Jump to content

djedovina

pacific

Preporučene objave

vec neko vrijeme provodim na forumu u potrazi za nekom slicnom situacijom ali bezuspjesno...

.. ili mozda nisam isao dovoljno duboko.

Naime radi se o ostavinskoj raspravi iza mog djeda koji je preminuo 1991,ostavinska je provedena 1993.

Ja sam za rezultat djedove ostavinske rasprave sam saznao prije 3mjeseca nakon smrti svog oca i moram priznati ostao zatecen

Naime Djed i Baka su sudski razvedeni davne 1953,djed je otisao na svoju stranu a baki su pripala sva djeca na skrb.

Kao sto je on svojoj djeci okrenuo djeci ledja tako su i oni njemu,zivio je sam na selu u staroj kamenoj kuci sve dok mu zdravlje nije ozbiljno naruseno.

Otac je doznao da je djed bolestan i jedino je on od sve ostale djece pokazao ljudskost te mu doslovno spasio zivot odvevsi ga u bolnicu gdje je proveo vise od mjesec dana zbog teske upale pluca.Nitko od njegove ostale djece nikad ga nije posjecivao niti se na bilo koji nacin skrbio za njega osim moje obitelji.Djed se potpuno oporavlja te s ocem 1983 pravi ugovor o dozivotnom uzdrzavanju na 1/2 polovinu imovine koji nakon kratkih nesuglasica sporazumno raskidaju a djed se nakon nekoliko dana izbivanja ponovno vraca k nama gdje i umire 1991.Novi ugovor o dozivotnom uzdrzavanja u medjuvremenu nisu potpisali.Djed nije imao mirovinu nego je primao socijalnu pomoc sto ni priblizno nije pokrivalo troskove njegovog uzdrzavanja.Na ostavinskoj raspravi sestre mog oca prihvacaju nasljedstvo u jednakom omjeru zajedno sa mojim ocem sto osobno smatram moralno nepravednim...Otac ,sto je meni zaista neshvatljivo nije ulozio zalbu na sudsko rjesenje...

Interesira me da li ja i moja Majka kao ocevi nasljednici mozemo osporiti odnosno uloziti zalbu na ostavinsku raspravu iza djeda.

Da li mozemo zatraziti naknadu za djedovo uzdrzavanje ili kao naknadu za uzdrzavanje dobiti pravo vlasnistva na jednom od poljoprivrednih zemljista koji iskljucivo mi kultiviramo vec 30godina.Naime otac je na istom zemljistu imao prijavljeno malo obiteljsko gospodarstvo.

Koliko sam uspio zakljuciti iz zakona o nasljedivanju (u koliko bi i bilo moguce)zatraziti nedosljednost nasljedjivanja za oceve sestre cl.125/4 ne rjesava pravedno ovaj slucaj jer bi umjesto njih njihova djeca imala pravo nasljedstva.

Nadam se da sam naveo sve relevantne cinjenice.

Unaprijed zahvaljujem na eventualnim odgovorima

Dijeli na drugim stranicama

Ne možete ništa poduzeti u vezi s nasljedstvom vašeg oca po djedu jer uopće niste bili stranke u tom postupku, niti za to imate osnove.

Moralni razlozi sami po sebi ne mogu biti žalbeni ili tužbeni razlozi, osim u specifičnim slučajevima. U konkretnom slučaju vaš otac je mogao postaviti pitanje dostojnosti za nasljeđivanje ostalih sunasljednika, ali bez neke mogućnosti za uspjeh.

Ne nasljeđuje se po moralnim procjenama (ispravnim ili neispravnim, svejedno) nego po zakonskim odredbama.

Ako vaš otac odnosno vi kao njegovi nasljednici imate uvjete za stjecanje nekretnine koju ste naveli temeljem dosjelosti, možete podići tužbu protiv formalnih vlasnika radi utvrđenja da ste stvarni vlasnici. Prije toga možete pokušati isto postići postupkom mirenja, što je jeftinije. Međutim, za dokazivanje dosjelosti ne možete kao argument koristiti to da su sunasljednici upisani kao suvlasnici te nekretnine moralno neutemeljenom odlukom; to nije pravni argument u tom kontekstu. Točnije, možete se pozvati na to, ali za sud to neće imati značenja.

Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija