Jump to content

(ne) postupanje građevne inspekcije


pinko

Preporučene objave

Parcela u suvlasništvu (okućnica), suvlasnik bespravno napravi garažu,. Drugi suvlasnik radi "dobrosusjedskih" odnosa ne poduzima ništa. Nakon par godina suvlasnik prodaje svoj udio i bespravnu garažu. Novi suvlasnik dograđuje, rekonstruira garažu bez pitanja i suglasnosti drugog suvlasnika. On prijavljuje stvar građevnoj inspekciji. Nakon određenog vremena stiže dopis građevne inspekcije da neće poduzeti ništa u svezi bespravnog objekta i bespravne rekonstrukcije iz razlog što u trenutku kupnje udjela novog suvlasnika u vlasničkom listu nije bilo nikakvog tereta niti zabilježbe.

Zar je to jednostavan put za legalizaciju bespravnih objekata ili inspekcija ne postupa po zakonu?

Što činiti?

Hvala svima na sudjelovanju, komentarima i savjetima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prijatelj je donio hm dopis od građevne ins. Čak nisu ni upravni postupak pokrenuli tako da u tom dopisu nema upute o pravnom lijeku.

Utvrđeno je potpuno pogrešno, netočno i nepotpuno činjenično stanje. Umjesto da inspektor bude inspektor, postavio se kao odvjetnik prijavljenoj strani. Nevjerovatno.

Kome se žaliti, kome prijaviti takav nesavjestan rad inspektora?

Molim da netko da kakvu smjernicu. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pročačkajte malo novi Zakon o općem upravnom postupku, jer je s njime na takvo postupanje javnopravnog tijela predviđen novi pravni lijek: prigovor na taj odgovor, koji se podnosi čelniku tog tijela, o kojem ovaj treba donijeti rješenje, na kojeg se opet predviđa mogućnost žalbe, a ako ste i dalje nezadovoljni, onda i pokretanje upravnog spora.

 

Sve u svemu mogućnosti za prigovaranje, žaljenje i tužakanje ko u priči. :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pinko je napisao:

Nakon određenog vremena stiže dopis građevne inspekcije da neće poduzeti ništa u svezi bespravnog objekta i bespravne rekonstrukcije iz razlog što u trenutku kupnje udjela novog suvlasnika u vlasničkom listu nije bilo nikakvog tereta niti zabilježbe.

Zar je to jednostavan put za legalizaciju bespravnih objekata ili inspekcija ne postupa po zakonu?

 

Ovakav odgovor inspekcije 'drži vodu' samo ako se radi o objektima koji su tlocrtno ucrtani prije 1968. godine, pa eventualno nadograđeni 'u visinu'.

Ako nije tako, vjerojatno se radi o kakvoj vezi i korupciji.

 

Prvo pitanje - jesu li dogradnje ucrtane u katastru, i/ili upisane u z.k.?

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Veliko hval probaj i felixx-u. Vi dajete nadu i snagu da će pravo i pravda kad tad pobijediti ovu kaljužu koja već dugi niz godina truje naš narod i ovu prekrasnu zemlju. Naravno da je građevina bespravna, da je izgrađena bez ikakvih lokacijskih uvjeta, bez idejnog projekta, bez glavnog projekta. Izgrađena je daleko nakon 1968 godine i nije ucrtana i ne vodi se u nijednom zk ulošku niti na nekom vl. listu. Totalno i potpuno bespravno izgrađen objek je, a nakon prijave inspektor šalje samo onakv dopis. Dakako da je riječ o nekakvom mitu i korupciji ili o nesavjesnom radu ili o zlouporabi položaja i ovlasti. Na koji način takvima stati na kraj. na koji način ih i kome prijaviti. Velika hvala svima na podršci i svima kojima je pun kufer takvih "državnih" službenika. Svi drugi, ok ljudi koji rade za svoju plaću i ne prepoznaju se u ovoj priči izražavam svoju žal.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema Zakonu o prostornom uređenju i gradnji (od 2007.) podnositelj prijave nije stranka u inspekcijskom postupku. Zato niste dobili rješenje, već samo dopis.

 

Prema ranijim zakonskim rješenjima je podnositelj bio stranka, a jasno je zašto je to ukinuto - stranka je mogla tjerati postupak do upravnog spora, pa su mogućnosti inspektora da mulja i prikrije činjenično stanje (iz lako zamislivih motiva) bile manje. U to doba glavno sredstvo protiv takvih "dosadnih stranka" bilo je ignoriranje prijave odnosno nedonošenje rješenja. Ovako su inspektori oslobođeni tog "nepotrebnog pritiska" da ih nadzire zainteresirani građanin.

 

Jako me zanima kako će se mogućnost prigovora prema Zakonu o općem upravnom postupku primjenjivati u praksi u ovakvim situacijama.

 

Ako ste na neki način oštećeni bespravnom gradnjom, možete pokrenuti parnicu neovisno o inspekcijskom postupku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi lakše komunikacije govorit ću u prvom licu, iako se ne radi o meni.

Ja jesam stranka u postupku jer sam suvlasnik zemljišta, okućnice, na kojem je izgrađen, dograđen bespravni objekt. Imam stvaran pravni interes i zato me "čudi" takav odgovor - dopis građevne ins. Da znam da postoji mogućnost prijave - tužbe, pokrenuo bih postupak ne protiv upravnog tijela već protiv imenom i prezimenom osobe tzv. inspektora koji ni ne zaslužuje da ga se naziva takvim nazivom. Nadam se i vjerujem da će doći to vrijeme i način, a ne da se takvi državni korumpirani paraziti sakrivaju iza pečata i naziva službi i institucja koje predstavljaju i na razne načine otežavaju život nama "običnim" građanima.Ispričavam se svima jer možete osjetiti moju gorčinu i ljutnju prema tim osobama koje nam "kroje" pravdu mimo prava (zakona), a još su za to preplaćena. Našim novcem, naravno. Oprostite mi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovakav postupak inspekcije treba tretirati kao pokušaj 'ako prođe, prođe'. Slijedeće će vas upućivati da tužbom protiv susjeda/suvlasnika tražite pravdu, jer oni, eto, ne mogu ništa.

Time postižu da se tužitelj upušta u dugotrajni spor sa kojekakvim ishodom, a inspektori to mogu prikazati nadređenima i javnosti kao svađu susjeda pa onda 'što mi tu možemo'.

 

Moja procjena je da više od polovine takvih 'odgovora' poluči rezultat, naročito kada prijavu daju neobrazovani susjedi slabijeg imovnog stanja - nesposobni dalje voditi spor.

 

Treba biti uporan, pročitati zakone, pozivati se na članke zakona u prijavi, pokazati da se ne odustaje od prijava. Natjerati ih da rade svoj posao.

Kada vide da ne odustajete, moraju nešto poduzeti.Pogotovo sada , kada više nema nedodirljivih.

:palac:

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slažem se sa Vama Felixx. Neću odustati, a pogotovo neću dizati privatnu tužbu. Ustrajati ću za zahtjevom da oni naprave svoj dio posla koji su prema ZOUP-u i pravilniku dužni odraditi. Ja Pinko sam imao takvo iskustvo unazad desetak godina. Susjed me je prijavio jer sam bez potrebne dokumentacije napravio mali balkon. Inspektor je izašao na uviđaj i prvo pitanje koje mi je uputio je bilo:"Imate li građevnu dozvolu za taj balkon?" Normalno, dobio sam rješenje o uklanjanju.

To je pravo i jedino pitanje koje inspekcija treba uputiti svakome tko nešto gradi ili je izgradio, a postoji sumnja da je nelegalno.

Nije mi poznato zašto danas tako ne nastupaju. Osim ako za vrijeme svog radnog vremena ne rade na crno pa si na ovakvim slučajevima ostvaruju dodatnu zaradu.

Zahvalan na podršci šaljem lijep pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija