Jump to content

osobni dosje zaposlenika


anonimno

Preporučene objave

Da li mi netko može odgovoriti na pitanje da li u radnim odnosima postoji nekakva vrsta tzv. osobnog dosjea zaposlenika,a ako postoji da li je to nekakav formalni dokumenat,što on sadrži te da li se na zahtjev radnika može dobiti uvid u njega,a u slučaju odlaska na novo radno mjesto da li prethodni poslodavac dostavlja isti novom poslodavcu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidim da su Vas zaplašili. Termin "dosje" je iz policijskih kartoteka, i drugdje se ne upotrebljava, no to je očito Vaš nadređeni upotrijebio kao sredstvo zastrašivanja.

 

Svaki poslodavac ima "predmet" sa matičnim podacima svakog radnika. Radnik pri zasnivanju radnog odnosa popunjava neki formular - kod svakog izgleda drugačije, ne postoji obrazac propisan zakonom - o svojim osobnim podacima, adresi, telefonu, bračnom stanju, broju djece, školskom spremom i slično. Dakle, podatke dajete Vi. Drugo, ti podaci su za poslodavca POSLOVNA TAJNA i po zakonu ih ne smije davati drugima osim u iznimnim opravdanim slučajevima (npr. na zahtjevi suda), ali opet NE bez odobrenja Radničkog vijeća - a ako u firmi nije osnovano Radničko vijeće, onda njegovu ulogu preuzima sindikalni povjerenik. Ako ne postoji ni sindikat u Vašoj firmi, odite u neki i učlanite se (u Hrvatskoj postoji 5 ili 6 sindikalnih centrala, svaka ima razne granske sindikate a oni pak unutar sebe imaju podružnice po firmama. Pa ako u Vašoj firmi ne postoji ni jedna podružnica, odite u neki granski sindikat najbolje prema struci koju imate).

 

Da li bivši poslodavac šalje novom vaše matične podatke i eventualne opomene o kršenju radnih obveza ako Vam ih je dao? Ne postoji zakon o tome i to nitko ne radi. Osim ako Vaš poslodavac ima izričitu namjeru da Vam napakosti na novom poslu, i AKO ZNA GDJE STE SE ZAPOSLILI može Vašeg novog poslodavca bili nazvati bilo poslati pismo i ocrniti Vas. Što novi poslodavac, ako je pametan, može shvatiti i na način: da ste bili toliko loši, onda bi stari poslodavac trebao biti sretan što vas se riješio, a ocrnjivanje je više indicija da je povrijeđen što ste otišli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija