Jump to content

rad bez ugovora - nakon isteka ug.na određeno


hani1

Preporučene objave

Molim pomoć!!!!! Istekao mi je ugovor o radu na određeno 31.10, a ja sam nastavila raditi kod istog poslodavca. On me nakon 10 dana zvao i nudi mi opet ugovor na određeno na 2. mjeseca. Ja na to nisam pristala, jer sam smatrala da ću dobti ugovor na neodređeno ( obzirom da zakon tako kaže ). Zanima me da li mi poslodavac mora dati ugovor na neodređeno, jer ja sada radim bez ugovora ( a da niti ne spominjem da radim već 40 dana bez ijednog slobodnog dana i po 12 sati svaki dan!!!!!! ) Molim savjet!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hani,

ti si krivo smatrala slijedom:

Ugovor o radu na određeno vrijeme

 

Članak 10.

 

(1) Ugovor o radu može se iznimno sklopiti na određeno vrijeme, za zasnivanje radnog odnosa čiji je prestanak unaprijed utvrđen objektivnim razlozima koji su opravdani rokom, izvršenjem određenog posla ili nastupanjem određenog događaja.

 

(2) Poslodavac ne smije sklopiti jedan ili više uzastopnih ugovora o radu iz stavka 1. ovoga članka, na temelju kojih se radni odnos s istim radnikom zasniva za neprekinuto razdoblje duže od tri godine.

 

(3) Iznimno od stavka 2. ovoga članka, ugovor o radu na određeno vrijeme može trajati duže od tri godine, samo ako je to potrebno zbog zamjene privremeno nenazočnog radnika ili je zbog nekih drugih objektivnih razloga dopušteno zakonom ili kolektivnim ugovorom.

 

(4) Prekid kraći od dva mjeseca ne smatra se prekidom razdoblja od tri godine iz stavka 2. ovoga članka.

 

(5) Ako je ugovor o radu na određeno vrijeme sklopljen protivno odredbama ovoga Zakona ili ako radnik nastavi raditi kod poslodavca i nakon isteka vremena za koje je ugovor sklopljen, smatra se da je sklopljen na neodređeno vrijeme.

 

Naime tebe buni st.5 ovog članka. Iz sudske prakse smatra se da ukoliko bi poslodavac prekršio odredbu st.2 smatralo bi se da je postupio protuzakonito ostavivši te raditi bez ugovora nakon tri godine rada sa ugovorima na određeno vrijeme te bi ti tek u tom slučaju morao dati ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Dakle uputno bi bilo da prihvatiš nuđeni ugovor na određeno vrijeme.

Drugi je par cipela što je poslodavac prekršio propise zakona o radu koji govore o tjednom odmoru i prekovremenom radu. Ukoliko želiš nešto poduzeti vezano za tu situaciju trebat će više podataka kao npr. jeli ti plaćao prekovremeni rad što o tome kažu tvoji obračuni plaća itd.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hani1 je napisao:

Hvala na odgovoru!!!! A poslodavac je plaćao prekovremene ( ali po Zakonu ih ne smijem toliko imati ), a da niti ne spominjem dan tjednog odmora!!!

Ali na kraju ću najvjerojatnije pristati na to što mi nude...

:-(

Vidim ja da si ti nešto i pročitala iz Zakona o radu. To je dobro. Međutim ,zaš: ukoliko ti je platio prekovremene i bilo ih je više nego to zakon dozvoljava i nije ti dao tjedni odmor kako to isti zakon propisuje,bilo bi dobro da porazgovaraš sa nadređenim...onak uljuđeno,fino,ne prijeteći pa da vidiš kako će reagirati. Znaš taj novi ugovor je "klizak" pa ako ti je stalo probaj se lukavo izboriti za svoja prava bez toga da ideš na "nož". ako nebu išlo ,imaš vremena da posegneš za Zakonskim regulama ali onda znaš da produžetka ili ugovora na neodređeno nema. Tvoja je odluka što ćeš i kako. Nažalost poslodavci koriste situaciju kako im odgovara i "zaobilaze i krše propise držeći radnike u šah-mat poziciji. Ima i gorih. Vidiš to iz ostalih postova. :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hani draga,

 

Zakon kaže o otpremnini:

Članak 119.

 

(1) Radnik kojem poslodavac OTKAZUJE ugovor o radu nakon dvije godine neprekidnog rada, osim ako se otkazuje iz razloga uvjetovanih ponašanjem radnika, ima pravo na otpremninu u iznosu koji se određuje s obzirom na dužinu prethodnog neprekidnog trajanja radnog odnosa s tim poslodavcem.

 

 

s obzirom da tebi poslodavac NE OTKAZUJE,nego ti ugovor PRESTAJE protekom određenog vremena,ništ od otpremnine. Nažalost. :palacdolje: A kaj misliš zakaj poslodavci mahom daju ugovore na određeno vrijeme? Između ostaloga i rdi gornjeg. :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija