Jump to content

Dioba nekretnine

Sparkly

Preporučene objave

Ovakva je situacija;

imam u vlasništvu 2/12 obiteljske kuće, moj otac ima 3/12 a brat 1/12. Na temelju ugovora o uzdržavanju očev dio će prijeći na mene nakon njegove smrti.Do sada sam ja plaćao sve režije u kući. Moj brat ne pristaje na isplatu svog dijela već inzistira na korištenju. Dobio je sudsku dozvolu i sada se koristi cijelom kućom ( bez obzira na to što ima pravo na samo 1/12)

Zanima me kakve mi mogućnosti stoje na raspolaganju u vezi sa plaćanjem svih režija, odnosno imam li pravo zahtjevati od brata da plati 1/3 svih računa?

Dijeli na drugim stranicama

Riječ je o kući na dva kata koja nije etažirana. Donji kat pripada mojoj teti, ona uredno plaća svoj dio obveza,ne miješa se u naše odnose i sporov. Nas troje dijelimo gornji kat , odnosno, 6/ 12. Nakon očeve smrti zahtijevat ću etažiranje i fizičku diobu, a do tada me zanima koja su mi prava i mogućnosti.

Tko je prema elektri i vodovodu odgovoran? Pretpostavljam Vaš otac. Otiđite na elektru i vodovod i privremeno isključite struju i vodu ako imate zasebne priključke. Ne znam kako je Sud za 1/12 Vašem bratu dodijelio korištenje cijele kuće, ali ako on ne želi prodati svoj dio nitko mu ništa ne može.

Koliko ja znam trebalo bi ići u novu parnicu,prodat postojeći stan i njega obeštetit za 1/12. Vi mu režije niste dužni plačati.

Hvala na odgovoru! Krivo sam se napisao, ne radi se o cijeloj kući, već o korištenju cijelog tog kata, odnosno svih prostorija na katu, bez ikakvog ograničenja.Ima pravo na dvadeset kvadrata ali kako, naravno, nije bilo fizičke diobe, koristi sve dijelove bez obzira, jednako kao i ja, zato moram poduzet nešto u vezi sa režijama jer ova situacija nema smisla.

Dakle,prvi korak je da se obratim elektri i vodovodu pa da vidim što dalje!

Još jednom zahvaljujem!

• 6 mjeseci kasnije...

Dobar dan,

moze li mi netko odgovoriti, ukoliko su obje strane suglasne o diobi, koliko ce nas kostati dioba otprilike?

trbam informaciju kakve troskove mogu ocekivati, naprimjer geometer, vjestak..koliko to otpilike kosta?

te jos jednu informaciju, o troskovima suda, naime ja sam tuzena od druge strane..i koliko mi je poznato druga strana za sada snosi troskove suda...u slucaju da ja izgubim parnicu..vjerovatno ja snosim troskove suda, da li je to tocno ili ne?

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija