Jump to content

Prijava inspekciji rada

Preporučene objave

objavljeno:

Pozdrav svima!

U daljnjem tekstu iznijeti ću svoj slučaj i molim Vas za pomoć i savjet.

Prije 4 mjeseca predani je zahtjev za otkaz Ugovora o radu određenoj firmi te su sva prekršena prava radnika prijavljena Državnom inspektoratu. Inspekcija je sve navedeno potvrdila. Još uvijek nemamo nikakve informacije o eventualnom završetku slučaja od strane Inspekcije. Zanima me da li se Inspekcija sama očituje o tome i da li uopće ona daje ikakve informacije te da li na temelju toga možemo dalje slučaj prijaviti Sudu ili policiji kao kazneno djelo. Ujedno molim i savjet o tome što bi najbolje bilo napraviti jer je bivši poslodavac još uvijek ostao dužan određene zaostatke plaće.

Zahvaljujem!

odgovoreno:

tita,

iz tvojih pitanja je vidljivo da si ti malo pobrkala lončiće.

Ili nisi pojasnila stvari.

Dakle,inspekcija radi vrši nadzor nad primjenom zakona, i to u prvom redu onih odredbi koje su predviđene kao prekršaj. Trebaš znati da inspekcija rada ne može nadomještati sud, stoga ne rješava slučajeve npr. neisplate plaća ili otkaza, na način da može naložiti poslodavcu isplatu plaće ili vraćanja radnika na rad, budući o tome može odlučivati jedino sud.

Ustanovi li inspekcija kršenje zakona podnijet će prekršajnu prijavu prekršajnom sudu.A ovaj će poslodavac kazniti za učinjene prekršaje.O tome inspekcija obavještava podnosioca prijave a i prekršajni sud ga zove kao svjedoka.Kratko ti osobno nemaš ništa od takve prijave.

Iz tvog pisanja vidljivo je da si dala otkaz(ne zahtjev za otkaz)jer su prekršena neka tvoja prava vezano za propise iz radnog odnosa a koje regulira zakon o radu ali nisi napisala

1.kakav si otkaz dala (Izvanredni ili redoviti)? Svaki od ovih otakaza im svoje posebnosti vezano za postupke prije otkazivanja i posljedice iza toga.

2.ni kakve je prekršaje tvoj poslodavac napravio da si odlučila dati otkaz?

Dakle kad bilo koja strana daje otkaz ( radnik ili poslodavac) mora se pridržavati pravnih normi koje je propisao zakon o radu da bi otkaz bio valjan.

Ti bi očito htjela tužiti poslodavca, ali da bi to mogla moraš ispuniti neke preduvjete iz pomenutog zakona o radu.

Ti nama odgovori na gornja piranja pitanja 1. i 2. Pa čemo nastaviti.

I kakva policija,kakvo kazneno djelo. Pa nije poslodavac nikog nasmrt pretukao ili ubio? Valjda nije??? H može danas svega bit! :-D

odgovoreno:

Bok cigo! :)

Zahvaljujem ti na trudu slaganja mojih pobrkanih lončića ;)

Sve što se tiče inspekcije, meni je jasno! Odnosno to da oni ne mogu ništa u vezi dugovanja novaca. Oni su ustvrdili određene nepravilnosti koje sam ja prijavila i to je to. Moj poslodavac će za to odgovarati. Mene je, zapravo, zanimalo to na koji način bi ga najbolje bilo prijaviti sudu. Spomenula sam kazneno djelo :)..da! sad je i meni to malo čudno :) jer sam zapravo mislila na Prekršajni sud pošto mi je u sjećanju da je netko, sa ovog portala, nekome sugerirao

prijavu prekršajnom sudu. Jasno mi je da je svaki slučaj individualan, ali mene interesiraju mogućnosti.

Otkaz je bio izvanredni, iz razloga neisplate plaće preko tekućeg računa, neizdavanja platnih lista (koje su tek nakon prijave uredno dostavljene), nepoštivanja prava na godišnji odmor kao i prekovremeni sati te rad na praznike, a što se nije nigdje niti prikazivalo, a niti isplaćivalo! Sve je to prijavljeno inspekciji. Od njih sam dobila odgovor da je sve navedeno i utvrđeno te da slijedi daljnji postupak protiv te firme. Zadnjih dana pokušavam dobiti Inspektorat kako bih se informirala o fazi u kojoj je trenutno slučaj i o onome što mene zapravo ovdje i zanima...da li ću od njih, nakon završetka slučaja, dobiti ikakvu informaciju koja bi mi mogla pomoći ukoliko se odlučim za prijavu bivšeg poslodavca sudu.

Hvala :)

odgovoreno:

Bok i tebi tita,

kaj bumo z tobom ne čitaš a piše dole,ja napisal:"O tome inspekcija obavještava podnosioca prijave a i prekršajni sud ga zove kao svjedoka......".

Kaj se tiće utuženja novčanog potraživanja isto ostvaruješ TUŽBOM OPČINSKOM sudu koji ti je naveden za slučaj sporta u ugovoru o radu. S obzirom da se radi o novčanom potraživanju ono ne zatarejeva tri godine. Za istu radnju moraž angažirati odvjetnika koji se bavi radnim pravom.Kaj sve trebaš priložiti uz tužbu rekel bu ti g.Fiškal :namiguje:

odgovoreno:

Još ti jednom hvala :)

i pročitala sam ono što si napisao :), ali kao svjedok sam već prisustvovala sudu (što, priznajem, nisam navela), a mene je zanimalo da li i nakon toga dobivam bilo kakvo Riješenje...

Uglavnom, sve mi je jasno...potvrdio si mi što sam i pretpostavljala...bez fiškala ništa!

:)

pozdrav!

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija