Jump to content

6 god. rada na određeno, zašto?


zeljo1

Preporučene objave

Radim u školi veće 6.god. u "komadu" bez prekida. Svakih 5 mjeseci mi je natječaj za posao na koji se javljam. Ravnatelj mi ne prekida kontinuitet rada u radnoj knjižici i tamo se vodim bez prekida.

Da li moj ravnatelj mora meni dati posao na neodređeno, pošto radim više od 3 god.?

 

Da li temeljem novog zakona o radu imam pravo podnijeti zahtjev za zaštitu prava radnika prilikom primanja odluke o otkazu ugovora, odnosno da li se ovaj moj ugovor na određeno vrijeme može smatrati ugovorom na neodrađeno vrijeme? :-?:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se svakih 5 mjeseci raspisuje natječaj, znači da tih 6 godina ne ispunjavate zakonske uvjete za dotično radno mjesto, prethodno prema ZOŠu ili ZSŠu a sada prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (niti spadate u skupinu zaštićenu prijelaznim odredbama koja se ne treba doškolovati kako bi mogla dalje raditi i zapošljavati se), a za pretpostaviti je da se radi o odredbama pripadajućeg pravilnika koji propisuje odgovarajuću vrstu i razinu obrazovanja za svako radno mjesto ponaosob. Od 2005. postoji obveza ponoviti natječaj najkasnije u roku od 5 mjeseci (prije toga godinu dana), a do tada se radni odnos može zasnovati sa osobom koja propisane uvjete ne ispunjava.

 

Postoji samo jedna mogućnost za iskoristiti ako se uklapate:

ZOOSŠ, Čl.105.

(14) Iznimno, kad postoji potreba, ministar može, na zahtjev ravnatelja škole, rješenjem odobriti izvođenje nastave iz određenog nastavnog predmeta osobi s odgovarajućom razinom obrazovanja neodgovarajuće vrste, ako je ona završila obrazovanje iz tog nastavnog predmeta na nižoj studijskoj razini od propisane razine obrazovanja ili ako je ispunila studijske obveze u najmanje četiri semestra iz tog nastavnog predmeta na visokom učilištu (o čemu se uz zahtjev prilaže i potvrda visokog učilišta) i to isključivo za rad u školi koja najmanje tri godine nije uspjela na tim poslovima zaposliti osobu koja ima propisanu razinu i vrstu obrazovanja.

 

Od 2005.-2008. je trebalo 5 umjesto sadašnjih 3 godine.

 

Za sklapanje ugovora o radu temeljem takvog rješenja ministra o pravu na zasnivanje radnog odnosa na neodređeno vrijeme neće biti potrebno objavljivati natječaj.

 

Ako do tog ne dođe, a na natječaj se javi osoba koja uvjete ispunjava, sa vama jednostavno neće smjeti sklopiti sljedeći takav ugovor, a prethodni će isteći. Kad bi se dogodilo, dobili biste obavijest o tome, a to nije otkaz.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o radu ujedno propisuje i mogućnost, da se pod određenim uvjetima, smatra da je ugovor o radu na određeno vrijeme sklopljen na neodređeno vrijeme. Prema odredbama Zakona o radu smatra se da je radnik sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme ako je ugovor o radu na određeno vrijeme sklopljen protivno odredbama zakona ili ako radnik ostane raditi kod poslodavca i nakon isteka vremena za koje je sklopljen. Dakle, nezakonit ugovor o radu na određeno vrijeme, smatra se ugovorom o radu na neodređeno vrijeme. Tako bi se primjerice smatralo da je sklopljen ugovor o radu na neodređeno vrijeme ukoliko bi poslodavac s radnikom sklopio ugovor o radu na određeno vrijeme za razdoblje duže od tri godine (to ne vrijedi za slučajeve kada je dopušteno sklopiti ugovor o radu na razdoblje duže od tri godine), ili ukoliko bi sklopio ugovor o radu na određeno vrijeme za zasnivanje radnog odnosa čiji prestanak nije unaprijed utvrđen objektivnim razlozima koji su opravdani rokom, izvršenjem određenog posla ili nastupanjem određenog događaja. Ima primjerice slučajeva u praksi da po isteku razdoblja za koje je ugovor o radu na određeno vrijeme zaključen, poslodavac prethodno ne obavijesti radnika o prestanku ugovora o radu, te radnik jednostavno dalje nastavi raditi kod poslodavca na istim poslovima. Ukoliko je poslodavac za to znao i prešutno na to pristao, u tom slučaju će se smatrati da je, po isteku razdoblja na koje je zaključen ugovor o radu na određeno vrijeme, s radnikom zaključen ugovor o radu na neodređeno vrijeme. S obzirom da se ugovor o radu sklapa s radnikom u pisanom obliku, ali propust poslodavca i radnika da to učine ne utječe na postojanje i valjanost tog i takvog ugovora, i ako poslodavac, po isteku prijašnjeg ugovora o radu na određeno vrijeme s radnikom ne sklopi novi ugovor o radu na određeno vrijeme, ili mu ne izda pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru, smatrat će se da je s radnikom sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

 

 

 

to sam našao na internetu pa nadam se da pomaže....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ugovor o radu sa osobom koja ne ispunjava uvjete stručne spreme i vrste obrazovnog profila (tzv. nestručni) ravnatelj škole smije sklopiti na neodređeno vrijeme isključivo temeljem rješenja koje donosi ministar- za dotičnu osobu, na upravo tom radnom mjestu i samo u toj školi. I to nakon što nije uspio zaposliti odgovarajuću osobu na tom radnom mjestu, pokušavajući svakih 5 mjeseci + dulje od 3 godine.

 

Kad bi se radilo o ug. na neodređeno vrijeme bez takvog rješenja ministra, po svoj prilici bi rješenjem prosvjetne inspekcije bio zadan prilično kratak rok da se nepravilnost ukloni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija