Jump to content

sudar s motociklom


zen2510

Preporučene objave

Bok svima,

moja situacija je ovakva

skrećem u lijevo na parkiralište iz desne trake,dajem žmigavac,propuštam vozila iz suprotnog smjera,čekam nekoliko minuta jer je gužva,provjeravam da li mogu skrenutu,iza mene kolona od 5-7 auti i krećem skretati brzinom 5 na sat kad se u moju lijevu stranu automobila zabija skuter.

vozač skutera je preticao kolonu,nije imao vozačku,osiguranje od motora,molio me da ne zovem policiju.

policija je pozvana(zbog mog kaska) i meni dolazi kazna i tereti me se za krivnju za nesreću jer nisu bile poduzete sve radnje potrebne za skretanje.

ja sam sve radnje poduzela ali motorista jednostavno kad sam počela skretati nigdje nije bilo,tko zna odkuda je doletio.svjedoka nema.pisala sam prigovor i pozvana 1. put na sud i sad već i 2. put na vještačenje.

Što mogu očekivati od toga?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zen2510 je napisao:

Što mogu očekivati od toga?

Kaznu i ogromne troškove postupka.

 

Da se niste žalili na prvu presudu ili prekršajni nalog platili bi samo malu kaznu.

 

To što vozač motocikla nema vozačku i osiguranje niti najmanje ne utječe na krivnju za prometnu nesreću.

 

To što vi niste bili svjesni od kuda je motocikl došao, saznat će te vještačenjem, sve o vašem trošku.

 

On će dobiti svoje za ono što je napravio, ali i vi za svoje.

 

I da vam skrenem pozornost na to čekanje od nekoliko minuta kad skrećete u lijevo, ukoliko se na tom mjestu učestalo događaju prometne nesreće, policija će više pažnje obratiti na odvijanje prometa i možete očekivati kaznu zbog predugog čekanja.

 

Nemate pravo na taj način zatvarati promet iz svog smjera.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oni vas okrivljuju da niste gledali, tj. da se niste uvjerili da sa sigurnošću možete izvršiti tu radnju.

 

Vi se vjerovatno branite da ste pogledali.

 

Što bi se dogodilo da vam povjeruju?

 

Pogledali ste i opet to napravili.

 

Namjera.

 

Ako štetu napravite namjerno, tek onda osiguranje odbija sve isplatiti.

 

U vašem je interesu da vas osude i to po njihovom.

 

Vaše osiguranje će sve isplatiti i vama i njemu.

 

Izgubit će te poprilično novaca zbog gubitka popusta i to na više godina, ali vremenom i pažljivom vožnjom će te sve i vratiti.

 

Ne znam za troškove.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

auto je već popravljen iz vlastitog troška,umanjen mi je bonus,

jer drugi vozač nije ni imao osiguranje.

ja želim da me se oslobodi krivnje i ne želim plaćati za nešto što nisam skrivila

u trenutku kada sam ja pogledala i krenula skretati motocikla nije bilo ni u mom mrtvom kutu ni u retrovizorima.

on je mene udario kad sam ja bila na pola skretanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaše tvrdnje se mogu ocijeniti tek kad se vidi konfiguracija ceste i sve ostale okolnosti.

 

Da li je on imao osiguranje ili ne, nije vaša briga.

 

Od neosiguranog vozila se šteta isplaćuje iz garancijskog fonda.

 

Ukoliko vas oslobode odgovornosti vaš osiguravatelj će iznos od kaska naplatiti iz tog fonda, odnosno regresnim zahtjevom od vozača skutera ili vlasnika skutera.

 

Da li ste krivi ili ne, odlučit će sud.

 

Ukoliko vas osude, a vi i dalje se budete ponašali jednako, postajete problem.

 

Ukoliko vas oslobode, osiguravatelj će vam vratiti izgubljeni bonus (ako ste ga imali) samo ako se uspije naplatiti iz garancijskog fonda, odnosno od vozača skutera ili vlasnika skutera.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Da bi sud utvrdio tko je odgovoran za ovu PN, mora se uraditi Prometno vještvo po vještaki prometne struke.Vještak mora dati odgovor: tko je prije započeo radnju, vozač mopeda-pretjecanje ili ti- skretanje. U ovakvim situacijama, a posebice ako nema tragova kočenja od mopeda, vrlo je teško utvrditi te činjenice. Zbog toga, sud najčešće donosi odluku o podjeljenoj odgovornosti. Ako imaš zapisnik i situacioni plan policije, dostavi na moj e-mail, pokušati ću uraditi skraćeno vještvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

po opisu događaja čini mi se da je

skuter je preticao kolonu vozila (5-7) što nije smio

(provjeriti ZPC )

trebao je kao i ostala vozila čekati.

slikati dio ceste na kom je na kom se dešio događaj i ako postoji bjela puna crta skuter nije smio preči na drug trak

 

na navedenom upozoriti i prometnog vještaka na sudi.

 

ali smatram da bi bilo potrebno angažirati stručnu osobu (odvjetnika)

 

da je skuter obilazio vozila (sa desne strane)

nebi došlo do bliskog susreta.

 

za skretanje na parkiralište na lijevoj strani

zadržavanje vozila iza sebe

može uslijediti kažnjena samo zbog prelaska preko pune crte.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imao sam gotovo identičnu situaciju. Prestrojavao sam se iz lijeve u srednju kolonu i nakon što sam se uvjerio da na siguran način mogu izvesti radnju(retrovizor, okretanje glave) prestrojio se i odjednom BUM. Iz desne kolone izletio je skuter koji je vijugao između auta i u trenutku kada sam pogledao bio je zaklonjen autom iz desne kolone. On uopće nije pratio promet i vozio je, ponavljam, vijugajući što su izjavila i dva svjedoka prilikom dolaska policije.

Na kraju sam bio kriv iz istog razlga kao i vi, platio kaznu, vještačenje(jer sam se žalio) kao i popravak svog auta jer mi to obavezno osiguranje nije priznalo budući da sam kriv. On je potpuno oslobođen krivnje zahvaljujući, pazi sad-ocu pravniku i njegovim ekipi koja je "pojela" mog pravnika budući da nisam imao novca za platiti one prave.

Odbio sam platiti popravak skutera , pa me sada goni privatnom tužbom koju će vjerojatno dobiti. Uglavnom sve me do sada koštalo(sa popravkom auta) 21000kn,a gdje je još skuter. Njegov otac kaže da budem sretan što se nije ozlijedio jer bih citiram:"Tek onda je... ježa." Ako koji skuteraš ovo čita samo naprijed kad vam zakon sve dopušta.

Lijepa naša silovana(TBF)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tako nešto saznaš tek kad sve završi. Računao sam da će odvjetnik koga sam angažirao nešto napraviti . Ispada da je to kao sa zidarima-sve štima samo ako i ti znaš njegov posao samo ti nedostaje prakse pa ga zato i angžiraš.

Kada sam to ispričao kolegama jedan je nazvao nekog prijatelja odvjetnika(pitam se kako na ovakve nabasaš tek kad je sve gotovo) koji je poprilici rekao da sam ispao budala.

Moj savjet bio bi da treba uzeti iskusnog i sposobnog odvjetnika po nečijoj preporuci jer stvari mogu ispasti i gore od nejpseimističnijih predviđanja.

Najzgodniji detalj je bio što je je i jedan od svjedoka dobio nekakav optužni prijedlog jer je "pasivno" doveo do situacije koja je rezultirala saobraćajnom nezgodom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osiguranje ne želi platiti štetu budući da nije potpuno jasno ko je krivac.Kao što sam napomenuo i jedan od svjedoka je optužen, a osim toga pravnik osiguravajućeg društva smatra da je sam vozač skutera također kriv.

 

Njihov pravnik kaže da ih vozač skutera slobodno tuži.

Naravno vozač skutera ne tuži osiguravajuću kuću već mene i traži direktnu naplatu štete, a onda neka je tužim osiguranje.

 

Najgore u toj stvari je što me jeftinije košta popravak skutera nego projicirani troškovi odvjetnika pa mogu dobiti spor(za što odvjetnik tvrdi da je vrlo vjerojatno) ali spušiti više love nego da sam ga izgubio. Naravno nema 100% garancije da ću dobiti spor.

 

Samo želim upozoriti orginalnog postera kako stvari mogu otići u krajnost koja troši novce i živce.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja ovo nerazumijem, sjecam se posta od prije gdje je netko napisao slicnu situaciju otprilike ovako: jedna traka , skretanje u desno i bum sa skuterom.. nakon toga covjek je napisao da je dobio od suda da je kriv bla bla... Neznam sta je bilo s tim nakraju.

 

Ista stvar i sad s ovim ovdje..

 

sto meni nije jasno je zasto su vozaci auta krivi ako je skuter preticao aute po desnoj strani trake (jedna traka za taj smjer) on nema sta radit na toj strani trake..

 

Isto tako ako netko skrece u lijevo a uzmimo u obzir da je puna linija a tamo gdje se smije skrenuti je isprekidana tih 3 metra opet skuter NESMIJE preticati jer je puna linija sta ne? Sta nema neka uzrocno-posljednicna odgovornost? Ako je preticao sa desne strane trake i sudario se sa autom koji je skretao u desno KRIV JE bezobzira sto ga vozac auta nije vidio ili nije gledao? opet to se odnosi i na ovo drugo ako skreces u lijevo a puna je linija i skuter prestize opet je on kriv jer zasto ti moras gledat dali ce neki seljak naici i lupiti te ako on uopce nebi smjeo ici tamo.

 

I sad ono utvrdjivanje tko je prvi sta zapoceo po meni bi to trebalo vrijediti samo ako je isprekidana crta cjelo vrijeme pa nek se onda utvrdi. to je uredu ali ako je puna linija ili ako je skuter prestizao po desnoj strani trake onda je on po meni 100% kriv jer on to nesmije i nema sta tamo radit!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 43.

 

(1) Vozač koji namjerava na cesti ili drugoj prometnoj površini obaviti neku radnju vozilom (uključiti se u promet, prestrojiti, odnosno mijenjati prometnu traku, pretjecati, obilaziti, zaustavljati se, skretati udesno ili ulijevo, okretati se polukružno, voziti unatrag i sl.) ne smije početi takvu radnju ako time dovodi u opasnost druge sudionike u prometu ili imovinu.

(2) Prije započinjanja radnji iz stavka 1. ovoga članka, vozač je dužan uvjeriti se da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu ili imovinu, vodeći pritom računa o položaju vozila te o smjeru i brzini kretanja.

(3) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija