_veterinarka_ objavljeno: 3. prosinac 2010. Dijeli objavljeno: 3. prosinac 2010. Molim pomoć! Ovo mi je 4. posao u posljednjih 25 mjeseci bez prekida radnog odnosa. Inače sam VSS i ovo mi je prvi posao na neodređeno vrijeme. U firmu u kojoj sam trenutno zaposlena počela sam raditi 16.06.2010. Zadnja, prva i jedina isplata plaće u ovoj firmi bila je za 6. mjesec. Od onda do danas nisam dobila ni plaću, ni bilo kakav obračun plaće ili neisplaćene plaće. Na prijetnju otkazom šef mi je isplatio naknadu za korištenje privatnog automobila u poslovne svrhe za zadnjih 5 mjeseci. Poslodavac stalno govori kako mu je odobren kredit i kako će isplatiti sve zaostatke, ali od toga ništa već gotovo 5 mjeseci. Izbjegava razgovor i više ne dolazi u firmu zbog toga. Tjedno radim 50-60 sati bez ikakve naznake da bi mi prekovremeni bili plaćeni ili da bi za njih dobila slobodne dane, iako u ugovoru stoji da prekovremeni sati ulaze u preraspodjelu. Također nikada nisam bila na godišnjem odmoru i samo skupljam potvrde o nekorištenju godišnjeg odmora koje mi sljedeći poslodavac ne priznaje. Ovako više ne mogu raditi jer sam se preselila u drugi grad isključivo radi posla, roditelji su me financirali tijekom studija, a sada mi financiraju stanarinu, režije i benzin... Ne želim tužiti firmu ili ih prijavljivati inspekciji. Samo želim svoj zarađen novac, prava koja mi pripadaju i više sreće na sljedećem poslu. Zanima me, pošto želim dati otkaz, u kojim slučajevima imam pravo na nadoknadu sa biroa? Postoji li opcija da dam izvanredni otkaz zbog neisplate plaće, a da ne moram na sud? Ako mi poslodavac pristane dati otkaz kao tehnološkom višku (mislim da je to za njega najbolja opcija), mogu li otkazni rok (15.dana) provesti na godišnjem odmoru? Unaprijed hvala! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
MarioSB odgovoreno: 4. prosinac 2010. Dijeli odgovoreno: 4. prosinac 2010. Pravo na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti (uvjet najmanje 9 mjeseci rada u posljednja 24 mjeseca, da radni odnos nije prestao krivnjom ili sporazumom, te prijava Zavodu u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa odnosno bolovanja) -Ukoliko date izvanredni otkaz nećete morati na sud ukoliko je istina sve ovo što ste naveli jer su sve povrede na strani poslodavca.(on ne bi imao nikakav interes da vas tuži) Otkazni rok ne teče za vrijeme trajanja godišnjeg odmora. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
_veterinarka_ odgovoreno: 4. prosinac 2010. Autor Dijeli odgovoreno: 4. prosinac 2010. Zahvaljujem na brzom odgovoru Danas sam prisilila šefa na razgovor i ponudila mu da mi da otkaz kao tehnološkom višku, ali to njemu ne odgovara jer mora imati 4 zaposlena veterinara, a ako meni da otkaz ima jednog manjka i ne može nikoga zaposliti 6 mjeseci. Dala sam mu rok do srijede da se odluči. Sada me dalje zanima dali ja mogu u srijedu dati izvanredni otkaz bez da tražim zaštitu prava? Jednostavno ne znam od kuda početi i kao to sve izvesti, vikend je, a ja želim otići od tamo što prije. I dali ima tko za preporučiti odvjetnika za radno pravo na području Osijeka i okolice, vljela bi da netko to sve vodi od početka. Htjela bi do srijede imati napisan otkaz tako da mu to mogu odmah uručiti ako se ne uspijemo dogovoriti? Pliz pomozite, izludit ću do srijede Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
cigo1 odgovoreno: 4. prosinac 2010. Dijeli odgovoreno: 4. prosinac 2010. veterinarka, radniti odnos nemreš prekidati kak ti padne na pamet i izmišljati toplu vodu. Zakon je propisao načine na koji radni odnos može prestati kao i postupke koje moraš provesti pri takvim radnjama.Jedan od načina je i OTKAZ UGOVORA O RADU. Evidentno je da ono kaj bi tebi pasalo (redoviti otkaz iz poslovno uvjetovanih razloga) ne paše tvom poslodavcu jer nemre nikog zaposliti 6 metri i ponovo ga ne plaćati Dakle u tvojoj sitaciji nemreš bit pošten i .....jer nabuš došla do svojih plaća kolko ja kužim tvog poslodavca . A vjeruj da kužim. Postupak je sljedeći (bar nekolko stotina puta sam ga objasnil): 1. ZZP poslodavcu preporučeno sa povratnicom sa prijetnjom Izvanrednog otkazivanja ugovora o radu i prijavljivanja Inspektoratu za radne odnose i u konačnici tužbom sudu, ukoliko ne udovolji traženju( dostavljanje obračuna NEISPLAĆENIH plaća ,isplata dospjelih plaća itd) iz ZZP-a ili na njega ne odgovori u zakonskom roku(15 dana). 2.Ako ne odgovori ili odgovori negativno(kaj nebu)poslati mu Izvanredni otkaz koji nastupa odmah pošto ga poslodavac primi. Trežiti sve isto kao iz ZZP-a te još i dokumente . radnu knjižicu,odjave sa mirovinskog i zdr.osiguranja 3.prijava inspektoratu za radne odnose (priložiti ZZP, Izvanredni otkaz) 4.Prijava na zavod za zapošljavaje ili otići na rad u drugu firmu i sklopiti novi ugovor o radu. 5. Tužba sudu. E, sad "blaža" varijanta je umjesto Izvanrednog otkaza, Redoviti otkaz u kome ne moraš navoditi razlog ali moraš odraditi otkazni rok iz ugovora ili zakonski minimalni(da bi si poslodavac mogel nać novo bedaka kojem nebu daval plaću).ZZP je potreban naknadno i u ovo slučaju. I još nekaj:potraživanje po osnovi plaće ne zastarjeva tri godine. Dakle samo konkretna "prijetnja" ZZP-om (neizdavanje obračuna neisplaćene a dospjele plaće donosi poslodavcu "nagradu" od -61.000 do -100.000 kn od prekršajnog suda po prijavi inspektorata) dat će efekat koji tražiš a taj je, isplata neisplaćenih a zarađenih plaća. Nikakvi dogovori ne pale, jer ak se ne varam već se 6 metri dogovarate uspješno.... za poslodavca. Vreme je da se počne PISAT . To bu omogućilo i "dogovor" da ti svarno dobiš svoje plaće. Jer kad buš "zaružila",tvoj će dragi poslodavac,ak nije glup,shvatit da ti bi trebal dat tvoje plaće jer bu inaće uz njih morakl dat još duplo državi. Pa nek izvoli. Pitaj Bilog9 ka je lepo otpopeval poslodvac njegovog sina kad smo ga "stisnuli" u šrafštuk. Pljunul je 20 i kusur hijadarki dok si rekel kefa. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.