Jump to content

Tehnološki višak

Davorinjo

Preporučene objave

Pozdrav svima!

molim za pomoć. Član obitelji je dobio otkaz kao tehnološki višak. U tvrtci kojoj je radio ima 30 godina radnog staža, a sveukupno 36 godina radnog staža. U tvrtci je neprekidno radio na istom radnom mjestu. Od ostalih zaposlnika na istom radnom mjestu ima najviše radnog staža. Uz to,radi se 12 - satnim sistemom tako da zasigurno djeltanici imaju više od 8 h prekovremenih sati po tjednu.

Nadalje, obavijest o otkazu uručena mu je usmenim putem, te je obavješten da ne mora odrađivati otkazni rok. Trenutno iskorištava preostali godišnji odmor, ali ako u međuvremenu ne dobije rješenje o otkazu pismenim putem, da li se mora vratiti na posao?

Molim Vas, za daljnje savjete. Koje su pravne osnove i šta je najbolje činit.

Hvala unaprijed!

Dijeli na drugim stranicama

davorinjo,

mora se vratit na posao kad iskoristi GO i ako ne dobije pismenu odluku o otkazu,jer otkaza nema ako nije napisan u pismenoj formi a prema članaku. 112.zakona o radu

(1) Otkaz mora imati pisani oblik.

(2) Poslodavac mora u pisanom obliku obrazložiti otkaz.

(3) Otkaz se mora dostaviti osobi kojoj se otkazuje.

Tu morate paziti sa otkaznim rokom i otpremninom. Neodrađivanj može biti dogovoreno u odluci o otkazu ali mu mora biti palaćena naknada kao da je odrađivao otkazni rok odnosno radni staž mu nemože buti zaključen prije nego istekne otkazni rok a čija dužina može biti određena zakonski ili ugovorena.

Pazite i na otpremninu ona može biti ili zakonska minimalna ili ugovorna po njegovom ugovoru o radu pravilniku o radu ili kolektivnom ugovor (te su obično veće). :palac:

Hvala cigo1,

evo stigla je i odluka o prekidu rada bez krivnje radnika u kojoj je navedeno slijedeće:

I

utvrđuje se da je danom --- , poslodavac ---- donio Odluku kojom je privremeno ukinuo jednu smjenu zbog poteškoća u plasmanu i naplati proizvoda.

II

Utvrđuje se da je danom ---- radnik D.D. iskoristio godišnji odmor za tkuću 2010- gdoinu u cijelsoti.

III

Utvrđuje se da nakon isteka godišnjeg odmora zbog razloga iz točke I ove odluke radnik nije dužan dolaziti na posao, a do prekida rada je došlo bez krivnje radnika, te imenovanom radniku pripada naknada u visini 70% od njegove osnovne plaće, za vrijeme prekida rada.

IV

Utvrđuje se da će poslodavac u slučaju potrebe za obavljanje poslova njegovog radnog mejsta pozvati radnika na posao, a o tome ga obavijestiti pravovremeno.

V

Ova odluka stupa na snagu sa danom donošenja.

Zanima me kojim svim aktima može biti određena visina plaće iz točke III, dužina trajanja otkaznog roka i visina otpremnine.

Hvala unaprijed!

Davorinjo je napisao:

Hvala cigo1,

evo stigla je i odluka o prekidu rada bez krivnje radnika u kojoj je navedeno slijedeće:

I

utvrđuje se da je danom --- , poslodavac ---- donio Odluku kojom je privremeno ukinuo jednu smjenu zbog poteškoća u plasmanu i naplati proizvoda.

II

Utvrđuje se da je danom ---- radnik D.D. iskoristio godišnji odmor za tkuću 2010- gdoinu u cijelsoti.

III

Utvrđuje se da nakon isteka godišnjeg odmora zbog razloga iz točke I ove odluke radnik nije dužan dolaziti na posao, a do prekida rada je došlo bez krivnje radnika, te imenovanom radniku pripada naknada u visini 70% od njegove osnovne plaće, za vrijeme prekida rada.

IV

Utvrđuje se da će poslodavac u slučaju potrebe za obavljanje poslova njegovog radnog mejsta pozvati radnika na posao, a o tome ga obavijestiti pravovremeno.

V

Ova odluka stupa na snagu sa danom donošenja.

Zanima me kojim svim aktima može biti određena visina plaće iz točke III, dužina trajanja otkaznog roka i visina otpremnine.

Hvala unaprijed!

davorinjo,

ovo nije OTKAZ. Zakon o radu ne poznaje institut PREKIDA RADA nego Prekid radnog odnosa. Ovo nije prekid radnog odnosa. Osim toga, možebitno je da imate kakav akt (pravilnik o radu) kojim je utvrđeno da poslodavac može poslati vas kući kada nema posla uz naknadu plaće od 70% za vrijeme prekida rada a ako dođe do potrebe za radom pozvati će te da dođeš raditi ( da je to otkaz nema više naknadnog pozivanja na posao). Raspitaj se oko toga u upravi "preduzeće2. To nije ni tako loše ,ha? doma si i dobiš 70% plaće. Tvoj je poslodavac "pravi"! A to je danas rijetkost. :namiguje:

Cigo 1,

ako sam dobro shvatio, ovog trena ne teče otkazni rok jer nije nastupio otkaz. Otkazni rok nastupa primitkom rješenja o otkazu? Drugim riječima, ako se u rok navedenom u Odluci ne pozove na posao mora biti uručeno rješenje o otkazu i tada počinje teći otkazni rok te se može ostvariti pravo na otpremninu.

Do tog roka ne treba puduzimati ništa vezano za tužbu? Naime, postoji i mogućnost invalidske mirovine. Da li da se pokreće isto ili da se ipak pričeka rješenje o otkazu?

Hvala unaprijed!

Davorinjo je napisao:

Cigo 1,

ako sam dobro shvatio, ovog trena ne teče otkazni rok jer nije nastupio otkaz. Otkazni rok nastupa primitkom rješenja o otkazu? Drugim riječima, ako se u rok navedenom u Odluci ne pozove na posao mora biti uručeno rješenje o otkazu i tada počinje teći otkazni rok te se može ostvariti pravo na otpremninu.

Do tog roka ne treba puduzimati ništa vezano za tužbu? Naime, postoji i mogućnost invalidske mirovine. Da li da se pokreće isto ili da se ipak pričeka rješenje o otkazu?

Hvala unaprijed!

Dobro si shvatio ako nema otkaza ,nema otkaznog roka.

Ja tebe ne razumijem: Čovječe ti si u situaciji kao da radiš svaki dan na svom radnom mjestu samo ti je plaća manja 30%.

Kaj bu bilo ak bu bilo,buš videl. Dakle budi doma (dselaj fuš da nadoknadiš onih 30% :smijeh: ) i čekaj kad bu te poslodavac zval na posel(jer se otkaz nigdje ne spominje).

I ponavljam traži od kakve službe ili sindikata da vidiš pravilnik po kom,e te je sada poslodavac poslao na "prekid rada".

• 4 tjedna kasnije...

Pozdrav svima i sretna Nova godina!

Stiglo mi je Rješenje o prekidu radnog odnosa. Na Rješenje je napisana Pritužba. Sve se nalazi u prilogu posta.

Ukratko da objasnim.

Na istom radnom mjestu radi 4 zaposlenika. Od svih njih imam najviše radnog iskustava. Jedan kolega (drugi po red s radnim iskustvom) napravio je veliku pogrešku na radu koja je uzrokovala materijalne gubitke. Nakon toga poslodavac ga otkazuje te kreče njihov spor. U međuvremenu dobivam otkaz, a prije spomenuti kolega je vraćen na isto radno mjesto. Netom prije, od strane tehničkog direktora, ocijenjen sam kao najbolji djelatnik na istom radnom mjestu (prilog).

Zanima me da li imam osnove za tužbom?

U slučlaju tužbe što se događa s otkaznim rokom, pripadajućom plačom i otpremninom?

Koliko se tužba isplati?

Hvala unaprijed svima na pomoći!

Srdačan pozdrav!

Davorinjo je napisao:

ima li tko bilo kakav odgovor ili savijet..dosta je hitno..

Hvala!!!!

Davorinjo,

ti si vidim poslao ZZP i žalio se na odluku poslodavca. Mislim da si to dobro sročio. Ti sad trebaš čekati 15 dana od dana kad je poslodavac primio ZZP da ti odgovori. No ne mora ti odgovoriti. Ako ti ne odgovori ili odgovori negativno ti možeš poslodavca tužiti nadležnom opčinskom sudu jer smatraš da su povrijeđena tvoja prava. Za to će ti biti potreban odvjetnik koji se bavi radnim pravom. OK?

Hvala cigo1.

No, zanima me, u slučaju tužbe, što se događa s otkaznim rokom (koji traje do 15.04.2011.), otpremninom te nakon prekida radnog odnosa, naknadom na burzi rada.

Hipotetski govoreći, ako se i dobije spor, poslodavac me vrača na posao, ali postoji velika mogučnost da izrežira nekakvu vrstu izvarednog otkaza pri čemu ne bi ostvario prava niti na otpremninu, niti na naknadu na burzi rada. Zar ne?

A spor se uvijek može izgubiti...

Davorinjo je napisao:

Hvala cigo1.

No, zanima me, u slučaju tužbe, što se događa s otkaznim rokom (koji traje do 15.04.2011.), otpremninom te nakon prekida radnog odnosa, naknadom na burzi rada.

Hipotetski govoreći, ako se i dobije spor, poslodavac me vrača na posao, ali postoji velika mogučnost da izrežira nekakvu vrstu izvarednog otkaza pri čemu ne bi ostvario prava niti na otpremninu, niti na naknadu na burzi rada. Zar ne?

A spor se uvijek može izgubiti...

Davorinjo,

hipotetski: kada te vrati na posao moguće je da dobiješ izvanredni otkaz ali tu bi se poslodavac jako morao "truditi" da ti nađe greške zbog kojih bi isti bio opravdan,pogotovo s toga jer je već jedamput otkazao i izgubio spor. Dakle tužbom ti osporavaš zakonitost otkaza i sud te vraća na posao.

Po otkazu koji si dobio (radoviti iz poslovno uvjetovanih razloga ) ti imaš pravo na ptpremninu (minimalnu zakonsku ili prema kol.ugovoru .-ista kao min.z ili veća)i naknadu sa zavoda za zapošljavanje.

Otkazni rok mora platiti a ti bi ga trebao odraditi. Ako poslodavac ne želi da odrađuješ svejedno ti mora isplatiti naknadu.

Dakle ako ideš na tužbom zakonitost otkaza onda nemožeš potraživati otpremninu i naknadu za otkazni rok jer osporavaš otkaz(PAZI: rok za podnošenje 15 dana od kada ti je poslodavac trebao odgovoriti).

Ukoliko akceptiraš otkaz, ideš tužbom radi novčanih potraživanja(otpremnine i naknada za otkazni rok)ROK je tri giodine od dospjeća potraživanja!.OK?

Davorinjo je napisao:

Cigo 1, još jednom hvala!

Još jednom molim sve tko je imao sličan slučaj otkaza rada(prvo najbolje ocijenjen radnik, a netom nakon u obrazloženju otkaza najgori radnik - sva dokumentacija se nalazi u prethodnim postovima), a da je podnio tužbu, kako je završila.

Hvala!

Davorinjo,

preporučam ti da uzmeš odvjetnika koji se bavi radnim pravom i smatrem da ćeš uz njegovu pomoć sigurno dobiti spor vezano za zakonitost otkaza. A ukoliko se odlučiš utuženiš potraživanja ako akceptiraš otkaz,sigurno je da ćeš dobit svoju lovu. :palac:

• 2 tjedna kasnije...

ja sam prosli tjedan, nakon godine dana, dobila pravomocnu odluku o vracanju na posao i poslodavac mora sve place isplatiti itd od dana kada mi je dao otkaz kao tehnoloski visak, jel nisam zeljela potpisati ugovor o smanjenju placa.

sada...odvjetnici kostaju..ali ako je slucaj cist i firma nece poropasti u skoroj buducnosti..isplati se boriti...uzmi odvjetnika dobroga i sretno!!

Eva789 je napisao:

ja sam prosli tjedan, nakon godine dana, dobila pravomocnu odluku o vracanju na posao i poslodavac mora sve place isplatiti itd od dana kada mi je dao otkaz kao tehnoloski visak, jel nisam zeljela potpisati ugovor o smanjenju placa.

sada...odvjetnici kostaju..ali ako je slucaj cist i firma nece poropasti u skoroj buducnosti..isplati se boriti...uzmi odvjetnika dobroga i sretno!!

Evo ga šljakeri. Svetlo u ovom našem "tunelu"! :skakuce:

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

• No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

• Napravi novi...

Važna informacija