali samo njemu nije. Dok nije dao 500 kuna, naravno.

 

Eto gdje mi živimo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija