Jump to content

Oslobođenje od poreza na promet nekretnina


Lain

Preporučene objave

Nasljedila sam pola kuće nakon smrti mojih roditelja. Vlasnik drugog djela kuće nije bio zainteresiran ulagati u kuću i želio da mu prepustim svoj dio.

Nakon što sam našla odgovarajući stan prepustila sam mu svoj dio i kupio ga je u ime svoje tvrtke. Kuća se uskoro ruši, i sagradit će proizvodni pogon.

Zanima me da li moram platiti porez na promet, budući da sam na TV-u pratila emisiju u kojoj je jedna osoba iz Sesveta imala sličnu situaciju sa jednom velikom firmom, te nije morala platiti porez na kupljnu nekretninu budući da se njena kuća također rušila i morala je naći neki drugu nekretninu. Molim savjet. Hvala :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema zakonu o porezu na promet nekretnina, taj se porez plaća na stjecanje, dakle, obveznik je stjecatelj nekretnine. prilikom nasljeđivanja od roditelja vi ste oslobođeni plaćanja tog poreza, iako svejedno podnosite poreznu prijavu, sa dokazom da se radi o nasljeđivanju od pretka (rodni list) i rješenjem o nasljeđivanju. a osoba kojoj ste vi prodali nekretninu je obveznik poreza na promet nekretnina i mora platiti porez u visini 5% cijene naznačene u ugovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Prema zakonu o porezu na promet nekretnina, taj se porez plaća na stjecanje, dakle, obveznik je stjecatelj nekretnine. prilikom nasljeđivanja od roditelja vi ste oslobođeni plaćanja tog poreza, iako svejedno podnosite poreznu prijavu, sa dokazom da se radi o nasljeđivanju od pretka (rodni list) i rješenjem o nasljeđivanju. a osoba kojoj ste vi prodali nekretninu je obveznik poreza na promet nekretnina i mora platiti porez u visini 5% cijene naznačene u ugovoru."

 

Molim još katko pojašnjenje koje dokumente moram predočiti uz zahtjev za oslobođenjem od poreza.

 

HVALA :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam da li sam dobro shvatio, ali da li ste se vi uknjižili kao vlasnik nasljeđene nekretnine, tj. dijela nekretnine? Ako vam je to prva nekretnina onda ste oslobođeni plačanja poreza na promet nekretnina, ali pod uvjetom da tako rješavate stambeno pitanje. Ja nisam pravnik i ovo nisu 100% sigurni podaci, nadam se da sam vam bar dao neke smjernice.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija