Jump to content

Kasa odn. SINDIKALNI FOND - nelegalan?


anonimno

Preporučene objave

Radim u velikoj firmi u kojoj dugi niz godina postoji Sindikalni fond koji radi na principu "Kase uzajamne pomoć", samo za razliku od "Kase" koja nije imala nikakve ustege ni naknade, ovaj Fond uzmima tzv. "režijsku naknadu" jednokratno, pri isplati, u visini od nekoliko postotaka od isplaćene pozajmice. Pozajmicu mogu dobiti svi radnici koji rade u toj firmi, a postotak je manji ako je radnik član sindikata, a veći ako nije.

 

Nakon dugo godina pojavio se još jedan sindikat, i nakon toga su pozajmice iz Fonda mogli dobiti samo članovi "starog" sindikata, vlasnika Fonda. A oni koji su se htjeli isčlaniti, njima su rekli da će im onda odmah ustegnuti od plaće cijeli ostatak pozajmice.

 

1. a) Da li je to u redu, odnosno smiju li im zbog isčlanjenja iz njihovog sindikata odmah ustegnuti cijeli dug? U zahtjevu za pozajmicom koju je radnik potpisao tako nešto nije pisalo, pisao je samo iznos koji se traži i broj rata za otplatu.

1. b) Je li to ucjena i kome i po kojoj osnovi ih tužiti ?

 

2. Da li je taj Sindikalni fond legalan, smije li on uzimati članarine, davati pozajmice i uzimati naknadu za to? TKO nadzire rad tog Sindikalnog fonda?

 

3. Poslodavac ga servisira, jer na plaći usteže članarine i otplatne rate, a isplaćuje pozajmice. Da li i poslodavac krši zakon što to radi?

 

3. Budući da se zbog velikog broja od par tisuća ljudi radi o velikim mjesečnim iznosima koje taj Sindikalni fond dobiva u ime tih naknada - kako se tretira ta dobit? Da li taj sindikat plaća porez za to? Kako ako nije registriran za obavljanje te djelatnosti? Da li je onda za pretpostaviti da ne plaća porez? Kako doći do te informacije? U poreznoj upravi su me vozali od jednog do drugog i nitko mi ništa nije rekao.

 

4. Ako ugase taj Sindikalni fond, da li će svima kojima su pozajmice u otplati odjednom ustegnuti od plaće ostatak duga ili će, prema potpisanim zahtjevima za pozajmicu, nastaviti ustezati u onim mjesečnim obrocima kao i do sada. Mislim da je najveći broj mjesečnih rata mogao biti 18 ili 12.

 

5. Što uraditi?

 

Najljepša hvala unaprijed za savjete!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam slično pitanje, bar mislim da je slično.

Dobila sam stambeni kredit s povoljnom kamatom kao radnik te banke.

Ako dam otkaz, da li mi mogu:

1. "komercijalizirati "kredit, odnosno povećati kamate a time i ratu?

2. tražiti da otplatim cijeli ostatak duga odjednom

 

U ugovoru nije naveden slučaj što ako radnik da otkaz prije isplate cijelog kredita. Niti u nekom os akata također.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kolegice, vidim da znate odgovore na ta pitanja, no bojite se da će Vam to ipak napraviti, jer su i do sada pokazali da sami kroje pravila od slučaja do slučaja i krše zakone kako ih volja.

 

I ja imam sa Suljom takva iskustva i zato sam osnovala novi sindikat, da zaštitim sebe a i da pomognem drugima, zašto ne. A i zbog osobnog feelinga da gadovima stanem na rep.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija